Από φέτος αρχίζει η πιλοτική τους εφαρμογή και από το 2023 θα εφαρμοστούν καθολικά στα σχολεία, μαζί με τα νέα «πολλαπλά βιβλία»
Eurokinissi |
Με τα ίδια ακριβώς λόγια και τις ίδιες αρχές που διέπουν και σήμερα το σχολείο και έχουμε δει τα αποτελέσματά τους, με τις ίδιες υποσχέσεις περί «ενίσχυσης της κριτικής σκέψης έναντι της στείρας αποστήθισης», που έχουν διαψευστεί όμως από τη ζωή σε ένα σχολείο - εξεταστικό κέντρο, παρουσίασε η υπουργός Ν. Κεραμέως τη φιλοσοφία των «νέων» αυτών προγραμμάτων, που έρχονται να «κουμπώσουν» με τους νόμους που ψήφισαν τα τελευταία χρόνια για το «αυτόνομο» σχολείο των δεξιοτήτων και των χορηγών.
Το περιτύλιγμα με το οποίο σερβίρονται τα νέα αναλυτικά προγράμματα περιλαμβάνει τους ακόλουθους άξονες: Μαθητοκεντρική προσέγγιση, που μεταξύ άλλων σημαίνει ότι ο μαθητής οικοδομεί μόνος του μέρος της γνώσης, διαθεματικότητα, δηλαδή ο ορισμός της αποσπασματικής μάθησης, και ψηφιακός εκσυγχρονισμός, με έμφαση στα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα. Ομως τα «μαθησιακά αποτελέσματα» για έναν μαθητή είναι μόνο μια φωτογραφική αποτίμηση για «αυτό που τελικά του μένει», και ως εκ τούτου είναι μόνο μερική αποτίμηση, καθώς δεν περιλαμβάνει τους δρόμους, τις μεθόδους επίλυσης και όλα όσα ακολούθησε ο μαθητής για να καταλήξει στο αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με τα όσα παρουσιάστηκαν, θα έρθουν συνολικά 166 νέα προγράμματα σπουδών, εκ των οποίων τα 123 εκπονήθηκαν εξαρχής και τα 43 αποτελούν επικαιροποιημένα παλιότερα προγράμματα. Ολα τους θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του ΙΕΠ και θα βγουν σε ΦΕΚ, για να ακολουθήσει στις 22/11 η έναρξη της επιμόρφωσης γι' αυτά τα νέα προγράμματα. Στη συνέχεια θα εφαρμοστούν πιλοτικά στα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία από φέτος, αλλά και για όλη την επόμενη σχολική χρονιά (2022 - 2023), ώστε από τον Σεπτέμβρη του 2023 να αρχίσει η εφαρμογή τους σε όλα τα σχολεία.
Με αντίστοιχο χρονοδιάγραμμα θα δρομολογηθούν και τα νέα βιβλία, που θα βασιστούν στα νέα προγράμματα, ώστε να είναι έτοιμα και αυτά τον Σεπτέμβρη του 2023. Από τότε θα λειτουργήσει και το λεγόμενο «πολλαπλό βιβλίο», δηλαδή για κάθε μάθημα θα μπορούν να υπάρχουν περισσότερα από ένα εγκεκριμένα σχολικά βιβλία και από αυτά το κάθε σχολείο θα επιλέγει για κάθε μάθημα ένα βιβλίο, που θα τυπώνεται και θα διανέμεται στους μαθητές. Τα υπόλοιπα θα υπάρχουν στην ψηφιακή βιβλιοθήκη του ΙΕΠ, ενώ θα διατίθεται και ψηφιακό υποστηρικτικό υλικό.
Πέρα από το «πολλαπλό βιβλίο», το οποίο αποτελεί ένα ακόμα βήμα στη διαφοροποίηση των σχολικών μονάδων που προωθείται με τον νόμο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι, τα νέα αναλυτικά προγράμματα συνδέονται με όλες τις πτυχές των τελευταίων αντιδραστικών νόμων για το σχολείο: Τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την Τράπεζα Θεμάτων, τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, τις εναλλακτικές μορφές αξιολόγησης του μαθητή, αλλά και την «ελληνική PISA», όπου θα είναι ανώνυμη η συμμετοχή των μαθητών και θα λειτουργήσει για την ανατροφοδότηση των αναλυτικών προγραμμάτων, όπως είπε η υπουργός.