Σάββατο 13 Νοέμβρη 2021 - Κυριακή 14 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΑ ΧΩΡΙΑ ΔΗΜΟΥ ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ
Η σκληρή πραγματικότητα δεν φτιασιδώνεται με «μαγικές εικόνες»

Τα προβλήματα παραμένουν και οξύνονται ενάμιση μήνα μετά τον σεισμό, αποκαλύπτοντας τη γύμνια του κρατικού μηχανισμού και την επιλεκτική ανικανότητα να προστατέψει τον λαό

Με την απορία ζωγραφισμένη στο πρόσωπο συνεχίζουν να ζουν οι κάτοικοι του Αρκαλοχωρίου, μην μπορώντας να καταλάβουν πώς γίνεται η κυβέρνηση, η Περιφέρεια και η Τοπική Διοίκηση να βλέπουν αυτό που οι ίδιοι δεν μπορούν με τίποτα να δουν.

Οτι, δηλαδή, ενάμιση μήνα μετά τον σεισμό όλα «πηγαίνουν ρολόι», ότι τα προβλήματα σχεδόν εξαλείφθηκαν ή έχουν μπει σε τροχιά επίλυσης και ότι μπορούν πλέον να επιστρέψουν στην «κανονικότητα» που διατάραξαν ο σεισμός των 6 Ρίχτερ και οι αμέτρητοι μετασεισμοί.

Η πραγματικότητα βέβαια δεν είναι η «μαγική εικόνα» που παρουσιάζει το κράτος για την επόμενη μέρα του σεισμού, αλλά η σκληρή καθημερινότητα που ζουν οι σεισμόπληκτες οικογένειες, βιώνοντας από πρώτο χέρι την «επιλεκτική ανικανότητα» του κρατικού μηχανισμού να αποκαταστήσει τις ζημιές και να προστατέψει τις ζωές τους.

Τεράστιο το πρόβλημα της στέγης

Τα στοιχεία είναι αμείλικτα για την ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου: Καταγράφηκαν 6.152 μη κατοικήσιμα κτίρια, με χιλιάδες οικογένειες να μην μπορούν να επιστρέψουν σ' αυτά, την ώρα που οι εγκατεστημένοι οικίσκοι δεν ξεπερνούν τους 20!

Στους ελέγχους στα σχολεία, 104 κρίθηκαν κατάλληλα, 53 με ελαφριές ζημιές, με εκτεταμένες ζημιές 23, επικίνδυνα 11 σχολεία, ενώ 87 σχολικές μονάδες απαιτούν επισκευές. Καθ' ομολογία των αρμόδιων υπηρεσιών, αυτές οι ζημιές προκλήθηκαν είτε από το σεισμικό γεγονός είτε από ελλιπή συντήρηση είτε από αστοχίες σε επισκευές από παλαιότερους σεισμούς.


INTIME NEWS

Την ώρα που ο δήμος Μινώα Πεδιάδας εκτιμάει πως για να καλυφτούν οι εκπαιδευτικές ανάγκες χρειάζονται 100 αίθουσες, το υπουργείο εξασφάλισε μόλις 50 σε ισάριθμους οικίσκους. Από αυτούς, βρίσκονται σε λειτουργία αυτήν τη στιγμή μόνο οι 29, που στεγάζουν τα δύο Δημοτικά Σχολεία του Αρκαλοχωρίου, Γυμνάσιο και ΓΕΛ, όπως και το Δημοτικό Σχολείο Θραψανού. Είναι φανερό ότι με τέτοιους όρους είναι αδύνατο να ξεκινήσει πλήρως η εκπαιδευτική διά ζώσης διαδικασία μέσα στην πανδημία.

Οι 12 οικίσκοι που τοποθετήθηκαν στο Γυμνάσιο και Λύκειο Καστελίου, θα μεταφερθούν στο Αρκαλοχώρι για τη στέγαση του ΕΠΑΛ, όχι πριν από τα τέλη Νοέμβρη, ενώ παράλληλα δεν έχει βρεθεί λύση για την εγκατάσταση και λειτουργία των απαραίτητων εργαστηρίων του ΕΠΑΛ.

Με ρυθμούς χελώνας οι αποζημιώσεις

Σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις, αυτές προχωρούν αργά, ενώ δεν υπάρχει καμία μέριμνα για την κάλυψη του εισοδήματος με ευθύνη του κράτους για όσους έχασαν την δουλειά τους ή την επιχείρησή τους.

Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία, προβλέπεται να δοθούν 8,4 εκατ. ευρώ σε 1.051 ανθρώπους που έκαναν αίτηση, ενώ και όσοι εισέπραξαν τα λεφτά, στην πράξη δεν τα χρησιμοποιούν γιατί φοβούνται πως ο τελικός έλεγχος από το υπουργείο Υποδομών θα τους βγάλει κατάλληλο το κτίριο ή μικρότερης αξίας ζημιά. Επομένως, θα χρειαστεί να επιστρέψουν λεφτά στο κράτος... Οι έλεγχοι συνεχίζονται με ρυθμούς χελώνας και ο τελικός δεν πρόκειται να γίνει σε λιγότερο από δύο χρόνια.


Eurokinissi

Οπως κατήγγειλε μάλιστα η Συντονιστική Επιτροπή κατοίκων δήμου Μινώα Πεδιάδας, από το βήμα του μεγάλου συλλαλητηρίου των πληγέντων από φυσικές καταστροφές, το περασμένο Σάββατο στην Αθήνα, οι κρατικές αρχές «πρασινίζουν» ακατάλληλα κτίρια για να «γλιτώσουν τις αποζημιώσεις», ενώ οι τοπικές αρχές αποφεύγουν να συζητήσουν τα σοβαρά προβλήματα των σεισμόπληκτων.

Το έκτακτο επίδομα για όλους χωρίς προϋποθέσεις, αίτημα που πρόβαλλαν σύσσωμος ο λαός της περιοχής, οι επιτροπές σεισμοπλήκτων και τα εργατικά σωματεία, δεν ικανοποιήθηκε ποτέ από το κράτος, παρά τον «Γολγοθά» που περνάνε οι κάτοικοι.

Για τις εκατοντάδες οικογένειες που έχουν ακόμα ανάγκη την παροχή σίτισης, επειδή το εισόδημά τους στραπατσαρίστηκε από τον σεισμό, την παρασκευή φαγητού και τη διακίνηση στα χωριά τις έχει αναλάβει πλέον μια εταιρεία κέτερινγκ. Σύμφωνα με μαρτυρίες, όμως, από κατοίκους του χωριού Αρχοντικό, οι μερίδες δεν επαρκούν για όλους, ή φτάνουν με καθυστέρηση.

Τεράστιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι και σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση από τις υπηρεσίες του δήμου, αλλά και από τα Κέντρα Υγείας Αρκαλοχωρίου και Καστελίου, ιδιαίτερα οι ευπαθείς ομάδες (ανοσοκατεσταλμένοι, διαβητικοί με χορήγηση ινσουλίνης, ασθενείς με καρκίνο, επιληψία), που η κατάστασή τους χειροτέρεψε μετά τον σεισμό.

Η διαχρονική υποστελέχωση των μονάδων Υγείας, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, όπως και η έλλειψη μόνιμου προσωπικού των δήμων σε κρίσιμες υπηρεσίες («Βοήθεια στο Σπίτι», μηχανικοί κ.ά.) σε περιοχές μάλιστα όπου κατοικεί κόσμος μεγάλης ηλικίας, όπως στα σεισμόπληκτα χωριά, αποκαλύπτει σε όλες τις εκφάνσεις τη γύμνια του κρατικού μηχανισμού να προστατέψει τη ζωή του λαού.

Είχε χτυπήσει καμπανάκι κινδύνου

Ο σεισμός της 24ης Ιούνη, που προηγήθηκε αυτού της 27ης Σεπτέμβρη στο Αρκαλοχώρι, είχε χτυπήσει καμπανάκι κινδύνου για την ανάγκη αντισεισμικού ελέγχου και θωράκισης, αλλά οι προειδοποιήσεις δεν εισακούστηκαν από κυβέρνηση και Τοπική Διοίκηση, που με το κριτήριο του κόστους - οφέλους δεν πήραν κανένα μέτρο πρόληψης.

Τώρα, μετά την καταστροφή, τα μόνα που «τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα» είναι οι σχεδιασμοί να «ανασυγκροτηθεί» η περιοχή με βάση τις ανάγκες που προκύπτουν από τη μελλοντική λειτουργία του αεροδρομίου στο Καστέλι και τη μετατροπή της περιοχής σε τουριστική ατραξιόν.

Σε έναν τέτοιο σχεδιασμό, οι λαϊκές ανάγκες για σύγχρονη στέγη, αντισεισμική θωράκιση, αντιπλημμυρικά έργα, χώρους άθλησης κ.ά. δεν αποτελούν βέβαια προτεραιότητα...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ