Σάββατο 13 Νοέμβρη 2021 - Κυριακή 14 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΟΔΟΣ ΠΑΡΙΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΒΥΗ
Στο επίκεντρο οι εκλογές του Δεκέμβρη και η «αποχώρηση» ξένων στρατευμάτων

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Παρίσι η νέα διεθνής σύνοδος για τη Λιβύη, περίπου έξι βδομάδες πριν από τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

Η σύνοδος έγινε υπό την προεδρία του ΟΗΕ και τη συμμετοχή της λιβυκής προσωρινής κυβέρνησης και ευρωπαϊκών κρατών των οποίων τα ενεργειακά και κατασκευαστικά μονοπώλια έχουν σημαντικά συμφέροντα στη χώρα, όπως είναι η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία. Συμμετείχαν ακόμη Βρετανία, Κίνα και Ρωσία με την ιδιότητά τους ως μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με ρόλο στην ευρύτερη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου, και άλλες χώρες της περιοχής και ευρύτερα, όπως και η Τουρκία μέσω του υφυπουργού Εξωτερικών, Σεντάτ Ονάλ, παρά και τα φληναφήματα της ελληνικής κυβέρνησης περί «απομονωμένης» Τουρκίας.

Στο 7σέλιδο προσχέδιο της ανακοίνωσης επιβεβαιώνονται «η κυριαρχία, η εδαφική ακεραιότητα και η ανεξαρτησία της Λιβύης» και επαναλαμβάνονται προηγούμενες αποφάσεις του ΟΗΕ και των λιβυκών αρχών με έμφαση στη διεξαγωγή των εκλογών της 24ης Δεκέμβρη και την απομάκρυνση «ξένων μισθοφόρων, ξένων μαχητών και ξένων δυνάμεων από το λιβυκό έδαφος».

Σχετικά με την «απομάκρυνση» όλων των ξένων ένοπλων δυνάμεων αναφέρεται πως θα πρέπει να γίνει υπό την καθοδήγηση της «Κοινής Επιτροπής Ασφαλείας 5+5» με την υποστήριξη της αποστολής του ΟΗΕ στη Λιβύη (UNSMIL) και τον γρήγορο συντονισμό με τις χώρες προέλευσης των δυνάμεων αυτών. Δεν γίνεται καμία ονομαστική αναφορά σε χώρα ή οργάνωση που διατηρεί ένοπλες δυνάμεις στο λιβυκό έδαφος.

Οι συμμετέχοντες εστίασαν στην εφαρμογή κυρώσεων που προβλέπουν αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και εξάρουν το έργο της ναυτικής αποστολής της ΕΕ «Ιrini» - υποτίθεται - για την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων, στην οποία άλλωστε πρωτοστατεί και η ελληνική κυβέρνηση.

Αλλωστε διεκδικώντας μια θέση στο «τραπέζι» για την αστική τάξη, ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, που συμμετείχε στη σύνοδο, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς κύκλους, στην παρέμβασή του τόνισε «εμφατικά τον ρόλο της Ελλάδας στη σταθερότητα και ασφάλεια στη Λιβύη», όπως βαφτίζονται οι ευρωατλαντικοί σχεδιασμοί και υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξαναρχίσει τις συζητήσεις για συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με μια πραγματικά αντιπροσωπευτική κυβέρνηση της Λιβύης».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ