Τρίτη 9 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΙΑΝΝΕΝΑ - ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΤΗΣ «ΠΙΝΔΟΣ»
Με μηνύσεις και αυταρχισμό επιχειρεί να βάλει στον «γύψο» τη συνδικαλιστική δράση

Τη συρροή αυθαιρεσιών του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων (ΑΠΣΙ) «Πίνδος», με στόχο τη «διαμόρφωση κλίματος τρομοκρατίας και αυταρχισμού», καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων.

Αφορμή στάθηκε το γεγονός ότι την ώρα διεξαγωγής των εκλογών του Σωματείου Εργαζομένων στην επιχείρηση η εργοδοσία υπέβαλε μήνυση στον γενικό γραμματέα του Εργατικού Κέντρου, Κώστα Ηλία, ο οποίος βρέθηκε στον χώρο ασκώντας τα νόμιμα καθήκοντά του για την επόπτευση της ομαλής διεξαγωγής των αρχαιρεσιών. Αντίστοιχα, η εργοδοσία του ΑΠΣΙ «Πίνδος» υπέβαλε μήνυση και κατά εξουσιοδοτημένου αντιπροσώπου εκλογικού συνδυασμού.

Αμεση ήταν η αντίδραση του Εργατικού Κέντρου, που οργάνωσε κινητοποίηση έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων, απαιτώντας να σταματήσουν οι διώξεις συνδικαλιστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες η εργοδοσία υπέβαλε μήνυση και στην Ολυ Τσουμάνη, δικηγόρο δύο υποψηφίων με το ψηφοδέλτιο «Εργατική Συσπείρωση», η οποία βρισκόταν εκεί για να ασκήσει τα καθήκοντά της ως πληρεξούσια δικηγόρος τους. Την ανάγκασαν να αποχωρήσει γιατί της υποβλήθηκε μήνυση, ενώ η Ασφάλεια Ιωαννίνων την κάλεσε να εμφανιστεί στο αστυνομικό τμήμα. Παρενέβη ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων και αποσύρθηκε η μήνυση, ενώ, όπως καταγγέλλεται, η δικηγόρος στην πραγματικότητα παρεμποδίστηκε να ασκήσει τα καθήκοντά της, αφού αναγκάστηκε να απομακρυνθεί από τον χώρο.

Υπό το βάρος των αντιδράσεων, εν τέλει ανακλήθηκαν και οι μηνύσεις σε βάρος του γγ του ΕΚΙ καθώς και του εξουσιοδοτημένου αντιπροσώπου του συνδυασμού «Εργατική Συσπείρωση».

Σε ανακοίνωσή του το ΕΚΙ ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να «διαπραγματευτεί» την παρουσία του στους εργασιακούς χώρους και στις διαδικασίες των σωματείων - μελών του. Αυτήν την παρουσία «την επιβάλλουμε στην πράξη», τονίζει και προσθέτει ότι η αυταρχική επίθεση από τους μεγαλοπαραγωγούς της «Πίνδος» γίνεται «για να επιβάλουν να μην υπάρχουν ενοχλητικές φωνές, να τσακίσουν όποια εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα έχουν απομείνει, να εντατικοποιηθεί κι άλλο η εργασία». Αναδεικνύει επίσης τις ευθύνες των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, που έχουν διαμορφώσει όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο, και υπογραμμίζει ότι μοναδική διέξοδος για τους εργαζόμενους «είναι η οργάνωσή τους, η διεκδίκηση ανθρώπινων εργασιακών συνθηκών, μέτρων υγιεινής και ασφάλειας και μισθών που να τους επιτρέπουν να ικανοποιούν τις ανάγκες τους, και αργά ή γρήγορα αυτό θα το εκφράσουν». Καταλήγοντας απαιτεί να αποσυρθεί και η μήνυση σε βάρος του προέδρου του κλαδικού Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, στην οποία είχε προχωρήσει η διεύθυνση της «Πίνδος» την περασμένη Παρασκευή.

Παρέμβαση από το ΚΚΕ

Τηλεφωνική παρέμβαση στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη έκανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, ζητώντας να σταματήσει η παρέμβαση της αστυνομίας στη διεξαγωγή των εκλογών στο Σωματείο Εργαζομένων στην «Πίνδος», καθώς η επιχείρηση έφτασε να ζητάει τη σύλληψη συνδικαλιστών και της δικηγόρου υποψηφίων και εκπροσώπων που είχε ορίσει συνδυασμός, παραβιάζοντας ακόμα και την υπάρχουσα σήμερα νομοθεσία για τις αρχαιρεσίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ