Τρίτη 9 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ «PRAKTIKER»
Απαιτούν την υπογραφή ΣΣΕ και την ανάκληση της απόλυσης συνδικαλιστή

Με επιτυχία η 24ωρη απεργία το περασμένο Σάββατο

ΑΘΗΝΑ
ΑΘΗΝΑ
Πανελλαδική 24ωρη απεργία πραγματοποίησαν το περασμένο Σάββατο οι εργαζόμενοι στα «Praktiker», διεκδικώντας την υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς και κατοχύρωση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων τους. Παράλληλα, απαίτησαν την ανάκληση της απόλυσης του συνδικαλιστή, γραμματέα του Παραρτήματος Λάρισας του Σωματείου Εργαζομένων «Praktiker Hellas», ο οποίος απολύθηκε επειδή δεν αποδέχτηκε μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων της σύμβασής του.

Την κινητοποίηση των εργαζομένων και του Σωματείου τους στην «Praktiker Hellas» στήριξε το ΠΑΜΕ, τονίζοντας ότι οι διεκδικήσεις τους «πρέπει να αποτελέσουν αγώνα όλων των εργαζομένων, διεκδικήσεις όλων των σωματείων που αντιστέκονται στο μέλλον που μας ετοιμάζουν».

Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση έξω από το κατάστημα της εταιρείας στον Ταύρο. Στην κινητοποίηση συμμετείχε ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ενώ τη στήριξή τους εξέφρασαν μια σειρά από σωματεία.

«Οχι στις απολύσεις και την τρομοκρατία», έγραφε το πανό του επιχειρησιακού Σωματείου. «Ο νόμος Χατζηδάκη θα μείνει στα χαρτιά, μ' αγώνες απαντάμε στη σύγχρονη σκλαβιά», «Ωράρια εξόντωσης, δουλειά τις Κυριακές, είμαστε εργαζόμενοι και όχι μηχανές», «Συμβάσεις κλαδικές, αυξήσεις των μισθών, αυτή είναι η απαίτηση των εργατών», ήταν μερικά από τα συνθήματα που φώναξαν οι απεργοί.

ΛΑΡΙΣΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι δουλεύουν 7 χρόνια χωρίς Σύμβαση υπενθύμισε ο πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου, Γεράσιμος Τσεκούρας, ενώ κατήγγειλε τις απολύσεις συνδικαλιστών και δραστήριων εργαζομένων. «Πρέπει να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας, να οργανωθούμε στο Σωματείο, να δυναμώσουμε τον αγώνα μας», τόνισε.

Την απεργιακή κινητοποίηση χαιρέτισε η Ντίνα Γκογκάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ενώ τη στήριξη στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων μετέφερε ο Νίκος Τζώρτζης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας.

Στη Λάρισα

Στη Λάρισα, όπου έγινε και η εκδικητική απόλυση του συνδικαλιστή εργαζόμενου από την εταιρεία, η αγωνιστική παρέμβαση στο πλαίσιο της απεργίας ξεκίνησε από νωρίς το πρωί, με τους εργαζόμενους να κρατούν πανό και να φωνάζουν συνθήματα έξω από το κατάστημα, περιφρουρώντας την απεργία τους και ζητώντας από πελάτες τη συμπαράσταστή τους. Οι πελάτες με τη σειρά τους έδιναν συγχαρητήρια στους εργαζόμενους και οι περισσότεροι έφευγαν χωρίς να κάνουν τα ψώνια τους. Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν αντιπροσωπεία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου και συνδικαλιστές από εργατικά σωματεία της πόλης.

Στη συγκέντρωση που έγινε, εκ μέρους των εργαζομένων της «Praktiker» μίλησε ο πρόεδρος του παραρτήματος του Σωματείου, Ανδρέας Πανταζής, που ευχαρίστησε τους συνδικαλιστές από τα άλλα σωματεία για την αλληλεγγύη τους, ενώ ταυτόχρονα αναφέρθηκε στις συνθήκες εργασίας, στη μεγάλη εντατικοποίηση, στον «ψυχολογικό πόλεμο» που, όπως είπε, βιώνουν συνάδελφοι οι οποίοι ωθούνται ακόμα και σε παραιτήσεις. «Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επιπλήξεις, ακόμη και γραπτές με εξώδικο, για "ψύλλου πήδημα", είναι καθημερινό φαινόμενο. Για τον ίδιο σκοπό αξιοποιούνται και οι ετήσιες αξιολογήσεις των εργαζομένων, για να στοιχειοθετηθούν προαποφασισμένες απολύσεις. Αντίστοιχα χωρίς σοβαρή αιτιολογία κόπηκαν οι ετήσιες προγραμματισμένες άδειες πολλών συναδέλφων του μήνα Νοέμβρη», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Οπως εξήγησε, η εργοδοσία, για να κάμψει τις αντιδράσεις των εργαζομένων, απέλυσε τον Γιώργο Δημολάκο, γραμματέα της διοίκησης του παραρτήματος Λάρισας του Σωματείου, «επειδή αρνήθηκε την αλλαγή των όρων της ατομικής του σύμβασης σε βάρος του (αλλαγή ειδικότητας και ενσήμου από βαρέα κι ανθυγιεινά σε απλό). Ο συγκεκριμένος εργαζόμενος ήταν μάλιστα χειριστής κλαρκ, που η διεύθυνση ισχυρίζεται πως δεν χρειάζεται πλέον».

Συγκεντρώσεις έξω από καταστήματα της «Praktiker» πραγματοποιήθηκαν επίσης στη Θεσσαλονίκη, στην Ξάνθη και σε άλλες πόλεις.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ