Τρίτη 9 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Από αύριο στη μάχη της 48ωρης απεργίας

Από τις 5.30 π.μ. στους καταπέλτες για ΣΣΕ με αυξήσεις, οργανικές συνθέσεις και άλλες διεκδικήσεις

Για τη μάχη της 48ωρης πανελλαδικής απεργίας αύριο Τετάρτη και την Πέμπτη σε όλες τις κατηγορίες πλοίων στα λιμάνια της χώρας, με προοπτική κλιμάκωσης, ετοιμάζονται οι ναυτεργάτες, διεκδικώντας κατάργηση των αντεργατικών νόμων, ανανέωση και εφαρμογή Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις στους μισθούς, οργανικές συνθέσεις που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες, μέτρα προστασίας των ανέργων, επαναπατρισμό των πληρωμάτων στα ποντοπόρα καράβια από τον πολύμηνο εγκλωβισμό τους, Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, δημόσια, υποχρεωτική, αναβάθμιση της Ναυτικής Εκπαίδευσης κ.ά.

Στην απεργιακή κινητοποίηση συμμετέχουν και τα πληρώματα των ρυμουλκών ναυαγοσωστικών.

Για την πρώτη μέρα της απεργίας έχει προγραμματιστεί προσυγκέντρωση στις 5.30 το πρωί στο λιμάνι απέναντι από τον ΗΣΑΠ, ενώ τη δεύτερη μέρα θα γίνει απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί μπροστά στους καταπέλτες των πλοίων «Blue Star», επίσης απέναντι από τον ΗΣΑΠ.

Με τον απεργιακό τους αγώνα οι ναυτεργάτες δίνουν απάντηση στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται από τους εφοπλιστές και την κυβέρνηση για να βάλουν ταφόπλακα στις ΣΣΕ στα καράβια, στα κοινωνικοασφαλιστικά και συνδικαλιστικά ναυτεργατικά δικαιώματα και να διευρυνθεί η εργασιακή ζούγκλα, για να συνεχίσει να αυξάνεται η ήδη τεράστια εφοπλιστική κερδοφορία.

Τελευταίο επεισόδιο της επίθεσης είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης, με βάση τους αντεργατικούς νόμους, να βάλει χέρι και στα ταμειακά διαθέσιμα σε ξένο συνάλλαγμα που διαθέτει το ΝΑΤ, τα οποία προέρχονται από την άγρια εκμετάλλευση των ναυτεργατών, συνολικά των εργαζομένων, προκειμένου να ενισχύσει περαιτέρω τους εφοπλιστές και συνολικά τους επιχειρηματικούς ομίλους. Αυτή η εξέλιξη συζητήθηκε και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΝΑΤ στις 4 Νοέμβρη, εφαρμόζοντας σχετική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών. Η ΠΕΜΕΝ, ο εκπρόσωπος της οποίας στο ΔΣ του ΝΑΤ κατήγγειλε την απόφαση, σημειώνει ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να βάλει χέρι στα στα ταμειακά διαθέσιμα του ΝΑΤ και απαιτεί από τον πρόεδρο και τις υπηρεσίες του Ταμείου «να μην προχωρήσουν σε καμία εφαρμογή των αντεργατικών νόμων της κυβέρνησης».

Τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, που πρωτοστατούν και στην προετοιμασία της απεργίας, καλούν σε μαζική συμμετοχή τους ναυτεργάτες. «Με την εμπειρία των απεργιακών αγώνων μας και την αγωνιστική αισιοδοξία από τις μαζικές - μαχητικές απεργιακές κινητοποιήσεις των εργατών της "e-food", των λιμενεργατών της COSCO, των εκπαιδευτικών και άλλων εργασιακών κλάδων, οργανώνουμε και περιφρουρούμε τη 48ωρη πανελλαδική απεργία με προοπτική κλιμάκωσης», σημειώνουν. Και τονίζουν ότι «καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με την αντιλαϊκή πολιτική, που συνεχίζει και η κυβέρνηση της ΝΔ με αντεργατικούς νόμους, 4808/2021, 4714/2020 κ.ά., για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, για να αυξάνουν διαρκώς τα κέρδη τους εφοπλιστές, τραπεζίτες, διαμορφώνοντας σε κάθε εργασιακό κλάδο συνθήκες με εργάτες χωρίς δικαιώματα».

Επισημαίνουν ότι οι εφοπλιστές, η κυβέρνηση της ΝΔ, ο υπουργός Ναυτιλίας, συντεταγμένα επιτίθενται σε βάρος των ναυτεργατών, για να επιβάλουν σε όλες τις κατηγορίες πλοίων συνθήκες της παγκόσμιας ναυτιλίας όπως επικαλέστηκε πρόσφατα ο υπουργός, δηλαδή την απαίτηση των εφοπλιστών για την εφαρμογή των «διεθνών κρατούντων», που σημαίνει φτηνός ναυτεργάτης, χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα.

Αναφέρουν ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την «επαίσχυντη τροπολογία που ψηφίστηκε στις 14 Οκτώβρη, που δίνει το δικαίωμα στους εφοπλιστές στα ποντοπόρα υπό ελληνική σημαία καράβια να μην εφαρμόζουν ΣΣΕ και Κοινωνική Ασφάλιση στο σύνολο των ναυτεργατών».

«Με τη μαζική συμμετοχή μας στους καταπέλτες των καραβιών να περιφρουρήσουμε την απεργία μας, κανένα βήμα πίσω από τα δικαιώματά μας, την προστασία της υγείας μας, τις σύγχρονες ανάγκες μας», καταλήγουν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ