Η μανία του νερού ξήλωσε τσιμεντόπλακες που πρέπει να μεταφερθούν |
Θυμίζουμε ότι οι περιοχές ανάντη και κατάντη του υπόγειου τμήματος στον κόμβο λεωφ. Δεκελείας, Αχαρνών και Περισσού είχαν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα με το πέρασμα της κακοκαιρίας «Μπάλλος» την Πέμπτη 14/10, που προκάλεσαν ζημιές σε αυτοκίνητα, υπόγεια και επιχειρήσεις. Οι κάτοικοι της περιοχής επισήμαναν στο κλιμάκιο τον άμεσο κίνδυνο που ελλοχεύει σε επόμενη δυνατή βροχόπτωση λόγω των ογκωδών φερτών υλικών που έχουν εγκλωβιστεί στο εγκιβωτισμένο τμήμα του ποταμού παράλληλα της οδού Περισσού. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που αναδεικνύεται διαχρονικό καθώς οι λύσεις που δίνονται από αυτήν και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, από Περιφέρεια και δήμο, είτε με πλειοψηφία ΝΔ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, είτε ΣΥΡΙΖΑ, είναι λύσεις μεμονωμένες και αναποτελεσματικές που απλώς μετακυλίουν το πρόβλημα στο χώρο και στο χρόνο και καμία σχέση δεν έχουν με την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των προβλημάτων. Ταυτόχρονα, πληθαίνουν διαρκώς τα δισεκατομμύρια με τα οποία χρηματοδοτούν τους επιχειρηματικούς ομίλους και τις επενδύσεις τους, μεταξύ των οποίων και η μεγάλη αστική ανάπλαση στη Νέα Φιλαδέλφεια, που είναι παντελώς ξένη προς το λαϊκό κοινωνικό όφελος.
Οπως εξηγεί στον «Ριζοσπάστη» η Δανάη Γκούμα, «οι καταστροφές από πλημμυρικά φαινόμενα από μια αναμενόμενη καταιγίδα αναδεικνύουν τις διαχρονικές εγκληματικές ευθύνες όλων των αστικών κομμάτων για την προστασία της ζωής και της υγείας του λαού, ενώ υπογραμμίζουν πως η αποτελεσματικότητα του κράτους αφορά μόνο τη διασφάλιση των κερδών και της εξουσίας του κεφαλαίου». Προσθέτει δε πως «χαρακτηριστικό της υποκρισίας τους είναι η αντίδραση της περιφερειακής διοίκησης Πατούλη, που αρνήθηκε το αίτημα της "Λαϊκής Συσπείρωσης" να συζητηθεί σε προ ημερήσιας διάταξης η αντιπλημμυρική θωράκιση στις 20/10 και ενώ εξήγγειλε καθαρισμό του Ποδονίφτη δεν εμφανίστηκε ποτέ κανείς».
Στιγμιότυπο από την αυτοψία. Η κοίτη του Ποδονίφτη «μπαζωμένη» από φερτά υλικά |
«Πώς, όμως, να υπάρχει ουσιαστική αντιπλημμυρική θωράκιση του αστικού ιστού», αναφέρει η Δ. Γκούμα, «όταν βασιλεύει η πολεοδομική αναρχία που προκαλείται από τον καπιταλιστικό ανταγωνισμό ομίλων και επιχειρήσεων διαφόρων κλάδων; Η καπιταλιστική ιδιοκτησία στη γη, οι ανταγωνισμοί για τις χρήσεις της και η εμπορευματοποίηση του νερού καθιστούν αδύνατο τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό αντιμετώπισης των πλημμυρικών φαινομένων, που πρέπει να ξεκινά απ' την πρόβλεψη και την ολοκληρωμένη διαχείριση σε επίπεδο λεκάνης απορροής, την ύπαρξη ανοιχτών χώρων τόσο στο επίπεδο της λεκάνης όσο και της κοίτης, την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών (κλασικά κατασκευαστικά μέτρα αλλά και ήπιες παρεμβάσεις) και τον μηχανισμό πρόβλεψης και προειδοποίησης του πληθυσμού, καθώς και της εκπαίδευσης και ενημέρωσής του πάνω σε αυτά τα ζητήματα».
Καταλήγοντας επισημαίνει ότι «οι εργαζόμενοι, οι κάτοικοι, οι νέοι και οι γυναίκες πανελλαδικά και στην πόλη μας να απαιτήσουν άμεση αποκατάσταση των ζημιών, αποζημιώσεις και άμεσες παρεμβάσεις για να μην επαναληφθούν και χειροτερέψουν τέτοια φαινόμενα καθώς και τη δρομολόγηση έργων υποδομής που θα θωρακίζουν τη ζωή και την περιουσία της λαϊκής οικογένειας. Περιφέρεια και δήμος οφείλουν να λάβουν όλα τα μέτρα ώστε να μην επαναληφθούν τα όσα είδαμε στην κακοκαιρία "Μπάλλος", ξεκινώντας από τον άμεσο καθαρισμό της κοίτης του Ποδονίφτη και τις αναγκαίες παρεμβάσεις στα πρανή».