Σάββατο 6 Νοέμβρη 2021 - Κυριακή 7 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ ΑΠΟ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ - 6 ΝΟΕΜΒΡΗ
Ολοι οι δρόμοι οδηγούν στην Αθήνα!

Στις 12 το μεσημέρι το αγωνιστικό ραντεβού διεκδίκησης στην πλατεία Συντάγματος

Ολοι οι δρόμοι οδηγούν στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Συντάγματος, στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν οι πληγέντες από φυσικές καταστροφές από μια σειρά περιοχές της χώρας (Εύβοια, Αττική, Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησο, Θεσσαλία, Κρήτη), απαιτώντας ουσιαστικά μέτρα στήριξης για να συνεχίσουν να ζουν στον τόπο τους.

Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα στον συντονισμό του αγώνα που αποφασίστηκε στις 12 Οκτώβρη, σε σύσκεψη στην Αθήνα, από εκπροσώπους των Επιτροπών Αγώνα που έχουν συγκροτηθεί μετά τις μεγάλες καταστροφές από πλημμύρες τα προηγούμενα έτη και τον πύρινο εφιάλτη του φετινού καλοκαιριού. Πυρόπληκτοι αγρότες, κτηνοτρόφοι, ρετσινάδες, αυτοαπασχολούμενοι της Βόρειας Εύβοιας, που αφέθηκε να γίνει στάχτη το καλοκαίρι, ενώνονται με τους πλημμυροπαθείς του Ληλάντιου Πεδίου, τους χτυπημένους σταφιδοπαραγωγούς, ελαιοκαλλιεργητές, μελισσοκόμους της Ηλείας και όλης της Πελοποννήσου, τους πυρόπληκτους της Αττικής σε Βαρυμπόμπη, Θρακομακεδόνες, Βίλια και Γεράνεια, τους πληγέντες από πλημμύρες παλιότερων χρόνων στη Θεσσαλία, τους φετινούς σεισμοπαθείς σε Θεσσαλία και Κρήτη.

Ολοι αυτοί, μαζί με τα δεκάδες συνδικάτα και λαϊκές οργανώσεις που τους συμπαραστέκονται όπως δείχνει η πολύμορφη αλληλεγγύη που εκφράστηκε και εκφράζεται καθημερινά, δίνουν απάντηση στην πολιτική όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων αστικής διαχείρισης, των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, του κράτους, που αντιμετωπίζει σαν κόστος τις λαϊκές ανάγκες και θυσιάζει το περιβάλλον, την υγεία, ακόμα και τη ζωή του λαού. Η συνειδητή γύμνια του κράτους που φάνηκε στις φωτιές, στις πλημμύρες και τους σεισμούς, τόσο την ώρα της καταστροφής όσο και στα ψίχουλα της ...αποκατάστασης μετά, είναι το αποτέλεσμα της γενναιοδωρίας προς το μεγάλο κεφάλαιο που αυξάνει την κερδοφορία του ακόμα και εν μέσω πανδημίας, ενώ και οι πόροι του περιβόητου Ταμείου Ανάκαμψης θα κατευθυνθούν προς αυτό.

Σ' αυτήν την εχθρική για τον λαό πολιτική δίνουν απάντηση ο πανελλαδικός συντονισμός και ο οργανωμένος αγώνας των πληγέντων από φυσικές καταστροφές, διεκδικώντας μέτρα που θα τους επιτρέψουν να ζήσουν στον τόπο τους και αποκατάσταση και προστασία με ολοκληρωμένο αντιπυρικό, αντιπλημμυρικό, αντισεισμικό σχεδιασμό.

Στην πρώτη γραμμή η Εύβοια

Οι πυρόπληκτοι της Εύβοιας που πρώτοι κάλεσαν σε συντονισμό έχοντας παρακαταθήκη το μεγαλειώδες συλλαλητήριο στον κόμβο της Στροφυλιάς στις 21 Αυγούστου, τη συναυλία αλληλεγγύης στις 2 Οκτώβρη και τις υπόλοιπες πολύμορφες κινητοποιήσεις, κλιμακώνουν τον αγώνα τους για αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς, πραγματικά μέτρα στήριξης και αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, άμεση υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων.

Δίνουν τη δική τους απάντηση στα σχέδια «ανασυγκρότησης» της κυβέρνησης και του Στ. Μπένου, που θέλουν να μετατρέψουν την καταστροφή της Βόρειας Εύβοιας σε «ευκαιρία» και πεδίο κερδοφορίας για μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Παίρνουν την υπόθεση στα χέρια τους και οργανώνουν τον αγώνα τους με κριτήρια την ικανοποίηση των δικών τους αναγκών, ενάντια στα σχέδια και τις αποφάσεις της κυβέρνησης, που με μια σειρά «κόφτες», όρους και προϋποθέσεις εξαιρεί λαϊκές οικογένειες από τα ψίχουλα των αποζημιώσεων. Ενάντια στην κυβερνητική κοροϊδία που τους άφησε να πνιγούν στην πρώτη βροχόπτωση, που «τιμωρεί» μαθητές πυρόπληκτων χωριών υποβαθμίζοντας τα σχολεία τους, που αφήνει υποστελεχωμένα τα Κέντρα Υγείας της περιοχής.

Το «παρών» στο συλλαλητήριο της Αθήνας δίνουν και οι πλημμυροπαθείς του Ληλάντιου Πεδίου Χαλκίδας και της Καστέλλας Ψαχνών, που 15 μήνες μετά από τις φονικές πλημμύρες τον Αύγουστο του 2020 συνεχίζουν να αγωνίζονται για αποζημιώσεις και μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας.

Στο πλευρό τους είναι επίσης το Συνδικάτο Τροφίμων - Ποτών Εύβοιας, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, το Συνδικάτο Μετάλλου Εύβοιας, το Σωματείο «AVRAMAR», το Σωματείο εργαζομένων στη «ΜΙΜΙΚΟΣ», το Σωματείο εργαζομένων στην «ΚΕΛΑΪΔΙΤΗΣ ΑΕ», το Σωματείο εργαζομένων στην «ΚΕΛΑΪΔΙΤΗΣ ΕΠΕ», το Παράρτημα Εύβοιας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Εύβοιας, το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Χαλκίδας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ