Τετάρτη 3 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Πολύτιμο μάθημα Ιστορίας, εφόδιο στον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες

Επίσκεψη μελών και φίλων της ΚΝΕ στο χωριό Αμπελάκια με ξενάγηση στο Μουσείο Αμπελακίων περιόδου 1940 - '49

Το χωριό Αμπελάκια επισκέφτηκαν το πρωί της Κυριακής μέλη και φίλοι των Οργανώσεων Λάρισας της ΚΝΕ και ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Αμπελακίων περιόδου 1940 - '49, όπου στεγαζόταν το παράνομο τυπογραφείο που τύπωνε εφημερίδες, προκηρύξεις και ανακοινώσεις του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ την περίοδο της Αντίστασης.

Στο Μουσείο μπορεί να διαπιστώσει κάποιος την τεράστια προσπάθεια που γινόταν εκείνη την περίοδο για να ενημερώνεται, να οργανώνεται και να εμψυχώνεται ο λαός. Υπολογίζεται ότι στην περιοχή εκδόθηκαν πάνω από 80 εφημερίδες του ΕΑΜ και 58 του ΚΚΕ, περισσότερα από 160 περιοδικά της ΕΠΟΝ, δεκάδες δελτία ειδήσεων και βιβλιαράκια και χιλιάδες προκηρύξεις, τρικ κ.ά. Υλικό το οποίο δουλεύτηκε από ομάδα μελών και φίλων του Κόμματος και τώρα είναι ψηφιοποιημένο και καταχωρημένο κατά χρονολογική σειρά.

Υπάρχουν, επίσης, αξιόλογα έργα εξόριστων τα οποία δώρισαν στο Μουσείο.

Η ύπαρξη του παράνομου τυπογραφείου στα Αμπελάκια δεν έγινε γνωστή ούτε μετά την απελευθέρωση της χώρας μας από τους κατακτητές. Οι 5 - 6 άνθρωποι που γνώριζαν το «μυστικό», το κράτησαν καλά φυλαγμένο στην καρδιά τους και κρυμμένο στη μνήμη τους. Θα μαθευτεί πολύ αργότερα, το 1985, όταν ο Θανάσης Χαϊμαδής, στο σπίτι του οποίου στεγαζόταν το τυπογραφείο, μαζί με τον Παναγιώτη Ζιαβλάκη, πήγαν στα γραφεία της ΚΟ Θεσσαλίας του ΚΚΕ και παρέδωσαν φωτοτυπημένο υλικό. Το υλικό αυτό δημοσιεύτηκε σε ειδικό αφιέρωμα στον «Ριζοσπάστη».


Ο Θ. Χαϊμαδής πήρε την απόφαση να κληροδοτήσει αυτό το σπίτι στο ΚΚΕ, προσφέροντας κι ένα χρηματικό ποσό στο Κόμμα για την αποκατάστασή του, ώστε να λειτουργήσει ως Μουσείο των χρόνων 1940 - 1949. Πριν από τον θάνατό του, το 1986, ευτύχησε να δει τα σχέδια αποκατάστασης.

Ενα μάθημα διαφορετικό από τα συνηθισμένα

Την ξενάγηση πραγματοποίησαν εκπαιδευτικοί, μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του Μουσείου και στελέχη του ΚΚΕ, δίνοντας στα παιδιά ένα μάθημα διαφορετικό από το συνηθισμένο, παρουσιάζοντας αλήθειες που τις κρύβει ο αντίπαλος και που δεν διδάσκονται στα σχολειά: Για τις αιτίες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τη δράση του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ την περίοδο της Κατοχής και αργότερα τη δράση του ΔΣΕ, αλλά και για τον αντικομμουνισμό, την ανιστόρητη θεωρία των «δύο άκρων», τον ρόλο του κομματικού Τύπου.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν την κρύπτη, το παράνομο υλικό και το παράθυρο της κουζίνας, από όπου οι σύντροφοι παραλάμβαναν το υλικό για να το διανείμουν μέσα σε λίγες ώρες στα χωριά. Ακόμα είδαν αρκετά βιβλία και φωτογραφίες αγωνιστών και αγωνιστριών της περιόδου 1940 - 1949 αλλά και των αγώνων του λαού μας τα επόμενα χρόνια.

Στη συνέχεια «βομβάρδισαν» τους ξεναγούς με ερωτήσεις, φανερώνοντας έτσι το έντονο ενδιαφέρον τους, των μελών και φίλων της ΚΝΕ. Μεταξύ άλλων ρωτούσαν για το πώς κρατήθηκε χρόνια αυτό το μυστικό και πώς κατάφεραν απλοί, καθημερινοί άνθρωποι, εκείνην την εποχή, να μετατρέπονται σε ήρωες.

Μετά την ξενάγηση, τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας, έψησαν, έφαγαν και τραγούδησαν ιστορικά και σύγχρονα αγωνιστικά τραγούδια, δημιουργώντας μια ζεστή και συντροφική ατμόσφαιρα, στον χώρο έξω από το Μουσείο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ