Τετάρτη 3 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Κινητοποιήσεις για τα προβλήματα στα σχολεία

«Η λύση στις εκατοντάδες ελλείψεις εκπαιδευτικών είναι να καλυφθούν οι ανάγκες με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και όχι στοιβάζοντας έως 25 και 27 μαθητές ανά αίθουσα»! Αυτό απαιτούν εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές σε πολλές περιοχές της Αττικής και όλης της χώρας, που κινητοποιούνται τις τελευταίες βδομάδες ενάντια στις γενικευμένες συγχωνεύσεις τμημάτων που κάνει το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να εξοικονομήσει εκπαιδευτικούς, αντί να προσλάβει όλους όσοι χρειάζονται για να λειτουργούν τα σχολεία με ασφάλεια και να καλυφθούν τα συσσωρευμένα μορφωτικά κενά, ιδιαίτερα τώρα που η νέα έξαρση της πανδημίας επιβεβαιώνει εκ νέου την ανάγκη για αραίωση των μαθητών στις τάξεις.

Παράλληλα, στο στόχαστρο εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών μπαίνουν και άλλα προβλήματα των σχολείων, όπως ελλείψεις σε κτιριακές υποδομές, αλλά και οι πρόσφατοι κυβερνητικοί νόμοι που υποβαθμίζουν τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών κι αυξάνουν τους κόφτες, τους ταξικούς φραγμούς και τη διαφοροποίηση των σχολείων.

Στο πλαίσιο αυτό, σε κινητοποίηση καλεί σήμερα Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Πλυτά (στη Γούβα), η Ενωση Συλλόγων Γονέων 2ης Κοινότητας του Δήμου Αθηναίων, με αφορμή τη συγχώνευση τμημάτων στο 91ο Δημοτικό Σχολείο Αθήνας και τις διαφαινόμενες προθέσεις για συγχωνεύσεις τμημάτων και σε Γυμνάσια και Λύκεια της περιοχής. Την κινητοποίηση στηρίζει και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ρόζα Ιμβριώτη».

Αντίστοιχα, την Παρασκευή 5 Νοέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, σε κινητοποίηση καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αγίων Αναργύρων - Καματερού, στο δημαρχείο της περιοχής, βάζοντας στο επίκεντρο της διαμαρτυρίας την επιβολή της Τράπεζας Θεμάτων και της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, τις συγχωνεύσεις τμημάτων σε σχολεία αλλά και την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας από την πανδημία.

Χτες παράσταση διαμαρτυρίας έκανε το μεσημέρι η ΕΛΜΕ Ηλείας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού, όπου συγχωνεύσεις έχουν προχωρήσει σε 12 σχολεία. Οι εκπαιδευτικοί εισέπραξαν τη μονότονη απάντηση ότι «εφαρμόζεται ο νόμος», αλλά δήλωσαν αποφασισμένοι να δώσουν συνέχεια στις κινητοποιήσεις τους για όλα τα θέματα που αφορούν τα σχολεία, σε συντονισμό και με τους γονείς.

Τέλος, στη Θεσσαλονίκη, τις ευθύνες του δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη για τις κτιριακές υποδομές επισημαίνει η «Λαϊκή Συσπείρωση» με αφορμή τις κινητοποιήσεις γονιών και μαθητών του 2ου Γυμνασίου Πυλαίας που «ζητάνε το αυτονόητο: Να μπορούν να κάνουν μάθημα σαν άνθρωποι, να έχουν χώρους για να εκπαιδευτούν και χώρους για να παίξουν». Από την αρχή της χρονιάς οι περισσότερες τάξεις στο σχολείο λειτουργούν με 27 μαθητές, ενώ η πρόταση που έδωσαν παράγοντες του δήμου είναι να μπουν αίθουσες kibo στην αυλή... Η «Λαϊκή Συσπείρωση» επισημαίνει ότι το κτιριακό πρόβλημα είναι γνωστό χρόνια τώρα, «τα παιδιά που δεν χωρούσαν στα κτίρια των δημοτικών είναι σήμερα μαθητές στα γυμνάσια και ούτε εδώ χωράνε. Ο αριθμός των μαθητών που φοιτούν στα σχολεία του δήμου είναι και αυτός γνωστός (π.χ. στο συγκεκριμένο σχολείο που χτίστηκε για 350 παιδιά, φοιτούν σήμερα 550 παιδιά). Το γεγονός ότι εργαστήρια, γραφεία καθηγητών χρησιμοποιούνται για αίθουσες διδασκαλίας είναι και αυτό γνωστό», τονίζει και καλεί τον δήμο να δώσει λύση με σύγχρονα σχολικά κτίρια.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ