Τετάρτη 3 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΤΟΜΕΑΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΣΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΗΣ ΚΝΕ
Μια διαφορετική περιήγηση στα χνάρια της απελευθέρωσης της πόλης

Σε ιστορικά σημεία του κέντρου των Ιωαννίνων πραγματοποιήθηκε ο ιστορικός περίπατος των Τομεακών Οργανώσεων Μαθητών και Σπουδάζουσας Ιωαννίνων της ΚΝΕ.

Με ευφάνταστο τρόπο οι Οργανώσεις της ΚΝΕ ετοίμασαν παιχνίδι γρίφων, καθένας από τους οποίους οδηγούσε και στο επόμενο ιστορικό σημείο. Οι εξερευνητές συναντούσαν ξεχωριστό ξεναγό σε κάθε σημείο της πόλης, λύνοντας όλα τα μυστήρια ελευθέρωσαν την πόλη των Ιωαννίνων από τους φασίστες και ύψωσαν την κόκκινη σημαία στο Ρολόι της πόλης, όπως έγινε και το 1944.

Το σημείο συνάντησης ήταν η Ακαδημία, η οποία αποτελούσε μεγάλη εστία αντίστασης, με οργανωμένες δυνάμεις μαθητών ΕΠΟΝιτών. Λύνοντας τον πρώτο γρίφο, οι καλεσμένοι της ΚΝΕ ανακάλυψαν τη Ζωσιμαία Σχολή, όπου λειτουργούσε τυπογραφείο, και από εκεί διακινούνταν όλες οι παράνομες προκηρύξεις. Συνεχίζοντας ανακάλυψαν τον τόπο των μαρτυριών στις φυλακές ΦΙΞ (ξενοδοχείο «Παλλάδιο» σήμερα), όπου γίνονταν βασανιστήρια σε βάρος κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών. Ξεκλειδώνοντας τα QR codes, μέλη και φίλοι της ΚΝΕ «βρήκαν» τον Αρη Βελουχιώτη, πρωτοκαπετάνιο του ΕΛΑΣ, στο μνημείο που φτιάχτηκε προς τιμήν του στην πλατεία Ομήρου. Στο κέντρο βρήκαν το σεντούκι με τον «θησαυρό της ελευθερίας», με το στοιχείο που τους οδήγησε στο Ρολόι της πόλης. Το Ρολόι ήταν το μέρος όπου εκτέλεσαν τους ΕΠΟΝίτες Μπάμπη Τσιάρα, Γιάννη Τάτση και Γιάννη Φίλιου, καθώς επίσης το σημείο όπου ο ΕΠΟΝίτης Σόλων Κωνσταντινίδης ύψωσε σε ύψος 50 μέτρων το κόκκινο λάβαρο της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων.


Κλείνοντας διαβάστηκαν τα λόγια του τότε ΕΠΟΝίτη Γιαννιώτη Ανδροκλή Γκέλια: «Για να μείνει κάποιος πιστός στο Κόμμα, στην αγωνιστική δράση και κομμουνιστική ιδεολογία, πρέπει να έχει πίστη, αντοχή, οργάνωση, αλλά πάνω απ' όλα έναν μεγάλο και δίκαιο σκοπό, τον σοσιαλισμό».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ