Τετάρτη 27 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Για την απώλεια του Κυριάκου Κατζουράκη

Φτωχότερος είναι ο χώρος των εικαστικών τεχνών καθώς «έφυγε» από τη ζωή ο σπουδαίος ζωγράφος Κυριάκος Κατζουράκης.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1944. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με δάσκαλο τον Γιάννη Μόραλη και σκηνογραφία με δάσκαλο τον Βασίλη Βασιλειάδη. Συνέχισε τις σπουδές του στο Λονδίνο. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ομάδας «5 Νέοι Ελληνες Ρεαλιστές» (1969 - 1972) με τους Γιάννη Βαλαβανίδη, Χρόνη Μπότσογλου, Γιάννη Ψυχοπαίδη και Κλεοπάτρα Δίγκα. Παρουσίασε το έργο του σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο Κ. Κατζουράκης ασχολήθηκε και με τη σκηνογραφία. Συνεργάστηκε πολλές φορές με το Θέατρο Τέχνης, ενώ στον κινηματογράφο σκηνογράφησε «Το προξενιό της Αννας» του Παντελή Βούλγαρη και έκανε τα κοστούμια για τις «Μέρες του '36» του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Ακόμα σκηνοθέτησε ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους. Η ταινία του «Ο Δρόμος προς την Δύση», του 2003, τιμήθηκε με το 1ο Κρατικό Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ και με το Βραβείο FIPRESCI. Βραβεύθηκε επίσης για την ταινία του «Γλυκιά Μνήμη» (2005). Μαζί με τη σύντροφό του, ηθοποιό Κάτια Γέρου, δημιούργησαν την ταινία «USSAK» (2017).

Το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος εκφράζει τη λύπη του για τον χαμό του Κ. Κατζουράκη σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Πάντα βαθιά πολιτικοποιημένος και ευαίσθητος απέναντι στην κοινωνική αδικία, τόσο με τη ζωγραφική του όσο και με την δουλειά του στον κινηματογράφο και το θέατρο, εργάσθηκε πάνω σε μεγάλα προβλήματα της σύγχρονης ζωής, όπως η μετανάστευση, η οικονομική κρίση κ.ά.».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ