Τρίτη 26 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ 45ΧΡΟΝΟΥ ΕΡΓΑΤΗ ΣΤΗΝ COSCO
Προδιαγεγραμμένο έγκλημα, αποτέλεσμα της εντατικοποίησης και των ανύπαρκτων μέτρων προστασίας

Απεργία σήμερα και συγκέντρωση στις 11 π.μ. στην πύλη του ΣΕΜΠΟ

Απεργία για μέτρα προστασίας αποφάσισαν οι εργαζόμενοι
Απεργία για μέτρα προστασίας αποφάσισαν οι εργαζόμενοι
Ενα ακόμα προδιαγεγραμμένο έγκλημα διαπράχθηκε χτες το απόγευμα από την εργοδοσία στο εργασιακό κάτεργο που έχει στήσει η COSCO στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) στο λιμάνι του Πειραιά! Γερανογέφυρα πέρασε πάνω από τον 40χρονο Δημήτρη Δαγκλή και πριν προλάβει να αντιδράσει τον έκοψε στη μέση!

Η είδηση του αδικοχαμένου εργάτη σήμανε συναγερμό. Ολοι οι συνάδελφοί του, οι εκατοντάδες εργάτες της βάρδιας, σταμάτησαν κάθε εργασία. Σε χρόνο μηδέν συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι, μπροστά από τα κτίρια της εταιρείας, θρηνώντας τον νεκρό συνάδελφό τους, με την οργή και την αγανάκτηση να ξεχειλίζουν.

Εκεί, σε Γενική Συνέλευση που κάλεσε αμέσως το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου τους (ΕΝΕΔΕΠ) αποφάσισαν 24ωρη απεργία, που ξεκίνησε τα μεσάνυχτα, και απεργιακή συγκέντρωση σήμερα στις 11 το πρωί μπροστά στην πύλη του ΣΕΜΠΟ.

Το έγκλημα ήταν προδιαγεγραμμένο

«Ο καθένας θα μπορούσε να είναι στη θέση του», ήταν η φράση που κυριαρχούσε ανάμεσα στους εργάτες στα πηγαδάκια που είχαν στήσει πριν τη Γενική Συνέλευση. Οπως έλεγαν, δεν υπήρχε κανείς ανάμεσά τους που σε κάποια φάση να μη γλίτωσε τον θάνατο την τελευταία στιγμή. «Δουλεύουμε με απειλές, με το πιστόλι στον κρόταφο. Κόντρα βάρδιες χωρίς ξεκούραση. Δηλαδή μπορεί να σχολάσουμε 7 το πρωί και 2 το μεσημέρι να πρέπει να ξαναβαρέσουμε κάρτα. Αν αρνηθείς, την πάτησες. Σε απειλούν ότι δεν πρόκειται να σου ανανεώσουν τη σύμβαση», ήταν τα λόγια του Στέφανου. Και ο Πάνος θα συμπληρώσει: «Για τους χειριστές αυτό που ισχύει είναι το "γρήγορα", γιατί τις γερανογέφυρες τις χρονομετράνε. Εμείς που είμαστε στο δέσιμο των κοντέινερς, με τις στοίβες του να είναι και 7 όροφοι, αντί να μας βάλουν μηχάνημα με κλούβα για να κάνουμε τη δουλειά μας, κρεμόμαστε από το μηχάνημα της γερανογέφυρας. Οποιος ζητήσει κλούβα, έφυγε. Στα καράβια ο φωτισμός δεν επαρκεί και παρά τρίχα τις προάλλες τη γλίτωσα και δεν έπεσα σε αμπάρι».

«Ετσι βγάζει τα κέρδη της η COSCO. Πάνω στα κορμιά μας πατάει. Είναι αμέτρητοι οι σακατεμένοι εδώ μέσα, οι σπονδυλοδεσίες σε 30χρονους συναδέλφους. Κάποια στιγμή ήταν βέβαιο ότι κάποιος από μας θα την πλήρωνε και με τη ζωή του. Ελαχε στον Μήτσο», είπε και ο Νίκος.

Να είναι ο τελευταίος! Θέλουμε να επιστρέφουμε ζωντανοί στα σπίτια μας!

Τις συζητήσεις έκοψε η φωνή του προέδρου της ΕΝΕΔΕΠ Μάρκου Μπεκρή: «Φτάνει πια, νισάφι! Πρέπει να γίνουμε ενωμένοι μια γροθιά, συνάδελφοι, και να απαιτήσουμε να πηγαίνουμε στα σπίτια μας ζωντανοί και σώοι. Το χρωστάμε στον Δημήτρη. Κανένας άλλος συνάδελφος να μη θυσιαστεί για τα κέρδη της COSCO» και της κάθε COSCO. Τόνισε ότι οι εργαζόμενοι της COSCO απαιτούν να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπεύθυνους για τον τραγικό θάνατο. Oπως σημείωσε, «υπάρχουν υπεύθυνοι. Είναι η κυβέρνηση και η εργοδοσία, που αναγκάζουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν κάτω από επικίνδυνες συνθήκες εργασίας, κόντρα βάρδια, χωρίς ξεκούραση», ενώ ανέδειξε ότι την κερδοφορία που εμφανίζει η COSCO, τους στόχους των επιχειρηματικών ομίλων για ανάδειξη της Ελλάδας σε διαμετακομιστικό κέντρο, ώστε να «ανεβάζουν» τις μπίζνες τους τις οποίες υπηρέτησαν και υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις, την ανάπτυξη που διαφημίζουν, «οι εργαζόμενοι στο λιμάνι την πληρώνουν πολύ ακριβά», με την άγρια εκμετάλλευση, την έλλειψη ακόμα και στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας, τα απανωτά εργατικά «ατυχήματα», ενώ τώρα ήρθε να βάλει και τη σφραγίδα του το αίμα του Δημήτρη Δαγκλή.

Κατέθεσε το διεκδικητικό πλαίσιο: Να σταματήσουν οι κόντρα βάρδιες, μόνιμη σταθερή εργασία, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, για να μπορεί να υπάρχει έτσι και οργάνωση της δουλειάς με χρονοδιάγραμμα. Οι 4άρες πόστες (ομάδες εργασίας αποτελούμενες από 4 άτομα μόνο) από δω και πέρα να γίνουν 6άρες. Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας από τους εργαζόμενους, κ.λπ. Τα λόγια του πνίγηκαν από τα χειροκροτήματα των δεκάδων συγκεντρωμένων εργατών.

ΠΑΜΕ: Οχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των αφεντικών

Τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια και στους συναδέλφους του αδικοχαμένου εργάτη εκφράζει σε ανακοίνωσή του το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, σημειώνοντας:

«Καταγγέλλουμε στην εργατική τάξη το νέο εργοδοτικό έγκλημα, έγκλημα που μπορούσε να είχε αποφευχθεί, έγκλημα για το οποίο οι εργαζόμενοι και το σωματείο στις προβλήτες της COSCO είχαν προειδοποιήσει.

Αυτή η εργασιακή κόλαση, ο σύγχρονος μεσαίωνας στο γκέτο της εταιρείας, που οι κυβερνήσεις τής παρέδωσαν ολόκληρο το λιμάνι του Πειραιά, αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι τα κέρδη, οι επενδύσεις και η ανάπτυξη των επιχειρηματικών ομίλων ποτίζονται με το αίμα των εργατών.

Αυτήν την εργασιακή ζούγκλα της εντατικοποίησης, της δουλειάς ήλιο με ήλιο για ένα ξεροκόμματο, τις απλήρωτες υπερωρίες μέχρι θανάτου, χωρίς μέτρα προστασίας της ζωής, της υγείας των εργαζομένων, με ανύπαρκτους ελεγκτικούς μηχανισμούς, αυτά ήρθε να νομιμοποιήσει ο νόμος Χατζηδάκη!

Οι εργαζόμενοι στις προβλήτες της COSCO ήδη βρίσκονται σε κινητοποίηση για να μη θρηνήσουν άλλους νεκρούς.

Η θλίψη τους είναι και δική μας, η οργή τους είναι και δική μας, ο αγώνας τους είναι και δικός μας αγώνας! Ενώνουμε τη φωνή μας στα δίκαια αιτήματά τους:

ΤΩΡΑ να αποδοθούν ευθύνες στους υπευθύνους για αυτό το νέο εργοδοτικό έγκλημα.

ΤΩΡΑ να παρθούν όλα τα μέτρα προστασίας της ζωής, της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στις προβλήτες της COSCO και σε κάθε χώρο δουλειάς».

Τη συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους της COSCO, καταγγέλλοντας την εργοδοσία, εξέφρασαν χτες σε ανακοινώσεις τους: Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, το Συνδικάτο Μετάλλου, το Σωματείο Κατεργασίας Ξύλου και Ναυπηγοξυλουργών, το κλαδικό Σωματείο Ενέργειας, το Σωματείο Εργαζομένων στη Ιδιωτική Υγεία Πειραιά, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, οι Σύλλογοι Γυναικών Πειραιά, Νίκαιας, Περάματος, Κορυδαλλού, Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Σαλαμίνας κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ