Τρίτη 26 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ
«Βγαίνουμε στο δρόμο, διαδηλώνουμε, απεργούμε!»

Οργανώνονται για την απεργία τους στις 9 Νοέμβρη και για το συλλαλητήριο στις 4 Νοέμβρη

Μοτοπορεία στην Καλλιθέα για τον θάνατο του διανομέα

Eurokinissi

Μοτοπορεία στην Καλλιθέα για τον θάνατο του διανομέα
Σε σύσκεψη με θέμα την προετοιμασία του πανεργατικού συλλαλητηρίου στις 4 Νοέμβρη, αλλά και της 24ωρης απεργίας του κλάδου, στις 9 Νοέμβρη, προχώρησε χτες το απόγευμα το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, με εργαζόμενους και επιχειρησιακά σωματεία του κλάδου.

Τα αιτήματα για τη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων, εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, προστασία των ανέργων και επίδομα για όλους, μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, δεν μπορούν να διαχωριστούν από την πάλη ενάντια στους αντεργατικούς νόμους, τόνισε ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Γιώργος Στεφανάκης. Στο έδαφος αυτό, υπογράμμισε την ανάγκη να φτάσει σε κάθε σωματείο και εργαζόμενο, με εξορμήσεις, περιοδείες και συσκέψεις, το κάλεσμα για κοινή δράση τόσο στον κλάδο όσο και με συνδικαλιστικές οργανώσεις άλλων κλάδων. Να απλωθεί πλατιά η συζήτηση για τα αιτήματα και τις κινητοποιήσεις, να δοθεί συνέχεια στην αποκάλυψη του χαρακτήρα του πρόσφατου αντεργατικού νόμου.

Το παράδειγμα των μαζικών κινητοποιήσεων και της μεγάλης νίκης που πέτυχαν οι εργαζόμενοι στην «e-food», εργαζόμενοι που μέχρι πρότινος ήταν ανοργάνωτοι, αναφέρθηκε από πολλές τοποθετήσεις, δίνοντας τον τόνο με τον οποίο χρειάζεται να προετοιμαστούν το συλλαλητήριο και η απεργία, την αποφασιστικότητα με την οποία πρέπει να φτάσει παντού το κάλεσμα: «Βγαίνουμε στον δρόμο, διαδηλώνουμε, απεργούμε».

Από τη χτεσινή σύσκεψη
Από τη χτεσινή σύσκεψη
Μέσα από τη σύσκεψη αναδείχθηκε η κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς, η επίθεση που εξαπολύει η εργοδοσία αξιοποιώντας τους νόμους και τις ρυθμίσεις που της λύνουν τα χέρια.

Στα μεγάλα ξενοδοχεία, οι εργαζόμενοι διαπιστώνουν πως μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων και την επαναλειτουργία των μονάδων έχουν μείνει οι μισοί. Συνάδελφοί τους πετάχτηκαν στην ανεργία, με πρώτους όσους δουλεύουν με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Το αποτέλεσμα είναι όσοι παραμένουν στα πόστα τους να υποφέρουν από την εντατικοποίηση, να δουλεύουν σε δύο και τρία πόστα χωρίς να προλαβαίνουν να πάρουν ανάσα.

Σε πολλές περιπτώσεις η εντατικοποίηση συνυπάρχει με την επιβολή μειωμένου ωραρίου, μέσα από το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», που εξακολουθεί να βρίσκεται στη διάθεση των εργοδοτών μέχρι το τέλος του έτους. Ετσι το εισόδημα των εργαζομένων συρρικνώνεται, σε μια περίοδο μάλιστα που η ακρίβεια χτυπάει «κόκκινο».

Στερούνται ακόμα και το επίδομα ανεργίας...

Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στις επισιτιστικές επιχειρήσεις, ενώ ειδικά οι διανομείς θρηνούν δύο ακόμα νεκρούς συναδέλφους τους τις τελευταίες μέρες.

Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι του κλάδου θα βγάλουν τον φετινό χειμώνα χωρίς επίδομα ανεργίας, καθώς οι όροι και οι προϋποθέσεις τους αποκλείουν από αυτό, με τους εποχικούς να βρίσκονται στην πιο δεινή θέση.

Με αιχμή τα αιτήματά τους και με στόχο να μην αφήσουν κανένα πρόβλημα χωρίς αγωνιστική απάντηση, τα επιχειρησιακά σωματεία και τα παραρτήματα του Συνδικάτου σχεδιάζουν πρόγραμμα καθημερινής δράσης με συνεδριάσεις, συσκέψεις και περιοδείες στους χώρους δουλειάς, με παρεμβάσεις και διαμαρτυρίες για κάθε ζήτημα που ταλαιπωρεί τους εργαζόμενους.

«Δεν θα επιτρέψουμε να χυθεί άλλο αίμα διανομέων»

Στο μεταξύ, κινητοποίηση με αφορμή το πρόσφατο θανατηφόρο «ατύχημα» με θύμα τον 18χρονο διανομέα Ανέες Μιρ, από το Πακιστάν, έγινε το Σάββατο το μεσημέρι στην Καλλιθέα. Με συγκέντρωση στο σημείο που έχασε τη ζωή του ο εργαζόμενους και μοτοπορεία που διέσχισε την περιοχή όπου λειτουργεί πλήθος επισιτιστικών επιχειρήσεων, οι εργαζόμενοι έστειλαν μήνυμα συλλογικού αγώνα και της αλληλεγγύης ενάντια στην κυβερνητική αδιαφορία και την εργοδοτική εκμετάλλευση που κοστίζει ακόμα και ζωές διανομέων.

Η κινητοποίηση έγινε μετά από κάλεσμα του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού και του ΣΒΕΟΔ. «Δεν θα επιτρέψουμε να χυθεί άλλο αίμα στην άσφαλτο», τόνισε εκ μέρους του Συνδικάτου ο αναπληρωτής γραμματέας του, Διαμαντής Δημητρακόπουλος. «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύβεται άλλο από τις εγκληματικές της ευθύνες για την πλήρη έλλειψη μέτρων προστασίας και ασφάλειας των διανομέων. Η κατακόρυφη αύξηση των εργατικών ατυχημάτων και ιδίως των θανατηφόρων επιβεβαιώνουν με τον πιο τραγικό τρόπο ότι το επάγγελμα είναι βαρύ και ανθυγιεινό, με τεράστια επικινδυνότητα για τη ζωή των εργαζομένων», ξεκαθαρίζει το Συνδικάτο.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν δηλώνοντας τη στήριξή τους ο Αγγελος Βρεττός, υποψήφιος πρόεδρος του ΔΣΑ με την παράταξη «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων», ο οποίος ήταν και συνήγορος της Πολιτικής Αγωγής των κομμουνιστών συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ο δημοτικός σύμβουλος Καλλιθέας και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γιάννης Βακαλόπουλος, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής την Κατερίνα Γεράκη, υπεύθυνη της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ για τους Πρόσφυγες και Μετανάστες και την Χριστίνα Μπέλλα, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Οι εργαζόμενοι διανομείς διεκδικούν να ενταχθεί η ειδικότητά τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, μηχανάκια, εξοπλισμός, συντήρηση και έξοδα μετακίνησης να παρέχονται από την επιχείρηση, να συμπεριλαμβάνεται το κράνος για τους διανομείς. Επίσης, υποχρεωτική κλαδική σύμβαση εργασίας με αυξήσεις για όλους τους εργαζόμενους σε επισιτιστικά καταστήματα, σταθερή εργασία (5ήμερο, 7ωρο, με αποδοχές 8ώρου) και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Να καταργηθούν όλες οι ελαστικές μορφές απασχόλησης. Να απαγορευτεί η διανομή με δίκυκλο σε επικίνδυνες καιρικές συνθήκες, να οροθετηθεί χιλιομετρικά η εμβέλεια διανομής. Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο - έκτρωμα που καταργεί το 8ωρο και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες των εργαζομένων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε εξέλιξη η αγωνιστική προετοιμασία σε μια σειρά κλάδους και χώρους δουλειάς(2022-06-15 00:00:00.0)
Μια γροθιά για Συλλογική Σύμβαση, αυξήσεις, μέσα προστασίας(2021-03-31 00:00:00.0)
Στον αγώνα για το εισόδημα και μέτρα προστασίας(2021-03-24 00:00:00.0)
Αμεση απάντηση στα μέτρα που καταδικάζουν τους εργαζόμενους στη φτώχεια και την ανεργία(2020-05-22 00:00:00.0)
Πρωτοβουλίες αγώνα με αιχμή τις Συλλογικές Συμβάσεις(2018-02-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ