Τετάρτη 20 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Συνάντηση του «σχήματος της Μόσχας» με συμμετοχή των Ταλιμπάν

Την αποφασιστικότητα της Ρωσίας να ενισχύσει τον ρόλο της συνολικά στην Κεντρική Ασία επιβεβαιώνει η συνάντηση του «σχήματος της Μόσχας» σήμερα στη ρωσική πρωτεύουσα, όπου Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Ιράν και Πακιστάν θα βρεθούν και με αντιπροσωπεία και της αφγανικής κυβέρνησης των Ταλιμπάν, στο πλαίσιο του 6μερούς αυτού σχήματος που εγκαινιάστηκε το 2017.

Χτες έγινε συνάντηση αντιπροσώπων Ρωσίας, Κίνας και Πακιστάν, κατά την οποία - όπως ανακοίνωσε η Μόσχα - εκφράστηκε κοινή προθυμία για χορήγηση «ανθρωπιστικής βοήθειας» και οικονομικής στήριξης στο Αφγανιστάν. Σημειωτέον, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν προχτές ότι τελικά δεν θα πάρουν μέρος στη συνάντηση αυτή, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ν. Πράις επικαλέστηκε δυσχέρειες στον προγραμματισμό που καθιστούν «δύσκολη για μας τη συμμετοχή μας αυτήν τη βδομάδα», αλλά σχολίασε ότι οι συναντήσεις αυτού του είδους «υπήρξαν αποτελεσματικές στο παρελθόν».

Προχτές, πάντως, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι ο Ζ. Χαλιλζάντ, μέχρι πρότινος ειδικός επιτετραμμένος της για το Αφγανιστάν, παραιτήθηκε και αντικαταστάθηκε από τον πρώην αναπληρωτή του, Τόμας Γουέστ, σύμβουλο του Λευκού Οίκου την περίοδο που ο Τζο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος. Ο Χαλιλζάντ ανέφερε σε επιστολή του ότι «η πολιτική συμφωνία ανάμεσα στην αφγανική κυβέρνηση και τους Ταλιμπάν δεν προχώρησε όπως προβλεπόταν (...) Οι λόγοι γι' αυτό είναι περίπλοκοι και θα μοιραστώ τις σκέψεις μου τις επόμενες μέρες και βδομάδες».

Την αντικατάσταση Χαλιλζάντ σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ των Ταλιμπάν, Αμπντούλ Καχάρ Μπαρκί, αναφέροντας ότι «βλέπουμε με αισιοδοξία τον νέο ειδικό απεσταλμένο» και ότι «η πλήρης υλοποίηση της συμφωνίας της Ντόχα θα εξομαλύνει τις σχέσεις μεταξύ των δύο κυβερνήσεων».

Στο μεταξύ, το ΔΝΤ ανακοίνωσε χτες ότι φέτος αναμένει συρρίκνωση της αφγανικής οικονομίας κατά 30%, προσθέτοντας ότι αυτό θα πυροδοτήσει περαιτέρω «προσφυγική κρίση», με αντίκτυπο ειδικά στις γειτονικές χώρες, στην Τουρκία και στην Ευρώπη. Το ΔΝΤ συνδέει την κατάσταση αυτή με τη διακοπή της «ανθρωπιστικής βοήθειας» και τα αποθέματα του Αφγανιστάν που παραμένουν δεσμευμένα (κυρίως σε αμερικανικές τράπεζες), μιλώντας για «σοβαρές δημοσιονομικές κρίσεις και κρίσεις ισοζυγίου πληρωμών» που αντιμετωπίζει η αφγανική οικονομία. Τονίζει δε ότι «η πτώση που αναμένεται στο επίπεδο ζωής απειλεί να παρασύρει εκατομμύρια στη φτώχεια και ενδέχεται να οδηγήσει σε ανθρωπιστική κρίση». Αναφέρει, τέλος, ότι «μια μεγάλη εισροή προσφύγων ενδέχεται να επιβαρύνει τους δημόσιους πόρους σε χώρες που φιλοξενούν πρόσφυγες, να τροφοδοτήσει πιέσεις στην αγορά εργασίας και να οδηγήσει σε κοινωνικές εντάσεις, αναδεικνύοντας την ανάγκη για βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ