Τετάρτη 20 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Αγρια αστυνομική καταστολή διαδήλωσης για το δικαίωμα στη στέγαση

Τα ενοίκια έχουν αυξηθεί 17,8% μέσα σε έναν χρόνο και περίπου 80% από το 2013!

Από την επίθεση της αστυνομίας στους διαδηλωτές
Από την επίθεση της αστυνομίας στους διαδηλωτές
Εκατοντάδες εργαζόμενοι και νέοι διαδήλωσαν την περασμένη Κυριακή στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας διεκδικώντας το δικαίωμα στη στέγαση.

Στη διαδήλωση έδωσαν δυναμικό «παρών» μέλη του Νέου Κομμουνιστικού Κόμματος Ολλανδίας και του Κινήματος Κομμουνιστικής Νεολαίας, τα οποία και στοχοποιήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις που κατέστειλαν την ειρηνική διαδήλωση.

Εφιπποι αστυνομικοί, δυνάμεις των ΜΑΤ και ασφαλίτες περικύκλωσαν τους διαδηλωτές, ενώ κατά την εξέλιξη της πορείας προέβησαν απρόκλητα στη διάσπαση του μπλοκ των διαδηλωτών παρεισφρέοντας σε αυτό. Τα μέλη του Νέου ΚΚ Ολλανδίας και του Κινήματος Κομμουνιστικής Νεολαίας συγκρότησαν αλυσίδες προκειμένου να περιφρουρήσουν την ειρηνική διαδήλωση, ώσπου δέχτηκαν ενορχηστρωμένη επίθεση από άνδρες με πολιτικά. Το επόμενο κιόλας δευτερόλεπτο, οι αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν απρόκλητα στους διαδηλωτές και προχώρησαν στον ξυλοδαρμό και την προσαγωγή ενός ανήλικου διαδηλωτή, μέλους του Κινήματος Κομμουνιστικής Νεολαίας.

Η διαδήλωση ήταν μέρος μιας σειράς παρεμβάσεων και κινητοποιήσεων των εργαζομένων και της νεολαίας απέναντι στην κατακόρυφη αύξηση των ενοικίων σε ολόκληρη την Ολλανδία τα τελευταία χρόνια, που καθιστά ακόμα και την εύρεση στέγης αμφίβολη για μεγάλο κομμάτι του ολλανδικού λαού.

Μέλη του Νέου ΚΚ Ολλανδίας και του Κινήματος Κομμουνιστικής Νεολαίας συμμετείχαν στη λαϊκή κινητοποίηση
Μέλη του Νέου ΚΚ Ολλανδίας και του Κινήματος Κομμουνιστικής Νεολαίας συμμετείχαν στη λαϊκή κινητοποίηση
Χαρακτηριστικό είναι ότι σύμφωνα με την Ολλανδική Στατιστική Υπηρεσία, τον Αύγουστο του 2021 οι τιμές των ενοικίων αυξήθηκαν κατά 17,8% σε σχέση με την ίδια εποχή πέρυσι, ενώ σε σχέση με το 2013 το ενοίκιο της μέσης κατοικίας στην Ολλανδία είναι κατά 78% υψηλότερο!

Αλληλεγγύη από την ΚΝΕ

Σε επικοινωνία που είχε η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων του ΚΣ της ΚΝΕ με στελέχη του Κινήματος Κομμουνιστικής Νεολαίας Ολλανδίας, εξέφρασε την αλληλεγγύη της Οργάνωσης και καταδίκασε την άγρια επίθεση της ολλανδικής κυβέρνησης στον αγωνιζόμενο λαό.

Οπως τόνισαν οι Ολλανδοί κομμουνιστές, η συγκεκριμένη επίθεση και η στοχοποίησή τους από τις δυνάμεις καταστολής δεν πρόκειται να τους κάνουν να αναστείλουν τη δράση τους και την αγωνιστική διεκδίκηση. Οι εργαζόμενοι και η νεολαία θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους και τις ανάγκες τους. Η δε απαράδεκτη αστυνομική επίθεση δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό, αλλά εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο όξυνσης της κρατικής καταστολής στην Ολλανδία και γενικότερα στην ΕΕ, που πάει χέρι χέρι με την αντιλαϊκή πολιτική.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ