Τετάρτη 20 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Αντιδράσεις ενάντια στις ελλείψεις εκπαιδευτικών και τις συγχωνεύσεις

Κινητοποιήσεις σήμερα στην πυρόπληκτη Εύβοια και στα Γιάννενα

Από την κινητοποίηση μαθητών και γονιών του Δυτικού Τομέα Αθήνας
Από την κινητοποίηση μαθητών και γονιών του Δυτικού Τομέα Αθήνας
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις και αντιδράσεις απέναντι στην κυβερνητική πολιτική που έχει αφήσει τα σχολεία με μεγάλες ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς και ένα μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, αντί να καλύψει τα κενά, προχωρά σε γενικευμένες συγχωνεύσεις τμημάτων για να εξοικονομήσει προσωπικό και στοιβάζει τους μαθητές σε τμήματα των 27 και 28 ατόμων, αδιαφορώντας για την ασφάλειά τους και για την αναπλήρωση των μορφωτικών απωλειών τους. Χτες, μάλιστα, για άλλη μια φορά ο γγ του υπουργείου με θράσος απέδωσε τα κενά στις άδειες των εκπαιδευτικών, όταν ήταν γνωστό από πέρυσι ότι η χρονιά θα ξεκινήσει με 60.000 κενά και οι προσλήψεις που έγιναν σε καμία περίπτωση δεν προσεγγίζουν αυτόν τον αριθμό.

Το πρωί της Δευτέρας οι Ενώσεις Γονέων Δυτικού Τομέα Αθήνας έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γ' Αθήνας, διαμαρτυρόμενες για τις συγχωνεύσεις τμημάτων αλλά και για τα δραματικά εκπαιδευτικά κενά. Συμμετείχαν εκπαιδευτικοί από τις τοπικές ΕΛΜΕ, γονείς και μαθητές από τα σχολεία της περιοχής, που έδωσαν δυναμικό «παρών». Ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας δέχτηκε αντιπροσωπεία των Ενώσεων, της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, των ΕΛΜΕ και των 15μελών, στους οποίους είπε ότι οι συγχωνεύσεις αποτελούν υλοποίηση του νόμου και δεν υπάρχει πιθανότητα αναστολής του. Με βάση αυτό οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν αγωνιστικά, μαζικοποιώντας ακόμα περισσότερο την προσπάθεια με κάθε μορφής κινητοποίηση μέχρι να ανακληθούν οι συγχωνεύσεις και να καλυφθούν όλα τα εκπαιδευτικά κενά.

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα προχωρήσουν σήμερα Τετάρτη η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Πυρόπληκτων Βόρειας Εύβοιας και Σύλλογοι Γονέων, αντιδρώντας στην απόφαση της κυβέρνησης για υποβάθμιση σχολικών μονάδων. Συγκεκριμένα, στην απόφαση του υπουργείου Παιδείας για υποβάθμιση σχολικών μονάδων και συγχωνεύσεις τμημάτων συμπεριλαμβάνονται και σχολεία της πυρόπληκτης Βόρειας Εύβοιας. Το Δημοτικό Σχολείο Κηρίνθου υποβαθμίζεται από εξαθέσιο σε τετραθέσιο, το Δημοτικό Σχολείο Ροβιών από τετραθέσιο σε τριθέσιο και το Δημοτικό Σχολείο Πηλίου από διθέσιο σε μονοθέσιο.

Ηδη στα παραπάνω σχολεία, με αποφάσεις των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, οι μαθητές απέχουν από τα μαθήματα, απαιτώντας την ανάκληση των αποφάσεων υποβάθμισης. Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Πυρόπληκτων Βόρειας Εύβοιας συμμετέχει και στηρίζει τις κινητοποιήσεις, χαρακτηρίζοντας τη συγκεκριμένη εξέλιξη ως εμπαιγμό σε βάρος του λαού της Βόρειας Εύβοιας, που αγωνίζεται να σταθεί ξανά στα πόδια του και να μπορέσει να συνεχίσει να ζει στον τόπο του.

Επίσης σήμερα Τετάρτη, η Ενωση Γονέων Ιωαννίνων διοργανώνει στη 1 μ.μ. παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου. Οπως καταγγέλλει η Ενωση, στον νομό λείπουν 8 εκπαιδευτικοί Τμημάτων Ενταξης και δεκάδες εκπαιδευτικοί Παράλληλης Στήριξης, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 150 μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες κ.λπ. να μην έχουν καμία εκπαιδευτική υποστήριξη. Και την ίδια στιγμή στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση συγχωνεύονται τμήματα σε τουλάχιστον 5 σχολεία.

Αντίστοιχα στη Λήμνο, η τοπική ΕΛΜΕ καταγγέλλει ότι υπάρχουν 7 κενά εκπαιδευτικών σε Γυμνάσια, Λύκεια και ΕΠΑΛ του νησιού, ενώ επιπλέον χάνονται εβδομαδιαίως πάνω από 200 ώρες μαθημάτων από τις ελλείψεις εκπαιδευτικών.

Επιπλέον, την έντονη διαμαρτυρία τους για συγχώνευση των τμημάτων της Α' τάξης εκφράζουν η διευθύντρια, ο Σύλλογος Διδασκόντων, το 15μελές των μαθητών και ο Σύλλογος Γονέων του ΓΕΛ Βαθέος Αυλίδας. Οπως εξηγεί ο Σύλλογος Γονέων, «τα παιδιά μας ήδη κάνουν μάθημα σε δύο κοντέινερ και σε αποθήκες λίγων τετραγωνικών μέτρων που "αναβαθμίστηκαν" σε "αίθουσες". Τα τμήματα που προκύπτουν από τη συγχώνευση είναι αδύνατον να χωρέσουν σε αυτούς τους χώρους, κι έτσι το Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών αλλάζει χρήση και γίνεται ως διά μαγείας, χωρίς να πληροί τους όρους, αίθουσα διδασκαλίας, στερώντας από τους μαθητές τις ώρες της εργαστηριακής άσκησης η οποία είναι απαραίτητη για τις επιδόσεις τους στη Φυσική και στη Χημεία».

Τέλος, κατάληψη πραγματοποιούν από χτες το πρωί οι μαθητές του 5ου Γυμνασίου Λαμίας, αντιδρώντας στη συγχώνευση τμημάτων στην Γ' τάξη, που έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία τμημάτων με 27 και 28 μαθητές.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ