Τετάρτη 20 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΑΜΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
Γνωριμία με την πραγματική Ιστορία

Εκθεση για τα 80χρονα από την ίδρυση του ΕΑΜ διοργανώνει η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Από την έκθεση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στο Μουσείο ΕΑΜικής Αντίστασης

RIZOSPASTIS

Από την έκθεση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στο Μουσείο ΕΑΜικής Αντίστασης
Μία καθοριστική εμπειρία γνωριμίας με την Ιστορία των αγώνων του λαού έχουν την ευκαιρία να ζήσουν μαθητές, μέσα από τις οργανωμένες ξεναγήσεις που γίνονται στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης και στον χώρο του Σκοπευτηρίου από μέλη και ιστορικούς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Η ξενάγηση, σε όλη τη διάρκεια της οποίας τηρούνται όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας, ξεκινά με επίσκεψη στον χώρο του Σκοπευτηρίου. Τα σχολεία που θα επισκεφτούν τον χώρο θα έχουν την ευκαιρία, με εκκίνηση το Μνημείο του Θυσιαστηρίου, να βαδίσουν στον διάδρομο που οδηγούσε στον χώρο εκτέλεσης, έναν διάδρομο που «όποιος τον πέρναγε δεν επέστρεφε ποτέ», να ψηλαφήσουν τους τοίχους όπου εκτελέστηκαν οι εκατοντάδες αγωνιστές, ανάμεσά τους και παιδιά στις ηλικίες των μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Θα μάθουν για την Ιστορία της προσφυγούπολης της Καισαριανής, τους αγώνες των κατοίκων της κατά την Αντίσταση, που άλλωστε ήταν και από τους λόγους για τους οποίους επιλέχθηκε να γίνει εκεί τόπος μαρτυρίου και εκτελέσεων αγωνιστών, για τις διεκδικήσεις που οδήγησαν να χαρακτηριστεί το Σκοπευτήριο ιστορικός χώρος.

Επόμενος σταθμός είναι ο χώρος του Μουσείου, όπου σε μικρά γκρουπ οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να δουν αντικείμενα, φωτογραφικό υλικό, μαρτυρίες, μία αυθεντική στολή αξιωματικού του ΕΛΑΣ, εργαλεία, προκηρύξεις και όπλα, στρατιωτικό υλικό Ιταλών, Γερμανών και Αγγλων, δύο από τα οπλοπολυβόλα που χρησιμοποιήθηκαν στις εκτελέσεις, χαρακτηριστικά έντυπα του ΕΑΜικού Τύπου και ιδιαίτερα από τον Δεκέμβρη του '44, υλικά από τις εξορίες και τις φυλακές κ.ά., σε έναν πλούτο εκθεμάτων. Η ξενάγηση κλείνει στην αίθουσα που είναι αφιερωμένη στην αγωνίστρια Ηρώ Κωνσταντοπούλου και κατά προέκταση στη γυναίκα, στην αγωνίστρια, στη νεολαία, όπου εκτίθενται και βιογραφικά νέων αγωνιστών.

Η περιήγηση στην έκθεση συμβάλλει στον προβληματισμό, στο να γνωρίσουν οι μαθητές αλλά και οι φοιτητές, οι εργαζόμενοι, η νεολαία, την πραγματική Ιστορία, και με αφορμή εκείνη την περίοδο να βγάλουν συμπεράσματα για το τι είναι φασισμός, τι τον γεννά και τον θρέφει, πώς εξυπηρετεί το σύστημα.

Διπλή ευκαιρία η έκθεση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, τιμώντας τα 80 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ και τα 75 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ, παρουσιάζει έκθεση με κείμενα και φωτογραφίες για την Ιστορία του ΕΑΜ, τη μεγάλη στιγμή της ταξικής αναμέτρησης του Δεκέμβρη του '44 και την κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στη χώρα μας, το έπος του ΔΣΕ.

Τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν αύριο Πέμπτη στις 6 το απόγευμα.

Η έκθεση μέσα από κείμενα και φωτογραφίες αναδεικνύει την πείρα και τα συμπεράσματα της περιόδου, τον ρόλο της γυναίκας στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα. Διαρθρώνεται σε ενότητες που ξεκινούν από το σάλπισμα της Αντίστασης από το ΚΚΕ, τη δράση του ΕΑΜ, την πορεία στην Απελευθέρωση, τον Δεκέμβρη του '44, το έπος του ΔΣΕ. Φτάνοντας στο πώς μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, εφόσον πάρει την τύχη στα χέρια του και ανοίξει τον δρόμο για την ανατροπή.

«Προσδοκούμε να φωτίσουμε ακόμα καλύτερα την Ιστορία της πάλης του λαού μας την περίοδο της Αντίστασης για την Απελευθέρωση και τα διδάγματα της περιόδου, μπροστά στους σύγχρονους αγώνες του λαού μας για την κατάργηση της εκμετάλλευσης, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό, την εργατική εξουσία, για να ανοίξει ο δρόμος της λαϊκής ευημερίας», αναφέρει η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Ο α' αντιπρόεδρος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, Γρηγόρης Τουγλίδης, μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» τονίζει την ιδιαίτερη αξία που έχει για τη νέα γενιά η γνωριμία με την πραγματική Ιστορία. «Με αφετηρία την ΕΕ, που έχει επίσημη πολιτική τον αντικομμουνισμό, γίνεται μια προσπάθεια διαστρέβλωσης της Ιστορίας, ειδικά του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και όλου του προηγούμενου αιώνα. Στα σχολεία δεν διδάσκονται την πραγματική Ιστορία. Εκείνο που προσπαθούμε είναι να μπει στα σχολικά βιβλία η πραγματική Ιστορία του παραπάνω διαστήματος, και να ενημερώνουμε τη νεολαία και τα σχολεία για το ποιοι ήταν εκείνοι που πάλεψαν εναντίον του φασισμού. Αυτό επιδιώκουμε και με αφορμή επετείους, στην έναρξη των σχολείων, μέσα από τα μουσεία που δημιουργούμε σε διάφορες πόλεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Αθήνα είναι η μόνη πρωτεύουσα που δεν έχει μουσείο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου», μας αναφέρει, τονίζοντας πως τα παραπάνω εξειδικεύονται στον συγκεκριμένο χώρο μέσα από την έκθεση, τους ξεναγούς ιστορικούς που μιλούν και απαντούν σε ερωτήσεις για τα ντοκουμέντα και τα εκθέματα στα παιδιά, με μεγάλη ανταπόκριση από σχολεία.

Η έκθεση λειτουργεί στο Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης στην Καισαριανή, εντός του Σκοπευτηρίου (Πάρκο Ελευθερίας), έως 30/10, από 9 π.μ. έως 1 μ.μ. και από 5 μ.μ. έως 8 μ.μ.

Στη συνέχεια θα μεταφερθεί στη Νίκαια, στον πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος».

  • Το Σάββατο 23 Οκτώβρη θα πραγματοποιηθεί ιστορικός περίπατος στο κέντρο της Αθήνας, σε χαρακτηριστικά σημεία από την αντιστασιακή δράση στην Κατοχή. Εκκίνηση στις 11 π.μ. από τον πεζόδρομο Τοσίτσα.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ