Τρίτη 12 Οχτώβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΛΒΑΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
Επανέρχεται για την «ενοποίηση Αλβανίας - Κοσόβου»

Με την ανάγκη «δημιουργίας "σερβικού κόσμου"» απαντά το Βελιγράδι

Ο Αλβανός πρωθυπουργός, Εντι Ράμα, δήλωσε ότι ένας βασικός στόχος της πολιτικής του καριέρας είναι «η ένωση της Αλβανίας με το Κόσοβο». Μιλώντας σε ισπανικό δίκτυο, υποστήριξε ότι «η αναγνώριση του Κοσόβου ως κυρίαρχου κράτους, ανεξάρτητου από τη Σερβία», αποτελεί το τελευταίο κεφάλαιο της «ιστορίας που άρχισε» μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.

Εντονη ήταν η αντίδραση της Σερβίας, της οποίας ο υπουργός Εσωτερικών, Αλ. Βουλίν, επέκρινε όσους σιωπούν σε τέτοιες δηλώσεις, αναφερόμενος ειδικά στον ΟΗΕ και την ΕΕ. Επιβεβαιώνοντας ότι οι αντιθέσεις στα Βαλκάνια οξύνονται σε όλα τα επίπεδα, είπε ότι «όταν όλοι σιωπούν για τα περί "Μεγάλης Αλβανίας", οι Σέρβοι πρέπει να μιλήσουν. Μόνο εμπόδιο στη "Μεγάλη Αλβανία" και μόνη δύναμη που μπορεί να επιτρέψει στους Σέρβους να αποφασίζουν χωρίς την επιρροή άλλων είναι η πολιτική τους ενότητα και η δημιουργία ενός "σερβικού κόσμου"». Εξέφρασε δε την ελπίδα «όσοι σιωπούν στο όραμα του Ράμα για τη δημιουργία "Μεγάλης Αλβανίας" να σιωπήσουν και όταν οι Σέρβοι μιλάμε για τον "σερβικό κόσμο"».

«Απόλυτα απαράδεκτη» χαρακτήρισε τη δήλωση Ράμα η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, τονίζοντας ότι «υπονομεύει τη σταθερότητα στην περιοχή» των Βαλκανίων. Πρόσθεσε ότι «αδημονούμε να ακούσουμε να δίνεται προσήκουσα απάντηση των δυτικών κηδεμόνων του σχεδίου "οικοδόμησης κράτους - έθνους" στο Κόσοβο σε αυτή την κατάφωρη πρόκληση» και εξέφρασε έκπληξη που «αγνοούνται τέτοιες υπονομευτικές εκκλήσεις ενώ ασκείται κριτική στο Βελιγράδι για τις ανθρωπιστικές του πρωτοβουλίες για τον "σερβικό κόσμο", που είναι δικαιολογημένες και συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο».

Στο μεταξύ, το Βελιγράδι φιλοξένησε επετειακή συνάντηση για τα 60 χρόνια του «Κινήματος των Αδεσμεύτων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ