Στις 9 Οκτώβρη συμπληρώθηκαν 54 χρόνια από τότε που ο Τσε πέρασε στην «αθανασία», δολοφονημένος στα 39 του χρόνια από πράκτορες της CIA και όργανα του δικτάτορα της Βολιβίας Μπαριέντος. Από τότε που έγινε παγκόσμιο σύμβολο της επανάστασης, όσων παλεύουν ενάντια στον ιμπεριαλισμό, για την ειρήνη και τον σοσιαλισμό.
Μέσα από τις ομιλίες και τα ίδια του τα λόγια, μέσα από τραγούδια, όπως και μέσα από την ταινία «CΗΕ, Un hombre nuevo» (ΤΣΕ, Ενας καινούργιος άνθρωπος) του Τristan Βauer, που προβλήθηκε στη συνέχεια για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αποτυπώθηκαν όλα αυτά που είναι ο Τσε μέχρι σήμερα για όλους τους λαούς: Γνήσιος επαναστάτης που δεν ησυχάζει ποτέ, σύμβολο του ανυπότακτου λαού της Κούβας, έμπνευση και υπόσχεση αγώνα για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση.
Από την εκδήλωση στον κινηματογράφο «Studio» |
Επίσης ο Παρασκευάς Θεοδωράκης ερμήνευσε τραγούδι που συνέθεσαν η Εύα Φάμπα και ο Γιώργος Μπίμης για τον Τσε.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αποτελούμενη από τον Λευτέρη Νικολάου - Αλαβάνο, ευρωβουλευτή του Κόμματος, και τους Νίκο Σερετάκη και Αρη Ευαγγελίδη, μέλη του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.
Στην ομιλία της η πρέσβειρα της Κούβας, Σελμίς Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα, αναφέρθηκε στις αρετές του Τσε Γκεβάρα μέσα από τα λόγια του Φιντέλ Κάστρο: Ο Τσε υπήρξε ακάματος δουλευτής της Κουβανικής Επανάστασης και ανταποκρίθηκε σε όλες τις σύνθετες ευθύνες που του ανατέθηκαν μετά τη νίκη της. Σήμερα ο Τσε «εξακολουθεί να ζει στον αγώνα του κουβανικού λαού για εθνική κυριαρχία και αξιοπρέπεια απέναντι στην εχθρική στάση» των ΗΠΑ, τόνισε, υπενθυμίζοντας τα περιοριστικά μέτρα και τις κυρώσεις «που έλαβε η κυβέρνηση Τραμπ και η κυβέρνηση Μπάιντεν διατήρησε και διεύρυνε».
Ο Τσε ξεχώρισε «χάρη στον συνδυασμό του αυθορμητισμού και της βαθιάς μελέτης, στην πρωτοβουλία και την ικανότητα ένταξης στα πιο πρωτοπόρα τμήματα του λαού, όπου κατάφερνε να καθοδηγεί και να μαθαίνει, να αφομοιώνει τα πιο προοδευτικά στοιχεία που ξεπηδούσαν μέσα από τη λαϊκή πάλη», σημείωσε στην ομιλία του ο Νίκος Καρανδρέας, πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου. «Συνειδητός κομμουνιστής επαναστάτης, συνεχιστής και διαμορφωτής της διαλεκτικής της μαρξιστικής - λενινιστικής θεωρίας και πράξης, είναι ταυτόχρονα δημιούργημα και δημιουργός της επαναστατικής διαδικασίας στην Κούβα, στη Λατινική Αμερική και σε ολόκληρο τον κόσμο», υπογράμμισε.
«Ο Τσε είναι ένα παγκόσμιο σύμβολο, όχι κενό, άψυχο, νεκρό, αλλά ζωντανό, γιατί εκφράζει την παγκοσμιότητα της πάλης για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο», τόνισε στον χαιρετισμό της η Δέσποινα Μάρκου, πρόεδρος της ΕΕΔΔΑ, προσθέτοντας ότι «δολοφονείται ακόμα, καθημερινά, από όλους εκείνους που προσπαθούν να πείσουν για το ανέφικτο του αγώνα του» ή που «τον φέρνουν σε αντιπαράθεση με την Κούβα και τον Φιντέλ Κάστρο» ή «παρουσιάζοντάς τον σαν ουτοπικό, ρομαντικό επαναστάτη», ακόμα και «σαν τυχοδιώκτη».
Στην ιστορική ομιλία του Τσε στον ΟΗΕ στις 11/12/1964 αναφέρθηκε ο Σταύρος Τάσσος, πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, χαρακτηρίζοντάς την «μνημείο αντιιμπεριαλιστικού και αντιπολεμικού λόγου». «Σε αυτή, αφού κατήγγειλε τις επεμβάσεις και τα εγκλήματα του διεθνούς και του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στην Καμπότζη, στο Λάος, στο Βιετνάμ, στην Κύπρο, στο Κονγκό, στη Λατινική Αμερική, αλλά και την πολιτική "Πόντιου Πιλάτου" του ΟΗΕ απέναντι σ' αυτά, αναφέρθηκε στις προσπάθειες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους να δυναμιτίσουν τη διεθνή ειρήνη και τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη μεταξύ θυτών και θυμάτων».
Ο Δημήτρης Πατέλης, χαιρετίζοντας εκ μέρους της Ελληνικής Επιτροπής για την Απονομή του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στην ιατρική ταξιαρχία «Henry Reeve», χαρακτήρισε τον Τσε αντιπροσωπευτική μορφή που παραπέμπει στον «άνθρωπο του μέλλοντος» και που η σκέψη, η δράση και η στάση ζωής του αποτυπώνουν συμπυκνωμένα την επαναστατική πάλη για τον κομμουνισμό. Οπως είπε, ο Τσε κατάφερε να εμβαθύνει στις ρίζες του προβλήματος της φτώχειας και της αποικιοκρατίας και να στρατευτεί στην υπόθεση της επανάστασης.