Ανακατατάξεις στο αστικό πολιτικό σκηνικό της Τσεχίας σηματοδοτούν οι βουλευτικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή και το Σάββατο.
Η συμμετοχή ήταν κοντά στο 65,5% (έναντι 60,8% στις εκλογές του 2017) και πρώτη ήρθε η νεοφιλελεύθερη εκλογική συμμαχία «Spolu» (Μαζί) με 27,79% και 1.493.905 ψήφους, περίπου 320.000 παραπάνω από ό,τι είχαν πάρει τα τρία κόμματα που την απαρτίζουν το 2017.
Ακολουθούν το λαϊκίστικο νεοφιλελεύθερο κόμμα «Αno» (Ναι) του πρώην πρωθυπουργού Α. Μπάμπις (που συγκυβερνούσε με τους σοσιαλδημοκράτες, με τη στήριξη του ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας) με 27,12% (-2,5%) και η συμμαχία των λαϊκίστικων «Πειρατών» και των «κεντρώων» STAN (δημάρχων και «ανεξάρτητων») με 15,62% (το 2017 ξεχωριστά είχαν κάπου 32.000 ψήφους λιγότερες).
Το εθνικιστικό και λαϊκίστικο κόμμα SPD «Ελευθερία και Αμεση Δημοκρατία» πήρε 9,56% (-1%).
Εκτός Βουλής, αφού δεν έπιασαν το εκλογικό πλαφόν του 5%, έμειναν οι Σοσιαλδημοκράτες (CSSD) με 4,68% (-2,6%) και το ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας, που πήρε 3,60% (-4,1% και 193.817 ψήφοι λιγότερες από το 2017).
Πλέον αναμένεται η ένταση των ενδοαστικών παζαριών για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Με βάση το Σύνταγμα, ο Πρόεδρος της χώρας ονομάζει πρωθυπουργό όποιον θεωρεί ότι μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση σχετικής ή απόλυτης πλειοψηφίας. Ωστόσο, προς το παρόν ο νυν Πρόεδρος Μ. Ζέμαν (που στήριξε την προηγούμενη κυβέρνηση του δισεκατομμυριούχου Μπάμπις) μεταφέρθηκε την Κυριακή στο νοσοκομείο, όπου και νοσηλεύεται, χωρίς να διευκρινίζεται τι ακριβώς έχει.
Μετά το αρνητικό αποτέλεσμα του ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας, ο πρόεδρος του κόμματος Β. Φίλιπ ανακοίνωσε την παραίτησή του, όπως και της Εκτελεστικής Επιτροπής, μέχρι το έκτακτο συνέδριο που προγραμματίζεται για τις 23 Οκτώβρη. Ο ίδιος απέδωσε το αποτέλεσμα «στη μη ενότητα της αριστεράς» (με σοσιαλδημοκράτες). Την ίδια ώρα εκφράζονται από ορισμένες δυνάμεις κριτικές απόψεις για τη συμπόρευση του ΚΚ με την κυβέρνηση Μπάμπις, για την απώλεια της ταυτότητας του κόμματος, τον προσανατολισμό μόνο στον κοινοβουλευτισμό κ.λπ.