Τρίτη 8 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΥΡΔΟΙ ΣΤΟ ΜΠΡΑΧΑΜΙ
Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της

Να αναλάβει επιτέλους άμεσα τις ευθύνες της η κυβέρνηση για τη μετεγκατάσταση των 120 και πλέον Κούρδων, που ζουν κάτω από απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης σε οικόπεδο στην περιοχή του Ασυρμάτου, ζήτησαν χτες - σε κοινή συνέντευξη Τύπου - οι δήμαρχοι Μπραχαμίου, Δάφνης και Νέας Σμύρνης. Οι τρεις δήμαρχοι έκαναν καθαρό πως αξιώνουν να πάρουν θετική απάντηση σήμερα στη συνάντηση που θα έχουν με τον υφυπουργό Υγείας - Πρόνοιας Θ. Κοτσώνη.

«Δεν είναι δυνατόν να ρίχνουν το βάρος της μεταναστευτικής πολιτικής στις πλάτες μας. Δεν είναι οι δήμαρχοι αρμόδιοι γι' αυτό. Η κυβέρνηση είναι κι ας αναλάβει τις ευθύνες της», είπαν χαρακτηριστικά. Ενδεικτικό, πάντως, του «ενδιαφέροντος» της κυβέρνησης για το συγκεκριμένο πρόβλημα ήταν η στάση του Δ. Ευσταθιάδη - γενικός γραμματέας του υπουργείου Δημοσίας Τάξης - ο οποίος πήρε μέρος στη σύσκεψη φορέων που έγινε προηγουμένως γι' αυτό το ζήτημα στο δημαρχείο Μπραχαμίου. Σε ρόλο πυροσβέστη ο Δ. Ευσταθιάδης αναγνώρισε μεν πως υπάρχει πρόβλημα, δεν καταλόγισε όμως τον υπεύθυνο. Αντίθετα, είπε πως το υπουργείο Δημόσιας Τάξης θα δώσει στους Κούρδους τρεις μήνες προθεσμία για να κάνουν τις διαδικασίες που χρειάζονται για χορήγηση ασύλου. Ενα άσυλο, που όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στη χτεσινή σύσκεψη και που όπως γνωρίζουμε όλοι, χορηγείται το πολύ σε 100 άτομα το χρόνο...

Υπενθυμίζουμε πως το συγκεκριμένο θέμα έχει προκύψει στην περιοχή τον τελευταίο χρόνο, όταν μια ομάδα Κούρδων πολιτικών προσφύγων από το Ιράκ έφτασαν στη χώρα μας και κατέλυσαν στο οικόπεδο που βρίσκεται μεταξύ των οδών Ευξείνου Πόντου και Αρσακείου, στα όρια των Δήμων Μπραχαμίου, Δάφνης και Νέας Σμύρνης. Παρότι όλο αυτό το διάστημα είχαν προκύψει σοβαρά προβλήματα απ' τη διαμονή τους - κυρίως υγειονομικού περιεχομένου, αφού ούτε νερό, ούτε τουαλέτα υπάρχει στον συγκεκριμένο χώρο - οι κάτοικοι των τριών δήμων αγκάλιασαν και έδειξαν την αλληλεγγύη τους προς τους πολιτικούς πρόσφυγες. Το τελευταίο διάστημα, όμως, τόσο οι κάτοικοι, όσο και οι συγκεκριμένες δημοτικές αρχές ζητούν άμεσα τη μετεγκατάστασή τους, αφ' ενός, γιατί η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και, αφ' ετέρου, γιατί στο συγκεκριμένο οικόπεδο είναι προγραμματισμένο να ανεγερθεί σχολικό κτίριο και οι εργασίες πρέπει να ξεκινήσουν αμέσως.

«Η απομάκρυνση των ανθρώπων αυτών δεν πρέπει να γίνει με βίαιο τρόπο», τόνισε χτες ο δήμαρχος Μπραχαμίου Παντελής Ειρηνάκης, απαντώντας έτσι στις «φήμες» που λένε πως εντός των ημερών θα γίνει επιχείρηση «σκούπα» στην περιοχή. Ομως, όπως επισήμανε, μαζί με τους δημάρχους Δάφνης Χ. Σαραντόπουλο και Νέας Σμύρνης Γ. Κουτελάκη, η προσπάθεια που γίνεται τους τρεις τελευταίους μήνες για ανεύρεση εγκαταλειμμένων κτιρίων που θα μπορέσουν να στεγάσουν κάποιους απ' τους Κούρδους, δεν έχει ουσιαστικά αποτελέσματα. «Γι' αυτό απευθυνόμαστε ευθέως στην κυβέρνηση, διότι το συγκεκριμένο πρόβλημα ξεπερνά τις αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δεν ευθυνόμαστε εμείς εάν η κυβέρνηση δεν έχει μια συγκροτημένη πολιτική για την επίλυση του γενικότερου προβλήματος με τους λαθρομετανάστες», είπε ο Π. Ειρηνάκης. Και οι τρεις δήμαρχοι, πάντως, καταφέρθηκαν χτες εναντίον του υφυπουργού Θ. Κοτσώνη, ο οποίος «όλο αυτό το διάστημα κωφεύει, ενώ έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα υγιεινής στο χώρο».

Και οι τρεις δήμαρχοι υπογράμμισαν πως εάν γίνει επιχείρηση «σκούπα» στον καταυλισμό «το κόστος πρέπει και θα το εισπράξει η κυβέρνηση στις ερχόμενες εκλογές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ