Μετά από έξι χρόνια έγινε επιτέλους για πρώτη φορά χτες γενική συνέλευση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας (ΔΣΑ)! Βέβαια, η συνέλευση, όπως κατήγγειλε ο Β. Δημόπουλος, μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ, ήταν μια γενική ενημερωτική συνέλευση, χωρίς να τοποθετηθεί στα μεγάλα και οξυμένα προβλήματα του δικηγορικού κόσμου.
Στο μεταξύ χτες δε λειτούργησαν τα δικαστήρια της Αθήνας, λόγω της 24ωρης αποχής των δικηγόρων, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την αναστολή των κατώτατων δικηγορικών αμοιβών (προεισπράξεις) που ίσχυαν από την 1 Γενάρη του 2000. Να υπενθυμίσουμε ότι η ίδια η κυβέρνηση είχε αποφασίσει αυξήσεις των κατώτατων δικηγορικών αμοιβών και στη συνέχεια ανακάλεσε την απόφασή τους για να μην ξεφύγει από τους δείκτες που βάζει η Ευρωπαϊκή Ενωση για εισδοχή της χώρας μας στην ΟΝΕ. Με τις προεισπράξεις επιβαρυνόταν ο δείκτης τιμών καταναλωτή κατά 0,24%.
Στη χτεσινή συνέλευση των δικηγόρων δε δόθηκε καμιά απάντηση στο θέμα που απασχολεί σήμερα τους δικηγόρους μικρών και μεσαίων εισοδημάτων και είναι η κατάργηση του νέου φορολογικού νόμου, καθώς και η θέσπιση δίκαιου φορολογικού συστήματος.
Με την εφαρμογή του νέου συστήματος φορολόγησης των δικηγόρων, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ άδραξε την ευκαιρία, που δυστυχώς της προσέφεραν οι ίδιες οι διοικήσεις των δικηγορικών συλλόγων της χώρας και πρώτη απ' όλους η πλειοψηφία της διοίκησης του ΔΣΑ. Ετσι, η κυβέρνηση αντικατέστησε τα λεγόμενα «αντικειμενικά κριτήρια» με άλλα εξίσου άδικα και φορομπηχτικά, όπως είναι οι συντελεστές απόδοσης.
Η Συνδικαλιστική Αγωνιστική Κίνηση Δικηγόρων Αθήνας (ΣΑΚΔΑ) σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει τις ευθύνες της κυβέρνησης και της ηγετικής ομάδας του ΔΣΑ για την κατάσταση που έχουν περιέλθει σήμερα οι δικηγόροι.
Με το νέο φορολογικό νόμο, όπως αναφέρει η ΣΑΚΔΑ, η κυβέρνηση προχώρησε σε εξωφρενική αύξηση που φτάνει μέχρι και 300% των ελάχιστων προεισπραττόμενων αμοιβών (γραμμάτια προείσπραξης), που θα αναπροσαρμόζονται κάθε δύο χρόνια, με αποτέλεσμα την τεράστια αύξηση του κόστους απονομής της δικαιοσύνης για τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα, με τελικό στόχο την «αποσυμφόρηση» των δικαστηρίων με βίαιο τρόπο και κυρίως τα ανώτερα και ανώτατα δικαστήρια.
Η ΣΑΚΔΑ προτείνει η φορολόγηση των δικηγόρων να γίνεται με βάση τις προεισπραττόμενες αμοιβές και καθορισμό των ελάχιστων ποσών σε λογικά επίπεδα, ώστε οι προεισπράξεις αυτές να αντιστοιχούν στις πραγματικές αμοιβές.