Τρίτη 28 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στο προσκήνιο ξανά οι μεγάλες ανάγκες και ελλείψεις στην αντισεισμική προστασία

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για τον μεγάλο σεισμό στην Κρήτη

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Αυτήν την ώρα επείγει η άμεση λήψη μέτρων για την ασφάλεια και την προστασία των κατοίκων και των εργαζομένων από τις ζημιές που προκάλεσε ο μεγάλος σεισμός, αλλά κι από τους κινδύνους που δημιουργούν οι ισχυροί μετασεισμοί, που είναι σε εξέλιξη στον νομό Ηρακλείου.

Να εξασφαλιστεί η ενημέρωση των κατοίκων και η ασφαλής διαμονή τους στις αναγκαίες υποδομές, καθώς από το πρωί πολλοί κάτοικοι του νομού βρίσκονται στους δρόμους, έξω από τα σπίτια τους, με μεγάλη ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι.

Ο μεγάλος σεισμός στο νομό Ηρακλείου, μαζί με τις ζημιές και τις καταστροφές, ξαναέφερε στην επιφάνεια τις μεγάλες ανάγκες, αλλά και τις μεγάλες ελλείψεις στον τομέα της αντισεισμικής προστασίας, για τις οποίες ευθύνονται διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις. Την ίδια στιγμή που η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή ήταν έντονη τους τελευταίους μήνες και οι ειδικοί προειδοποιούσαν για το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού. Επιβεβαιώνεται πόσο αναγκαίος είναι ο άμεσος σχεδιασμός, η χρηματοδότηση και υλοποίηση των αναγκαίων αντισεισμικών έργων, αλλά και του προληπτικού ελέγχου, με ευθύνη του κράτους.

Από την πρώτη στιγμή, κλιμάκια της Τομεακής Επιτροπής του ΚΚΕ, μέλη και στελέχη του Κόμματος, με τον βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκη, βρέθηκαν στο πλευρό των πληγέντων, καταγράφοντας προβλήματα και ζημιές, διεκδικώντας λήψη μέτρων προστασίας του λαού μας.

Το ΚΚΕ καλεί τον λαό του Ηρακλείου να οργανώσει την πάλη του για μέτρα προστασίας, να εκφράσει την αλληλεγγύη και τη στήριξή του στους πληγέντες από τον σεισμό. Καλεί τους φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος, σωματεία, συνδικάτα, αγροτικούς συλλόγους, σπουδαστικούς συλλόγους και συλλόγους γυναικών να οργανώσουν τον αγώνα και την αλληλεγγύη τους. Να εντείνουν τη διεκδίκησή τους για την προστασία από τα σεισμικά φαινόμενα.

Απαιτούμε:

-- Αμεσα μέτρα για την εξασφάλιση της στέγασης, της σίτισης, της ένδυσης όσων έχουν ανάγκη. Μέτρα στήριξης στους πληγέντες με όλες τις απαραίτητες υποδομές (σκηνές εκστρατείας, κοντέινερ, τροφή, νερό, θέρμανση). Να τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και να υπάρξει ειδική μέριμνα για τους υπερήλικες και τις ευπαθείς ομάδες.

-- Να γίνει άμεσα ο έλεγχος και η καταγραφή των ζημιών και να αποζημιωθούν στο σύνολό τους (100%) οι καταστροφές που υπάρχουν στην περιουσία του λαού της περιοχής και στις μικρές επιχειρήσεις.

-- Να διασφαλισθεί ότι οι εργαζόμενοι δεν θα εργαστούν σε χώρους δουλειάς, για όσο διάστημα η Πολιτική Προστασία καλεί τους κατοίκους να μείνουν εκτός κατοικίας. Κανείς εργαζόμενος που έχει πληγεί ή αδυνατεί να φτάσει με ασφάλεια στον χώρο δουλειάς του, να μη θεωρηθεί αδικαιολογήτως απών από την εργασία του.

-- Αμεσα να προχωρήσει ο έλεγχος και η αποκατάσταση ζημιών σε δημόσια κτίρια, υποδομές, στα νοσοκομεία, στα σχολεία, αλλά και σε χώρους δουλειάς. Είναι χαρακτηριστική η κατάσταση στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας του νομού, όπου από τα 380 συνολικά και τα 85 που έχουν δώσει στοιχεία για την κατάσταση των κτιρίων, τα 48 δηλώνουν σοβαρές ζημιές. Σε αυτά δεν υπολογίζονται καν τα σχολεία των δήμων Μινώα Πεδιάδος και Αρχανών - Αστερουσίων, που επλήγησαν σφοδρά και στα οποία δεν έχουν καταγραφεί ακόμα οι ζημιές.

Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για την απώλεια του εργάτη που έχασε τη ζωή του στο Αρκαλοχώρι καθώς και ευχές για ταχεία ανάρρωση σε όλους τους τραυματίες».


Κορυφή σελίδας
Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ