Τρίτη 28 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Κροκοδείλια δάκρυα από τους κυβερνώντες

Σε σχετική ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων Νομού Ηρακλείου επισημαίνει ανάμεσα σε άλλα: «Ο σεισμός υπενθυμίζει με τον πιο οξυμένο τρόπο το ζήτημα της αντισεισμικής θωράκισης. Μεγάλος αριθμός κτιρίων, όπως σχολεία, νοσοκομεία, κατοικίες, εργατικοί χώροι, βρίσκονται εκτός των αντισεισμικών προδιαγραφών ασφαλείας. Ακόμα και μεγάλος αριθμός κτιρίων που έχουν κηρυχθεί διατηρητέα, χωρίς όμως να γίνεται το παραμικρό για να διασωθούν και με αποτέλεσμα καθημερινά να αποτελούν θανάσιμες παγίδες».

Υπογραμμίζοντας τις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων του κεφαλαίου τονίζει: «Η αντισεισμική θωράκιση της χώρας, η προστασία των κατοίκων και της περιουσίας τους από τους σεισμούς, αποτελεί σημαντικό έργο υποδομής άμεσης προτεραιότητας.

Η σημερινή κατάσταση αναδεικνύει τις χρόνιες εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων του κεφαλαίου. Από τα περίπου 4 εκατομμύρια των κτιρίων της χώρας, το 80% χτίστηκαν πριν από το 1985. Δηλαδή, είτε χωρίς αντισεισμικό κανονισμό (πριν από το 1959) είτε με ανεπαρκή αντισεισμικό κανονισμό (1960 - 1985). Το 50% των σχολείων της χώρας έχει χτιστεί πριν από το 1985. Μέχρι το καλοκαίρι του 2012 μόνο στο 15% των δημόσιων κτιρίων πανελλαδικά είχε γίνει ο πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων και η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχουν επισημάνει αυτά τα πολύ σοβαρά ζητήματα. Εχουν διατυπώσει προς τις εκάστοτε κυβερνήσεις συγκεκριμένες προτάσεις τόσο για την αντισεισμική θωράκιση όσο και για την αντιπλημμυρική προστασία, στηριζόμενοι στο ότι υπάρχουν τεχνολογικές και επιστημονικές δυνατότητες ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι τραγικές συνέπειες, γνωρίζοντας και βιώνοντας από πρώτο χέρι τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν.

Παρόλο που οι προτάσεις μας δεν στερούνται επιστημονικής τεκμηρίωσης, παρόλο που τα επίσημα στοιχεία επιβεβαιώνουν μεγάλες ελλείψεις, παρόλο που κανένας δεν αρνείται την ορθότητά τους, καμία κυβέρνηση δεν πήρε μέτρα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ολοι χύνουν κροκοδείλια δάκρυα κατόπιν εορτής και τάζουν υποσχέσεις που στη συνέχεια δεν τις υλοποιούν».

Επίσης, το Συνδικάτο εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του θύματος και ταχεία ανάρρωση σε όλους τους τραματίες.

Ακόμα, σε συνεννόηση με την Τεχνική Επιθεώρηση Εργασίας, καλεί σε κάθε χώρο δουλειάς «τους οικοδόμους να προστατέψουν τη ζωή τους και να μην υποκύπτουν σε εκβιασμούς και πιέσεις της εργοδοσίας, να αποφεύγουν οικοδομικές εργασίες σε σκαλωσιές και ύψη».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τεράστιες οι ανάγκες των σεισμόπληκτων(2/10/2021)
Στη ζυγαριά «κόστους - οφέλους»(13/3/2021)
Αναγκαία η αντισεισμική θωράκιση και προστασία(4/2/2014)
Η κυβέρνηση δεν την προωθεί ούτε στα λόγια...(12/1/2006)
ένθετο στο 2ο} Η πρόταση του ΚΚΕ(16/9/1999)

Κορυφή σελίδας
Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ