Πέμπτη 23 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Φουντώνει η πανδημία στη Βόρεια Ελλάδα ενώ οι ΜΕΘ εξαντλούνται

Με «συστάσεις» για εμβολιασμό και μέτρα ατομικής προστασίας απαντά η κυβέρνηση

Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε χτες ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης, με αφορμή την έξαρση των κρουσμάτων και τα ανησυχητικά δεδομένα της πανδημίας που καταγράφονται συνολικά στη Β. Ελλάδα. Και, το μόνο που βρήκε να κάνει, ήταν ...συστάσεις σε φορείς ώστε να μπουν μπροστά στην προσπάθεια να πειστούν οι πολίτες να εμβολιαστούν. Καθησύχασε δε ότι «δεν τίθεται θέμα μέτρων» και ότι η επίσκεψη είναι προληπτική.

Κι ενώ οι ΜΕΘ αρχίζουν να μπουκώνουν στη Θεσσαλονίκη, καθώς από το προηγούμενο ακόμα κύμα που διαμορφώθηκε η τραγική κατάσταση στα νοσοκομεία της πόλης δεν πάρθηκε κανένα μέτρο ενίσχυσης, ο υπουργός περιορίστηκε να αναλύσει τον «στόχο» αύξησης των εμβολιασμών στη Βόρεια Ελλάδα. Επίσης επιβεβαίωσε την αδιάλλακτη θέση της κυβέρνησης για την αναστολή εργασίας των ανεμβολίαστων που έχει οδηγήσει τα νοσοκομεία σε διάλυση, καθώς μόνο από τη Θεσσαλονίκη έχουν μείνει εκτός εργασίας τουλάχιστον 700 εργαζόμενοι, ενώ συνολικά στα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας 1.500.

Την ίδια ώρα, στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης δεν υπήρχε διαθέσιμη κλίνη ΜΕΘ ούτε για δείγμα, με αποτέλεσμα στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» ένας χειρουργημένος ασθενής της Νευροχειρουργικής κλινικής να παραμένει επί 12 ώρες στην ανάνηψη και άλλοι δύο ασθενείς στο «Παπαγεωργίου» να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι από την Τρίτη σε απλούς θαλάμους. Ο ένας μεταφέρθηκε χτες το πρωί σε κλίνη ΜΕΘ νοσοκομείου της περιφέρειας. Στο μεταξύ, ακόμη εκκρεμεί η στελέχωση των 18 κλινών ΜΕΘ που εγκαινίασε πριν από λίγους μήνες ο πρωθυπουργός στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» και τώρα συζητείται η λειτουργία τους με μετακινήσεις προσωπικού από το ήδη λειψό προσωπικό που έχει απομείνει.

Στην Πέλλα

Τους σχεδιασμούς για μετακινήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων και κλινικών των νοσοκομείων Εδεσσας και Γιαννιτσών, το ζήτημα των υγειονομικών που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας και το θέμα της εισόδου εργολάβων ενοικίασης εργαζομένων στα νοσοκομεία αναδεικνύει η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας (ΕΝΙΠ) με ανακοίνωσή της.

Καταγγέλλει την επαπειλούμενη κατάρρευση της Παθολογικής κλινικής, την ώρα μάλιστα που το 4ο κύμα της πανδημίας είναι σε πλήρη εξέλιξη, καθώς στην απόφαση της διοίκησης για υποχρεωτική μετακίνηση δύο παθολόγων στην Παθολογική κλινική της Εδεσσας - που βρέθηκε και αυτή λόγω της υποστελέχωσης στο χείλος της κατάρρευσης - ήρθε να προστεθεί και η αναστολή εργασίας μίας ακόμη παθολόγου. Απαιτεί την άμεση επιστροφή των τριών στελεχών της κλινικής στη θέση που ανήκουν και την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων με μαζικές επείγουσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Η ΕΝΙΠ τονίζει ότι η όποια κυβερνητική απόφαση για κλείσιμο τμημάτων ή κλινικών των δύο νοσοκομείων στην κατεύθυνση της σταδιακής συγχώνευσης αποτελεί αιτία πολέμου για τους υγειονομικούς, συνολικά για τους εργαζόμενους. Απαιτεί από τη διοίκηση την επιστροφή όλων των εργαζομένων που πετάχτηκαν έξω από τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας με το απαράδεκτο μέτρο της αναστολής εργασίας. Αναδεικνύει ότι η εμμονή της κυβέρνησης να κρατάει έξω από το ΕΣΥ δεκάδες εργαζόμενους αξιοποιείται μεταξύ άλλων για να προχωρήσουν οι σχεδιασμοί για συγχώνευση τμημάτων, για να μπουν παρασιτικά «δουλεμπορικά» γραφεία εργολάβων με ενοικιαζόμενους εργαζόμενους μέσα στα νοσοκομεία, για να κάνουν μπίζνες οι επιχειρηματίες του χώρου της Υγείας με τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ