Πέμπτη 23 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Να «εγκαταλειφθεί η λογική» που «αγνοεί την Τουρκία» ζητά ο Ερντογάν

Η διατήρηση ήρεμου περιβάλλοντος στην Ανατολική Μεσόγειο είναι προς το κοινό μας συμφέρον, ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που συνεχίζεται στη Νέα Υόρκη, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «τα προβλήματα που σχετίζονται με την κατανομή της θαλάσσιας δικαιοδοσίας θα επιλυθούν στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας» και τονίζοντας ότι «γι' αυτό, πρώτα απ' όλα, είναι απαραίτητο να εγκαταλείψουμε την αντίληψη η οποία αγνοεί ότι η Τουρκία έχει τη μεγαλύτερη ακτή στην Ανατολική Μεσόγειο».

Πρόσθεσε ότι «όλοι οι παράγοντες της περιοχής πρέπει να συμμετάσχουν στον διάλογο και τη συνεργασία» και επανέφερε την πρόταση για διοργάνωση Διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο. Την ίδια στιγμή και ενώ συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο αλλά και στα ανοιχτά της Κύπρου (βλέπε παρενόχληση του ερευνητικού πλοίου «Nautical Geo» από τουρκική φρεγάτα στα ανοιχτά της Κρήτης), ο Ερντογάν είπε ότι τα προβλήματα στο Αιγαίο πρέπει να επιλυθούν μέσω διμερούς διαλόγου, διαμηνύοντας την ίδια στιγμή ότι «διατηρούμε επίσης την αποφασιστικότητά μας στη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ». Ο Τούρκος Πρόεδρος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη «ροή μετανάστευσης» που αυξάνεται μετά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, περιγράφοντας τη χώρα του ως «χώρα που έσωσε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια στη συριακή κρίση», ενώ στο πλαίσιο του νέου γύρου παζαριών που στήνεται στις πλάτες των κατατρεγμένων είπε ότι «δεν έχουμε ούτε τα μέσα ούτε την υπομονή να ανταποκριθούμε στο νέο κύμα μετανάστευσης».

Σημειωτέον, την όξυνση του παζαριού με την Τουρκία, για μια ευρεία γκάμα θεμάτων, επιβεβαίωσε και η συνάντηση που είχε στο περιθώριο των εργασιών της ΓΣ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν, με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε σε σχετική ανακοίνωση πως «η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και οι συζητήσεις (των δύο) περιέλαβαν τις κοινές προσπάθειες για το Αφγανιστάν και τα ζητήματα της περιφέρειας που μας απασχολούν». Ο δε Μπλίνκεν είπε ότι «έχουμε πολλά να συζητήσουμε» τονίζοντας πόσο «ευγνώμονες είμαστε για την ισχυρή εταιρική σχέση με την Τουρκία στο Αφγανιστάν και τη δουλειά που έχουμε ακόμα να κάνουμε μαζί». Ενώ ο Τσαβούσογλου περιέγραψε ως «εξαιρετική» τη διμερή συνεργασία στο Αφγανιστάν, ξεκαθαρίζοντας πως θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας και σε πολλά ακόμα πεδία και «θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να ενισχύσουμε τις διμερείς μας σχέσεις».

«Γεύμα» για το Κυπριακό στις 27/9

Ολα αυτά ενώ τη Δευτέρα 27 Σεπτέμβρη αναμένεται «γεύμα» ανάμεσα στον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, και τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ.

Ο Αναστασιάδης προχτές είχε συνάντηση με τον Γκουτέρες, ο οποίος σημείωσε ότι αυτή «έγινε σε ένα δημιουργικό κλίμα» και πρόσθεσε ότι «έχουμε παραθέσει τις απόψεις, τις θέσεις και πώς θα μπορούσε να επαναρχίσει ένας δημιουργικός διάλογος χωρίς προαπαιτούμενα».

Από τη μεριά του, ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του «προέδρου» της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου» ανέφερε πως ο Τατάρ βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για «να εξηγήσει την πολιτική του προς την κατεύθυνση της δημιουργίας μιας θεσμικής σχέσης βασισμένης στην κυριαρχική ισότητα, στο ίσο διεθνές καθεστώς και τη συνεργασία ανάμεσα σε δύο κράτη στην Κύπρο» και σε αυτό το πλαίσιο θα παραστεί στη συνάντηση της 27ης Σεπτέμβρη. «Δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό» ζήτησε και ο Ερντογάν αναφερόμενος στο Κυπριακό, υποστηρίζοντας ότι αυτή «είναι δυνατή μόνο με μια ρεαλιστική προσέγγιση προσανατολισμένη στο αποτέλεσμα», επιμένοντας ότι το ψευδοκράτος πρέπει να εκπροσωπείται επίσημα στη ΓΣ του ΟΗΕ και ότι «η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς του τουρκοκυπριακού λαού» είναι «ουσιαστικό στοιχείο για τη λύση». Κατέληξε ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα αξιολόγηση των προτάσεων των Τουρκοκυπρίων «με ανοιχτό μυαλό και χωρίς προκαταλήψεις».

Στο μεταξύ, επικαλούμενος το «βεβαρημένο πρόγραμμά» του, ο Κύπριος Πρόεδρος ακύρωσε προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Ελπιδοφόρο, ο οποίος συμμετείχε στα εγκαίνια του λεγόμενου «Τουρκικού Κέντρου», όπου συμμετείχε, μεταξύ άλλων, ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ. Ο αρχιεπίσκοπος συγχάρηκε τον Τούρκο Πρόεδρο και δήλωσε ότι επιμένει «στη σημασία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και την υποστήριξη των δικαιωμάτων των θρησκευτικών μειονοτήτων της Τουρκίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ