Σάββατο 18 Σεπτέμβρη 2021 - Κυριακή 19 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Για άλλη μια φορά στη μάχη για να μείνει η «αξιολόγηση» στα χαρτιά

Εργαλείο για την εφαρμογή της αντιδραστικής πολιτικής που υποβαθμίζει τα σχολεία

Το σύνθημα «η αξιολόγηση θα μείνει στα χαρτιά», που φώναξαν μαζικά τη βδομάδα που πέρασε στις διαδηλώσεις με τις οποίες απαίτησαν ουσιαστικά μέτρα για την ασφάλεια και τη μόρφωση των παιδιών με το άνοιγμα των σχολείων, καλούνται να κάνουν και πάλι πράξη οι εκπαιδευτικοί.

Το υπουργείο Παιδείας δημοσίευσε πριν από μια βδομάδα σε ΦΕΚ τη νέα Υπουργική Απόφαση (108906/ΓΔ4/2021 - ΦΕΚ 4189/Β/10-9-2021), με την οποία επιχειρεί να υλοποιήσει για μια ακόμη φορά τον αντιδραστικό έλεγχο των εκπαιδευτικών, τη λεγόμενη «αξιολόγηση».

Ενώ για άλλη μια χρονιά αφήνει τα σχολεία ανοχύρωτα μπροστά στην πανδημία, που συνεχίζει να «καλπάζει» με χιλιάδες νέα κρούσματα καθημερινά, ενώ δεν έχει παρουσιάσει καμιά αποτίμηση και κανένα σχέδιο για την αναπλήρωση των μαθησιακών και άλλων απωλειών που δημιούργησε το παρατεταμένο λοκντάουν και αφήνει την παραπαιδεία να φουντώνει γι' αυτή τη δουλειά. Ενώ δηλαδή δεν απαντά σε καμιά από τις πραγματικές αγωνίες των μαθητών και των γονιών... σπεύδει να επιταχύνει την υλοποίηση του αντιδραστικού νόμου για το σχολείο που ψήφισε εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων μέσα στο καλοκαίρι.

Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι σε αυτόν τον νόμο ενέταξε η κυβέρνηση και την «αξιολόγηση». Οι ρυθμίσεις για ένα σχολείο που θα γίνει πιο «αυτόνομο», που θα αναζητεί χορηγούς και θα εμπορεύεται τους χώρους του, που τα παιδιά δεν θα μαθαίνουν τα ίδια γράμματα, αλλά θα κατηγοριοποιούνται από τάξη σε τάξη, από περιοχή σε περιοχή, ακόμα και από το ένα θρανίο στο άλλο, οι ρυθμίσεις για αποσπασματικές δεξιότητες αντί για ολοκληρωμένη ολόπλευρη γνώση, που έχουν δείξει τις συνέπειές τους τις τελευταίες δεκαετίες, απαιτούν σύμφωνα με την κυβέρνηση και έναν «μηχανισμό ελέγχου».

Το εργαλείο που θεσμοθέτησε για τον έλεγχο της ταχύτερης προσαρμογής σε αυτό το σχολείο, το ακόμα πιο στενά δεμένο με τις ανάγκες του κεφαλαίου κι ακόμα πιο μακριά από τις ανάγκες των μαθητών, είναι η λεγόμενη «αξιολόγηση» των εκπαιδευτικών και του έργου τους, γιατί αυτοί είναι που καλούνται να υλοποιήσουν αυτές τις αλλαγές. Γι' αυτό τους θέλει ένθερμους υποστηρικτές αυτής της στρατηγικής και χρησιμοποιεί το «μαστίγιο» της «αξιολόγησης» για να το πετύχει.

Ομως οι εκπαιδευτικοί έχουν πει ήδη το πρώτο μεγάλο «όχι» σε αυτή την υπόθεση. Με το εμβληματικό ποσοστό 95% στην απεργία - αποχή τον περασμένο χειμώνα, απέρριψαν τον νόμο στο περιεχόμενό του και στην υλοποίησή του. Τον άφησαν ανενεργό με την καθολική τους συμμετοχή, την οργανωμένη δράση τους και μπλόκαραν την πρώτη φάση της διαδικασίας της «αξιολόγησης».

Γνωρίζοντας αυτή την καθολική αντίθεση του κλάδου των εκπαιδευτικών μάλιστα, η κυβέρνηση θέσπισε νέες τιμωρητικές διατάξεις για την επιβολή της διαδικασίας.

Οι εκπαιδευτικοί όμως βρίσκονται εκ νέου σε θέση μάχης για να αφήσουν και πάλι την «αξιολόγηση» στα χαρτιά. Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες ΟΛΜΕ και ΔΟΕ επικαιροποίησαν τις αποφάσεις τους, που εκπορεύονται από συλλογικά όργανα, για απεργία - αποχή από κάθε διαδικασία «αξιολόγησης».

Στο πλαίσιο αυτό, η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» δηλώνει ότι «η εκ νέου προσπάθεια, να εφαρμοστεί η αντιεκπαιδευτική "αξιολόγηση", χρειάζεται να συναντήσει την καθολική αντίδραση των εκπαιδευτικών» και καλεί «να απαντηθεί με την ενίσχυση του αγώνα από κοινού με γονείς και μαθητές, ώστε να παρθούν άμεσα μέτρα για την ασφάλεια και υγιεινή στα σχολεία, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στο μαθησιακό και ψυχο-κοινωνικό κομμάτι, για την ουσιαστική στήριξη της δουλειάς των εκπαιδευτικών μέσα στην τάξη, με επίκεντρο τις ανάγκες των μαθητών, για να καλυφθούν εδώ και τώρα τα χιλιάδες κενά, για να μη μείνει κανένας μαθητής χωρίς την απαραίτητη στήριξη».

Προσδιορίζοντας πιο συγκεκριμένα αγωνιστικά βήματα, η ΑΣΕ καλεί: «Κανένας Σύλλογος Διδασκόντων να μη συνεδριάσει με θέμα την έκθεση αποτίμησης της περσινής σχολικής χρονιάς, κάτι το οποίο είναι ούτως ή άλλως αδύνατο, ακριβώς επειδή δεν έγιναν οι διαδικασίες της αξιολόγησης. Κανένας Σύλλογος Διδασκόντων να μην προχωρήσει στη διαδικασία του προγραμματισμού για τη φετινή σχολική χρονιά και σε καμία διαδικασία που σχετίζεται με την αυτοαξιολόγηση (δημιουργία ομάδων κ.λπ.). Αλλωστε οι Σύλλογοι Διδασκόντων έχουν ήδη προχωρήσει στον προγραμματισμό τους, όπως κάνουν πάντα στην αρχή της χρονιάς. Οι ΣΕΠΕ και οι ΕΛΜΕ να σταθούν στο πλευρό των συναδέλφων. Καμία πίεση και απειλή από την πλευρά του υπουργείου δεν θα γίνει αποδεκτή. Η συμμετοχή μας στην Απεργία - Αποχή από τις συγκεκριμένες διαδικασίες της αξιολόγησης αποτελεί δικαίωμά μας, που ακόμα και συνταγματικά είναι κατοχυρωμένο. Αποτελεί, ακόμα και με βάση το υπάρχον νομικό πλαίσιο, δικαίωμα των συνδικάτων και των εργαζομένων.

Μαζικά, μαχητικά, με οργανωμένο τρόπο για μια ακόμη φορά θα υπερασπιστούμε τον ρόλο μας, την παιδαγωγική μας υπόσταση, τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας!», καταλήγει η ΑΣΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ