Σάββατο 18 Σεπτέμβρη 2021 - Κυριακή 19 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
47ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ
Το περίπτερο της Ιστορίας στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ...

Τη δική της θέση στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ θα έχει η γωνιά της Ιστορίας του ΚΚΕ. Στη γωνιά αυτή το Τμήμα Ιστορίας της ΚΕ, το Αρχείο του Κόμματος, το Επιμορφωτικό Κέντρο «Χαρίλαος Φλωράκης» και η Επιτροπή για τα Μουσεία και Μνημεία θα υποδεχτούν ερευνητές αλλά και τον κάθε επισκέπτη ξεχωριστά.

Οι επισκέπτες του Φεστιβάλ και ειδικότερα οι νεότερες ηλικίες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη συλλογική μελέτη της Ιστορίας του Κόμματος μέσα από τις σχετικές εκδόσεις του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ, οι οποίες θα διατίθενται στο περίπτερο.

Παράλληλα θα γίνεται ενημέρωση για τις δυνατότητες που παρέχει το κέντρο «Χαρίλαος Φλωράκης» στους νέους ερευνητές, αλλά και σε όλους όσοι ενδιαφέρονται να αναζητήσουν πηγές της Ιστορίας.

Ξεχωριστή θέση θα έχει η παρουσίαση της προσπάθειας του Κόμματος για τη διάσωση του Ιστορικού του Αρχείου από τις πλημμύρες που έπνιξαν την Αττική το 1994 και την έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ. Διαδικασία που υπογραμμίζει τη φροντίδα που έδειξε το ΚΚΕ για τη διαφύλαξη ντοκουμέντων της Ιστορίας της δικής του και του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

Την Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη, στις 19.30, θα γίνει ειδική παρουσίαση των διαδικασιών συντήρησης και διατήρησης του υλικού του Ιστορικού Αρχείου από το εργαστήριο συντήρησης, με αναδρομή τόσο στην τιτάνια προσπάθεια με τη συμμετοχή χιλιάδων εθελοντών για τη διάσωση του Αρχείου, όσο και στην αδιάκοπη προσπάθεια του Κόμματος για τη συντήρηση του χαρτώου υλικού και τη διατήρησή του στο διηνεκές.

Στόχος είναι να υπάρξει παραπέρα ευαισθητοποίηση για τη διάσωση ιστορικών υλικών και την παράδοσή τους στο Αρχείο, το οποίο έχει εμπλουτιστεί τα τελευταία χρόνια μέσα από προσφορές.

Πολλές φορές, μέσα από τις συγκινητικές προσφορές εγγράφων, φωτογραφιών και άλλων κειμηλίων του αγώνα, συμπληρώνονται ψηφίδες στη γνώση της Ιστορίας του Κόμματος και του λαϊκού κινήματος, των συνθηκών δράσης των κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών του λαού που έδρασαν σε πρωτόγνωρες συνθήκες (φυλακές, εξορίες, παρανομία, ένοπλη πάλη), ενώ παράλληλα αναδεικνύεται και φωτίζεται η πρωτοπόρα δράση του ΚΚΕ ως φορέα καινοτόμων ιδεών. Μέρος από αυτές τις προσφορές αναδεικνύεται από σχετικές εκδηλώσεις και εκθέσεις, αλλά και από την ιστοσελίδα arxeio.kke.gr.

Οι επισκέπτες του Φεστιβάλ μπορούν να προσφέρουν υλικά για το Ιστορικό Αρχείο του ΚΚΕ στο ειδικό περίπτερο, αλλά και να συνδράμουν οικονομικά για την αποπεράτωση των Μουσείων στο Νεστόριο Καστοριάς και για το Μνημείο στο Μεζούρλο της Λάρισας. Για τη συνέχιση και ανάπτυξη του δικτύου Μουσείων και Μνημείων της ΚΕ του ΚΚΕ, τα οποία δημιουργήθηκαν για την τιμή σε μεγάλες στιγμές του λαϊκού κινήματος, όπως του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, για την ανιδιοτελή και γεμάτη αυτοθυσία προσφορά των κομμουνιστών και άλλων λαϊκών ανθρώπων που κατά χιλιάδες έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ