Σάββατο 18 Σεπτέμβρη 2021 - Κυριακή 19 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΙΔΕΙΑ
Χωρίς ουσιαστικά μέτρα και το άνοιγμα των πανεπιστημίων

Με μέτρα πολύ πίσω από τις επιτακτικές ανάγκες και διεκδικήσεις των φοιτητών, για ουσιαστική διασφάλιση της υγείας και της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ξεκινά η διά ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων από 1η Οκτώβρη.

Τα πρωτόκολλα που ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Παιδείας ξεκινούν από τον εμβολιασμό, με βάση το γεγονός ότι πάνω από το 73% των εγγεγραμμένων φοιτητών έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον 1 δόση ή έχουν νοσήσει. Τα ποσοστά εμβολιασμού του διοικητικού προσωπικού είναι άνω του 87% και των μελών ΔΕΠ άνω του 91%.

Η μετατροπή του εμβολίου από απαραίτητο εργαλείο σε μέσο διαχωρισμού εφαρμόζεται και στην Ανώτατη Εκπαίδευση, μακριά από το αίτημα για μαζικά επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ από κλιμάκια του ΕΟΔΥ για όλους, ολοκληρωμένο πρόγραμμα εμβολιασμού και ενημέρωσης στα ιδρύματα: Το διδακτικό προσωπικό και οι φοιτητές που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης τελευταίου εξαμήνου πρέπει να έχουν βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος σε εργαστηριακό έλεγχο δυο φορές τη βδομάδα, με δική τους δαπάνη, έως 48 ώρες πριν την προσέλευσή τους στα ΑΕΙ κάθε Τρίτη και Παρασκευή.

Απέναντι στο αίτημα για μάθημα σε μικρότερα κλιμάκια και στα υπόλοιπα συγκεκριμένα αιτήματα τα οποία προβάλλουν οι φοιτητές, προβλέπεται ότι «η εκπαιδευτική διαδικασία στα ΑΕΙ (...) πραγματοποιείται με διά ζώσης εκπαίδευση των φοιτητών (σε ποσοστό 100%) και στη μέγιστη πληρότητα των αιθουσών»!

Επιπλέον, το υπουργείο αναφέρεται γενικά σε λειτουργία εμβολιαστικών κέντρων ή αποστολή κινητών μονάδων εμβολιασμού στα ΑΕΙ, εφαρμογή της ηλεκτρονικής πλατφόρμας edupass.gov.gr. Σημειωτέον, η κυβέρνηση «φρόντισε» να προωθήσει ρύθμιση με την οποία τα ΑΕΙ μπορούν να προχωρήσουν σε συμβάσεις με ιδιώτες για την τήρηση των μέτρων, ανοίγοντας το παράθυρο για ιδιωτικές εταιρείες σεκιούριτι στα ιδρύματα.

Παράλληλα, προβλέπονται πρακτική άσκηση με φυσική παρουσία σύμφωνα με τα ειδικότερα μέτρα που ισχύουν ανά φορέα για τους λοιπούς εργαζομένους, υποχρεωτική χρήση μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους των ΑΕΙ όπου υπάρχει συνωστισμός, τήρηση όλων των αναγκαίων μέτρων υγιεινής και καθαριότητας - απολύμανσης σε όλους τους εκπαιδευτικούς χώρους των ΑΕΙ, διασφάλιση επαρκούς αερισμού, συνεχής καθαρισμός και εφαρμογή απολυμαντικών σε επιφάνειες και εργαστηριακό εξοπλισμό, χωρίς βέβαια να έχει προσληφθεί το αντίστοιχο προσωπικό για τα παραπάνω.

Τέλος, δεν προβλέπεται τίποτα συγκεκριμένο για την περίπτωση εντοπισμού θετικών κρουσμάτων και σε ερωτήματα που τέθηκαν γι' αυτό, το υπουργείο παρέπεμψε αόριστα στις γενικές ιχνηλατήσεις του ΕΟΔΥ...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ