Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Κανένα μέτρο για την ανακούφιση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Συζητήθηκε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Ως εκπαιδευτικούς δεύτερης κατηγορίας, αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο για τη μονιμοποίησή τους, ακόμα και για την εξίσωση των δικαιωμάτων τους με τους μόνιμους, θα εξακολουθήσει να αντιμετωπίζει και η κυβέρνηση της ΝΔ τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, χωρίς καμία μέριμνα για κάποιο μέτρο ανακούφισής τους. Αυτό προκύπτει από όσα είπε χτες στη Βουλή η υφυπουργός Παιδείας, Ζ. Μακρή, απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής.

Ο Γ. Δελής ανέδειξε τον Γολγοθά που βιώνουν οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, που είναι κακοπληρωμένοι και μάλιστα αρκετές φορές οι μισθοί τους δεν καταβάλλονται έγκαιρα, δεν έχουν πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα και δεν δικαιούνται ούτε να αρρωστήσουν στη διάρκεια μιας σχολικής χρονιάς. Περιπλανώνται κάθε χρόνο, με ό,τι σημαίνει αυτό για όσους κατάφεραν να κάνουν οικογένεια, πληρώνοντας από πάνω δυσβάσταχτα ποσά για τη μετακίνησή τους, ενώ όλοι θυμούνται αναπληρωτές να κοιμούνται στα αυτοκίνητά τους, καθώς είτε δεν είχαν τη δυνατότητα είτε δεν κατάφεραν να βρουν ένα σπίτι.

«Είναι εκπαιδευτικοί που με λίγα λόγια όλες οι κυβερνήσεις τούς αντιμετωπίζουν ως εκπαιδευτικούς δεύτερης κατηγορίας» και σήμερα έχουν φτάσει να είναι περίπου το 30% του συνόλου των εκπαιδευτικών, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Απαίτησε από την υφυπουργό να απαντήσει με σαφήνεια τι θα κάνουν η κυβέρνηση και το υπουργείο ώστε να εξασφαλιστούν στους αναπληρωτές δωρεάν πρώτη μετακίνηση, επίδομα ενοικίου και θέρμανσης, δωρεάν σίτιση σε φοιτητικές λέσχες όπου υπάρχουν ή λέσχες αξιωματικών αν υπάρχουν. Τι θα κάνει επίσης για να εξισωθούν τα δικαιώματα των αναπληρωτών και των μόνιμων. «Δεν μπορεί στα σχολεία, κυρία υπουργέ, να υπάρχουν εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων. Και βεβαίως πρέπει να καλυφθούν όλα τα κενά στους εκπαιδευτικούς με τη μονιμοποίηση, γιατί αυτό είναι σήμερα το ρεαλιστικό αίτημα και το πραγματικό», σημείωσε.

Απαντώντας, η υφυπουργός εμφάνισε ως «επίτευγμα» την πρόσληψη περίπου 12.000 εκπαιδευτικών για τη νέα σχολική χρονιά και 4.700 αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών, στο διά ταύτα όμως αρκέστηκε να αναφέρει αυτό που ήδη ισχύει, δηλαδή την έκπτωση κατά 50% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Από κει και πέρα, όσον αφορά τα άλλα αιτήματα των εκπαιδευτικών, όπως η εξασφάλιση κατοικίας ή η επιδότηση ενοικίου, παρέπεμψε στους δήμους.

Δεν είπε κουβέντα για δωρεάν σίτιση, ενώ απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο μονιμοποίησής τους, γιατί αυτό το απαγορεύει το άρθρο 103 του Συντάγματος όπως είπε, αλλά και εξίσωσης των δικαιωμάτων τους με αυτά των μονίμων, επειδή «οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί εξυπηρετούν προσωρινές και έκτακτες ανάγκες» όπως ανέφερε!

Σχολιάζοντας τις απαντήσεις της υφυπουργού, ο Γ. Δελής ανέφερε ότι το άρθρο 103 του Συντάγματος, που τώρα το επικαλείται, το ψήφισαν από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ στην πρόσφατη αναθεώρηση του Συντάγματος, απορρίπτοντας την πρόταση του ΚΚΕ για κατάργηση αυτών των διατάξεων. Πρόσθεσε δε, δείχνοντας ότι οι προσλήψεις που ανέφερε η υφυπουργός είναι σταγόνα στον ωκεανό των ελλείψεων, ότι για να λειτουργήσουν στοιχειωδώς τα σχολεία όπως πέρυσι χρειάζεται να προσληφθούν άλλοι 23.000 εκπαιδευτικοί.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε ακόμα σε στοιχεία που δείχνουν ότι για τον διορισμό 50.000 εκπαιδευτικών απαιτούνται λιγότερα από 1 δισ. ευρώ. «Εσείς δεν τα δίνετε. Προτιμάτε να δίνετε πάνω από 4 δισ. - φέτος μάλιστα δώσατε πάνω από 6 δισ. - για τις ΝΑΤΟικές δαπάνες. Είναι επιλογές αυτά και σας χαρακτηρίζουν».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ