Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ανοίγει παράθυρο για ιδιωτικές εταιρείες σεκιούριτι στα πανεπιστήμια!

Με πρόσχημα τα μέτρα για την πανδημία... που αρνείται να πάρει

Παράθυρο για την είσοδο ιδιωτικών εταιρειών σεκιούριτι και άλλων, για τον έλεγχο της πρόσβασης φοιτητών και προσωπικού στα πανεπιστήμια ανοίγει διάπλατα η κυβέρνηση, με fast track τροπολογία που κατέθεσε χτες σε άσχετο νομοσχέδιο, για τα ζώα συντροφιάς.

Μετά τη θεσμοθέτηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, που κάτω από τις αντιδράσεις σύσσωμης της πανεπιστημιακής κοινότητας έχει καθυστερήσει η εγκαθίδρυσή της, η κυβέρνηση καταφέρνει νέο πλήγμα στην κατακρεουργημένη έννοια του πανεπιστημιακού ασύλου, δίνοντας στις πρυτανικές αρχές τη δυνατότητα «να προβαίνουν στη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης για σύναψη δημόσιας σύμβασης παροχής υπηρεσιών με αντικείμενο τον έλεγχο της τήρησης των έκτακτων μέτρων» για τη συμμετοχή φοιτητών και προσωπικού στη διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι με την τοποθέτησή του ο ΣΥΡΙΖΑ δεν απέρριψε αυτό το κατάπτυστο σχέδιο, δηλώνοντας ότι ψηφίζει «παρών» στην τροπολογία.

Οι συμβάσεις που θα συνάπτουν τα ΑΕΙ θα είναι εξάμηνες, θα τις κάνουν τα Πρυτανικά Συμβούλια και σε αυτά θα υπάγονται και οι «ελεγκτές» της πρόσβασης στα ΑΕΙ. Σύμφωνα δε με τον υφυπουργό Παιδείας, Α. Συρίγο, που εισηγήθηκε την τροπολογία, «δεν έχουμε βάλει τη Σύγκλητο, για να μπορεί να είναι γρήγορη διαδικασία, ούτως ώστε να προλάβουμε την 1η Οκτωβρίου, που θα ξεκινήσουν τα πανεπιστήμια, το χειμερινό εξάμηνο, ενώ υπάρχει δυνατότητα να παρασχεθεί έκτακτη επιχορήγηση προς κάθε ΑΕΙ για την κάλυψη της συγκεκριμένης δαπάνης».

Με άλλα λόγια, την ώρα που τα πανεπιστήμια στενάζουν από τις ελλείψεις διδακτικού προσωπικού και προσωπικού καθαριότητας, που ο πολλαπλασιασμός τους είναι βασική προϋπόθεση για την προστασία της διά ζώσης διδασκαλίας, για τον σχολαστικό καθαρισμό των χώρων και τις αποστάσεις στα μαθήματα, χρηματοδοτεί για άλλη μια φορά ομάδες καταστολής στα ιδρύματα, σε μια προσπάθεια νομιμοποίησης και της παρουσίας αργότερα της ίδιας της πανεπιστημιακής αστυνομίας που έχει νομοθετήσει. Αντί για υγειονομικά κλιμάκια του ΕΟΔΥ, για συχνά δωρεάν τεστ σε όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα (εμβολιασμένους κι ανεμβολίαστους), για εμβολιαστικά κέντρα στα ιδρύματα, η κυβέρνηση φέρνει σεκιουριτάδες ελεγκτές εισόδου!

Με πρόσχημα δε την πανδημία, η κυβέρνηση επιχειρεί να επιταχύνει την αντιδραστική ρύθμιση για δημιουργία ζωνών ελεγχόμενης πρόσβασης στα ιδρύματα, που θεσμοθέτησε με τον νόμο Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη. Ετσι, με τη συγκεκριμένη τροπολογία καθόλου δεν καθησυχάζει, αντίθετα εντείνει την αγωνία και τα ερωτήματα φοιτητών σε σχέση με την πρόσβασή τους και την ασφάλειά τους στα ΑΕΙ, αφού αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά σε σχέση με το πού και πώς θα γίνονται οι έλεγχοι.

Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τη δημιουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, edupass.gov.gr, που θα είναι προσβάσιμη μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-ΕΨΠ). Εκεί τα μέλη της εκπαιδευτικής και ακαδημαϊκής κοινότητας όλων των βαθμίδων και των δομών θα δηλώνουν «την προϋπόθεση που πληρούται για τη συμμετοχή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία (εμβολιασμός, νόσηση, αρνητικό αποτέλεσμα PCR/rapid test ή self test)». Τα συγκεκριμένα στοιχεία θα αποστέλλονται στη θυρίδα κάθε εκπαιδευτικής δομής όπου συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία τα συγκεκριμένα άτομα με φυσική παρουσία, θα διατηρούνται για 7 μέρες και εν συνεχεία θα διαγράφονται αυτόματα, ενώ προβλέπεται ρητώς ότι τα συγκεκριμένα δεδομένα δεν λειτουργούν ως παρουσιολόγιο ή για οποιονδήποτε άλλο σκοπό πέραν του ελέγχου τήρησης των προϋποθέσεων για διά ζώσης διδασκαλία.

Ακόμα, το υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα ποσοστά εμβολιασμού γι' αυτούς τους χώρους, που για τους φοιτητές φτάνουν το 75% και για το προσωπικό των ΑΕΙ στο 90%.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ