Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ολοι ευχαριστημένοι

Στην ποδιά του ΣΕΒ σφάζονται παλικάρια! Ο λόγος για τον υπουργό Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδη, και τον τομεάρχη Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Χαρίτση, που βρέθηκαν στο ίδιο πάνελ με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Δ. Παπαλεξόπουλο, στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Μόλις ο τελευταίος ολοκλήρωσε την παρέμβασή του, ο υπουργός ζήτησε τον λόγο και είπε κυνικά: «Συχνά δεχόμαστε κριτική ότι είμαστε η "κυβέρνηση ΣΕΒ". Θέλω να σας πω, κύριε Παπαλεξόπουλε, ότι δεν έχω απολύτως κανένα πρόβλημα να μας ονομάζουν έτσι, δεν το θεωρώ καθόλου συκοφαντικό. Θεωρώ εξαιρετικό για εμένα προσωπικά να έχω καλή συνεργασία με τον ΣΕΒ. Σκοπεύω να νομοθετήσω έτσι ώστε να κάνω τη ζωή σας ευκολότερη και όχι δυσκολότερη»! Αλλά και ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχασε την ευκαιρία να καταθέσει διαπιστευτήρια στον ΣΕΒ, παίζοντας το χαρτί της «κοινωνικής συνοχής» και παρουσιάζοντας το κόμμα του ως πιο ικανό να την εξασφαλίσει. Παίρνοντας την πάσα, ο πρόεδρος του ΣΕΒ μίλησε για την «προσέγγιση επιχειρήσεων και κοινωνίας» ως προϋπόθεση για την ανάκαμψη και πρόσθεσε πως τα τελευταία 10 χρόνια έχουν γίνει βήματα στο να γεφυρωθεί το κενό που υπήρχε διαχρονικά, αποδίδοντας έμμεσα τα εύσημα και στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Με άλλα λόγια, κανείς δεν έφυγε παραπονούμενος από το πάνελ. Και κυρίως ο πρόεδρος του ΣΕΒ, που είχε έναν καλό λόγο να πει τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αστεγη...

Από τα σύννεφα προσγειώθηκε η κυβέρνηση, που ανακάλυψε ξαφνικά χτες ότι το 83% των νοικοκυριών δαπανά πάνω από το 40% του εισοδήματος για ενοίκια και ότι οι τιμές τους έχουν εκτοξευτεί κατά 25% - 30% μόνο τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Εκεί βέβαια που έπαθε το μεγάλο σοκ είναι όταν διαπίστωσε ότι τα νέα παιδιά μένουν ακόμα και μετά τα 30 στο σπίτι τους! Για τέτοια έκπληξη μιλάμε... Δεν ξέρουν τίποτα λοιπόν για το έγκλημα: Ούτε για τα χαράτσια πάνω στα χαράτσια στη λαϊκή στέγη, που θα μεγαλώσουν κι άλλο με τις νέες αντικειμενικές και τα νέα «πράσινα» χαράτσια. Ούτε για τα «κόκκινα» δάνεια και το νέο πτωχευτικό, που μετατρέπει εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες σε νοικάρηδες στα σπίτια τους, προκειμένου οι τράπεζες να σβήσουν από τα τεφτέρια τους τις ζημιές, αλλά και να διασφαλίσουν την κερδοφόρα «αξιοποίηση» χιλιάδων ακινήτων που περνάνε στα χέρια τους. Ούτε για τις «ιεραρχήσεις» της «αγοράς», π.χ. για τα κέντρα των πόλεων, που γίνονται βιτρίνα για τους τουριστικούς ομίλους, ενάντια στη λαϊκή ανάγκη για φτηνή και ποιοτική στέγη. Ούτε βέβαια γνωρίζουν τίποτα για τους μισθούς πείνας, ειδικά των νέων, που δεν μπορούν να νοικιάσουν ούτε... χαρτόκουτο. Για να μην μπούμε βέβαια σε «λεπτομέρειες» όπως η φοιτητική στέγη, που δεν καλύπτει ούτε το 10% των φοιτητών, σε πανάρχαιες και ακατάλληλες Εστίες.

... προπαγάνδα

Κι όμως, τώρα καλλιεργούν προσδοκίες πως όλα αυτά θα «σβήσουν» με μια «μονοκονδυλιά», με κάποια επιδότηση ενοικίου για τα νέα ζευγάρια, που, όπως λένε, θα ανακοινωθεί «κάπου και κάποτε», όταν το επιτρέψουν τα «δημοσιονομικά δεδομένα». Κοροϊδία στο τετράγωνο δηλαδή και προσπάθεια να παρουσιάσουν ως «φιλολαϊκά» τα μέτρα που διπλοπληρώνει ο λαός και έχουν στόχο να «επιδοτήσουν» άμεσα και έμμεσα τους ομίλους. Ποιος δεν θυμάται άλλωστε ότι πριν από δύο χρόνια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιστράτευε τα ίδια ακριβώς «τερτίπια», διαφημίζοντας την «επιδότηση ενοικίου», συνολικής δαπάνης 300 εκατομμυρίων ευρώ, αφού πρώτα τσεκούρωσε όλα τα επιδόματα, ενίσχυσε τους «κόφτες» και τους αποκλεισμούς, φορτώνοντας στη συνέχεια ακόμα κι αυτές τις ψευτοπαροχές στα λαϊκά στρώματα, «από την άλλη τσέπη», με την κατάργηση των εκπτώσεων φόρων για δαπάνες των νοικοκυριών; Τα χρόνια που μεσολάβησαν, μέτρα σαν κι αυτά αποδείχτηκαν πραγματικά «καπνός» μπροστά στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής, που ανάμεσα στα άλλα εκτόξευσε το κόστος κατοικίας. Τόση αξία έχουν λοιπόν και οι σημερινές «εξαγγελίες» της κυβέρνησης, πως με ορισμένα μέτρα «μιας χρήσης» μπορεί τάχα να «στεγάσει στο ίδιο σπίτι» τα κέρδη του κεφαλαίου και τις ανάγκες του λαού.

Σούπερ μάρκετ

Τις μέρες αυτές εξελίσσεται στις ΗΠΑ η δίκη μιας επιχειρηματία που για πολλά χρόνια θεωρούνταν παιδί - θαύμα από τις πολυεθνικές της Σίλικον Βάλεϊ, αφού σε νεαρή ηλικία κατάφερε να γίνει δισεκατομμυριούχος, ιδρύοντας τη «start up» εταιρεία «Theranos». Η εταιρεία αυτή ανέπτυξε ένα ιατρικό «κιτ» που υποσχόταν γρήγορη διάγνωση για μια σειρά ασθένειες με την εξέταση μερικών σταγόνων αίματος, χωρίς μεγάλο κόστος και χωρίς ενδοφλέβια αιμοληψία. Για τα λαϊκά στρώματα της Αμερικής, που η πρόσβασή τους στο εμπορευματοποιημένο και ιδιωτικοποιημένο σύστημα Υγείας είναι πολύ δύσκολη, κυρίως στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα και στην Πρόληψη, η εφεύρεση της «Theranos» ακούστηκε σαν τον «Μεσσία» που θα τους απάλλασσε από το κόστος και την ανασφάλεια. Και επειδή τα λαγωνικά μυρίστηκαν χρήμα από το εμπόριο ελπίδας, το «επίτευγμα» της «Theranos» συγκέντρωσε γρήγορα το επενδυτικό ενδιαφέρον μεγαθηρίων, ενώ το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας «κοσμούσαν» ονόματα από την αφρόκρεμα της αμερικανικής οικονομικής και πολιτικής ζωής. Μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ επένδυσαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για να στήσουν μικρά «ιατρεία» στα καταστήματά τους, όπου οι πελάτες, δίπλα στα άλλα εμπορεύματα, θα αγόραζαν σε χαμηλές τιμές και απαντήσεις για το ζάχαρο, τη χοληστερίνη, την ουρία, δίνοντας τον απόλυτο ορισμό της εμπορευματοποίησης της Υγείας. Η απάτη αποκαλύφθηκε μερικά χρόνια αργότερα και ενώ η υγεία πολλών από όσους εμπιστεύτηκαν τη «Theranos» κλονίστηκε ακόμα και ανεπανόρθωτα. Τώρα ένα δικαστήριο έχει αναλάβει να «διορθώσει» τα πράγματα. Οχι βέβαια να «δικάσει» το σύστημα που μετατρέπει την υγεία του λαού σε εμπόρευμα των σούπερ μάρκετ, αλλά να εξασφαλίσει ότι οι «απατημένοι» μέτοχοι και επενδυτές της «Theranos» δεν θα χάσουν τα λεφτά τους...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1687 Κατά τον βομβαρδισμό της Ακρόπολης (στην οποία είχαν ταμπουρωθεί οι Οθωμανοί) από τις ενετικές δυνάμεις του Μοροζίνι, καταστρέφεται σημαντικό τμήμα του Παρθενώνα.

1736 Πεθαίνει ο Γερμανός φυσικός Ντάνιελ Γκάμπριελ Φαρενάιτ, δημιουργός της ομώνυμης κλίμακας μέτρησης της θερμοκρασίας.

1810 Το Μεξικό ανακηρύσσει την ανεξαρτησία του από την Ισπανία.

1893 Γεννιέται ο Ούγγρος γιατρός Αλμπερτ φον Σεντ Γκιέργκι ντε Ναγκιράπολτ, ο οποίος ανακάλυψε τη βιταμίνη C.

1918 Στην επαναστατημένη Ρωσία καθιερώνεται η τιμητική διάκριση του παράσημου της «Κόκκινης Σημαίας».

1920 Συνέρχεται το Εκτακτο Εκλογικό Συνέδριο του ΣΕΚΕ (Κ), το οποίο αποφασίζει τη συμμετοχή του Κόμματος στις εκλογές και συντάσσει το εκλογικό του πρόγραμμα.

1925 Γεννιέται ο μεγάλος Αμερικανός μουσικός της μπλουζ Ράιλι Κινγκ (B.B. King).

1945 Οι δυνάμεις του Εργατικού Αντιφασιστικού Συνασπισμού (ΕΡΓΑΣ) κατακτούν την πλειοψηφία στη συνέλευση των εργατικών σωματείων του Πειραιά.

1946 Οι αρχές καταλαμβάνουν τα γραφεία του ΚΚΕ και της Εθνικής Αλληλεγγύης στην Αθήνα, ενώ διενεργούν πολλές συλλήψεις. Την ίδια μέρα το υπουργικό συμβούλιο αποφασίζει την απαγόρευση του Συνεδρίου του ΕΑΜ και του εορτασμού των 5 χρόνων από την ίδρυσή του.

1946 Αντάρτες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας χτυπούν και καταλαμβάνουν την Πυρσόγιαννη, εξουδετερώνουν την Υποδιοίκηση Χωροφυλακής και απελευθερώνουν 60 κρατούμενους.

1949 Ξεκινά στη Βουδαπέστη η δίκη των Λάζλο Ράικ, Λάζαρ Μπράνκοφ κ.ά., οι οποίοι κατηγορούνταν για «εγκλήματα πολέμου και κατά του λαού, εσχάτη προδοσία και καθοδήγηση οργάνωσης προς ανατροπή του δημοκρατικού καθεστώτος». Ο Λ. Ράικ εκτελέστηκε, ενώ ο Μπράνκοφ καταδικάστηκε σε ισόβια.

1960 Η Κύπρος γίνεται μέλος του ΟΗΕ.

1961 Η ΕΔΑ καταθέτει στη Βουλή το «απόρρητο σχέδιο διενέργειας των προσεχών εκλογών», που είχαν επεξεργαστεί η ηγεσία της ΕΡΕ του Κ. Καραμανλή και κρατικά όργανα. Επί της ουσίας επρόκειτο για τον προάγγελο του «σχεδίου Περικλής».

1977 Πεθαίνει η κορυφαία υψίφωνος Μαρία Κάλας.

1978 Σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει το βορειοανατολικό Ιράν, προκαλώντας τον θάνατο σχεδόν 15.000 ατόμων.

1986 Τραγωδία σημειώνεται σε ορυχείο χρυσού της Νότιας Αφρικής, όταν κατά τη διάρκεια της εξόρυξης εκλύονται δηλητηριώδη αέρια στις στοές, προκαλώντας τον θάνατο 177 εργατών. Τα συνδικάτα, καταγγέλλοντας τα ελλιπέστατα μέτρα ασφαλείας στα ορυχεία χρυσού, πραγματοποιούν μία από τις μαζικότερες διαμαρτυρίες στη Νότια Αφρική (1/10/1986).
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org