Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ «ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ»
Θανατηφόρο στη Λοκρίδα, τραυματισμός στη Χίο

Ενας 55χρονος εργάτης, πατέρας δύο παιδιών, σκοτώθηκε στις 11/9, την ώρα της βάρδιάς του στο εργοστάσιο «Atlas Tapes», στην περιοχή της Λοκρίδας, καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Λαμίας, σημειώνοντας ότι είναι ο δεύτερος εργαζόμενος που χάνει τη ζωή του στο συγκεκριμένο εργοστάσιο, σε διάστημα τριών μηνών.

Οπως σημειώνει το ΕΚ Λαμίας, «για το συγκεκριμένο εργοστάσιο είχαμε τονίσει πριν από 3 μήνες πως η υπερεντατικοποίηση της εργασίας είναι κανόνας, οι εργαζόμενοι δουλεύουν 7ήμερα, κάτω από συνθήκες μεγάλης πίεσης και φόρτου εργασίας.

Καλούμε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να διαλευκανθούν τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος. Ούτε σκέψη να φορτωθεί η ευθύνη στον συνάδερφο που έχασε τη ζωή του. Να γίνει έλεγχος για την παράνομη 7ήμερη απασχόληση και να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα υγείας και ασφάλειας. Απαιτούμε την πλήρη στελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών σε ανθρώπινο δυναμικό και μέσα και όχι να καταργηθούν, όπως ουσιαστικά προβλέπει ο νέος αντεργατικός νόμος που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση (...) Καλούμε τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να παλέψουν ενωμένοι για δικαιώματα, για μέτρα προστασίας».

Επίσης, σοβαρό τραυματισμό στο χέρι υπέστη εργαζόμενος στις 10 Σεπτέμβρη ενώ εκτελούσε εργασία στις ιχθυοκαλλιέργειες της εταιρείας «Φόρκυς» στη Χίο, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Ενότητα» στο Εργατικό Κέντρο Χίου.

Μιλώντας για «χρονικό ενός προαναγγελθέντος ατυχήματος» σημειώνει πως «επί ενάμιση μήνα οι εργαζόμενοι δουλεύουν μέχρι και 18 ώρες συνεχόμενες τη μέρα, έξι μέρες τη βδομάδα και τις υπερωρίες τις παίρνουν ρεπό (όποτε θέλει η επιχείρηση βέβαια).

Ως αποτέλεσμα αυτών των συνθηκών, είχαμε (...) το ατύχημα ενός 19χρονου Ρομά που είχε πιάσει δουλειά τον Αύγουστο. Ο συνάδελφος τραυματίστηκε σοβαρά στο χέρι του, που καταπλακώθηκε από γεμάτη ψάρια δεξαμενή και τις επόμενες μέρες θα υποβληθεί σε χειρουργείο στο Νοσοκομείο του ΚΑΤ όπου και μεταφέρθηκε. Το ατύχημα έγινε ενώ ο άτυχος νέος πραγματοποιούσε εργασίες με ανυψωτικό μηχάνημα. Μετά από έλεγχο των αρμόδιων φορέων του νησιού εξακριβώθηκε ότι η εταιρεία δεν έχει πιστοποίηση για τη χρήση τέτοιου μηχανήματος ενώ ο συνάδελφος δεν είχε λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org