Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πάρτε μέτρα να μη μείνει κανένας εργαζόμενος στον Τουρισμό χωρίς επίδομα ανεργίας

Να μειωθούν τα απαιτούμενα ένσημα για ένταξη στο ταμείο ανεργίας

Μέτρα για τη στήριξη των εργαζομένων στον Τουρισμό και την ένταξή τους στο ταμείο ανεργίας ζητά το ΚΚΕ από τους υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών. Με Ερώτησή τους οι βουλευτές του Κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος, Χρήστος Κατσώτης, Μαρία Κομνηνάκα, Λεωνίδας Στολτίδης και Μανώλης Συντυχάκης διεκδικούν να λάβουν το επίδομα ανεργίας όλοι οι εργαζόμενοι του κλάδου, είτε δουλεύουν σε εποχικές είτε σε μη εποχικές επιχειρήσεις. Υπογραμμίζουν τον επείγοντα χαρακτήρα της σχετικής ρύθμισης, καθώς η σεζόν φτάνει στο τέλος της και οι εργαζόμενοι επιστρέφουν στην ανεργία έχοντας συγκεντρώσει λιγότερα ένσημα και κινδυνεύοντας να μείνουν χωρίς επίδομα τον χειμώνα.

«Η τεράστια τουριστική ανάπτυξη που πραγματοποιήθηκε τα προηγούμενα χρόνια είχε τη σφραγίδα της ανελέητης εκμετάλλευσης των εργαζομένων στον Τουρισμό, την καταπάτηση κάθε εργασιακής σχέσης, κάθε συνδικαλιστικού δικαιώματος, προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο. Στον Τουρισμό εμφανίζονται οι περισσότερες μορφές εργασιακών σχέσεων, όπως ολιγοήμερες συμβάσεις, μορφές μαθητείας, δουλεμπορικά γραφεία, ενώ "κοινό μυστικό" είναι η κατάργηση των ρεπό, η υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων με 12ωρα, η περίφημη "επιστροφή" των Δώρων ή οι "μαύρες" συμφωνίες. Η "υποχρεωτικότητα" της κλαδικής σύμβασης, με ευθύνη των κυβερνήσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, καλύπτει μόνο ένα μέρος των εργαζομένων, ενώ εφαρμόζεται σε ελάχιστες ξενοδοχειακές μονάδες», υπενθυμίζουν οι βουλευτές του Κόμματος.

Οσον αφορά την περίοδο της πανδημίας, καταγγέλλουν ότι «το ξενοδοχειακό κεφάλαιο, αν και επιδοτήθηκε με πακτωλό χρημάτων για τα κλειστά ξενοδοχεία, με την έναρξη της φετινής τουριστικής σεζόν έχει αυξήσει την επίθεση σε βάρος των εργαζομένων στον κλάδο, με υπερεντατικοποίηση της εργασίας, κατάργηση των ρεπό κ.ά.». Επιπλέον, τόσο κατά την περσινή χρονιά όσο και φέτος «μεγάλος αριθμός εργαζομένων σε τουριστικά πρακτορεία και σε εταιρείες αεροδρομίων έμειναν εκτός βοηθήματος, με απόφαση της κυβέρνησης, επικαλούμενη τη μη εποχικότητα των εταιρειών αυτών». Από τις τελευταίες μέρες του Αυγούστου οι επιχειρηματικοί όμιλοι «είτε επιλέγουν να αυξάνουν τα ρεπό των εργαζομένων σε 3-4 την εβδομάδα απλήρωτα, είτε προχωράνε σε απολύσεις προσωπικού επικαλούμενοι τη μείωση της πληρότητας».

«Η κυβέρνηση από την πλευρά της δεν έχει ξεκαθαρίσει τον αριθμό των ενσήμων που θα χρειαστεί για να μπουν οι εργαζόμενοι στο ταμείο ανεργίας. Μέχρι στιγμής ισχύουν τα 101 ένσημα, τη στιγμή που φέτος η έναρξη της σεζόν ξεκίνησε τον Ιούλιο. Συνεπώς είναι αδύνατο να μαζευτούν από το σύνολο των εργαζομένων στον τουρισμό 101 ένσημα», ακόμα και αν υποτεθεί ότι οι εργαζόμενοι ασφαλίστηκαν κανονικά «σύμφωνα με τις ώρες και μέρες εργασίας» τους, υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ καλεί την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία να προβούν σε επείγουσες ενέργειες ώστε: Να υπάρξει ρύθμιση για τη μείωση των ενσήμων που απαιτούνται για να μπουν στο ταμείο ανεργίας όλοι οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό. Να γίνει υποχρεωτική στο σύνολο των εργαζομένων και των ξενοδοχείων η κλαδική σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Μέτρα για τους εργαζόμενους στον Τουρισμό οι οποίοι εργάζονται σε εταιρείες που δεν χαρακτηρίζονται εποχικές, προκειμένου να μην αποκλειστούν από το επίδομα. Μέτρα για εργαζόμενους του κλάδου που δεν εργάστηκαν το 2021.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξανά στους δρόμους για τις ΣΣΕ και το εισόδημά τους(2023-03-03 00:00:00.0)
Να συνεχιστεί η καταβολή του επιδόματος σε όλους τους ανέργους του Τουρισμού(2023-02-14 00:00:00.0)
Να καταβληθεί το επίδομα σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις(2021-10-13 00:00:00.0)
Χωρίς επίδομα ανεργίας μένουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι του κλάδου(2021-10-08 00:00:00.0)
«Μαξιμαλισμός» τα αιτήματα επιβίωσης των εποχικών εργαζομένων στον Τουρισμό(2020-12-15 00:00:00.0)
Να μη μείνει κανείς χωρίς προστασία και εισόδημα διεκδικούν δεκάδες σωματεία του κλάδου(2020-04-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ