Με την ίδια τροπολογία η κυβέρνηση επιβάλλει μέτρα (ποινές και πρόστιμα) για την αντιμετώπιση των αποτελεσμάτων της δικής της πολιτικής, που μετατρέπει το εμβόλιο σε μέσο συναλλαγής και εκβιασμών. Πιο συγκεκριμένα, πέρα από τις άλλες κυρώσεις (πειθαρχικές ή ποινικές) επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ σε όποιον αποπειράται ή πετυχαίνει την έκδοση πλαστού πιστοποιητικού εμβολιασμού ή βεβαίωσης νόσησης, αλλά και σε υπαλλήλους που συμμετέχουν στην έκδοση ψευδών πιστοποιητικών. Τα παραπάνω παρουσιάζονται ως εργαλεία αντιμετώπισης περιστατικών όπως αυτά στο ΚΥ Παλαμά Καρδίτσας, με τους εικονικούς εμβολιασμούς, την ίδια στιγμή που παραμένουν όλοι εκείνοι οι όροι για να αναπαράγονται τέτοια φαινόμενα. Γιατί τα περιθώρια εμφάνισής τους αφήνονται από την έλλειψη σχεδιασμένης ενημέρωσης για τους εμβολιασμούς, από τις παλινωδίες γύρω από τα μέτρα προστασίας, οι οποίες γεννούν και τον εξηγήσιμο φόβο και δισταγμό, και από τα ανύπαρκτα μέτρα προστασίας σε χώρους δουλειάς, όπως και για το άνοιγμα των σχολείων.
Περαιτέρω, το μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού - με το οποίο η κυβέρνηση φορτώνει στους εργαζόμενους τις ευθύνες για τις καθυστερήσεις των εμβολιασμών, αξιοποιώντας την ίδια στιγμή τα κενά που δημιουργούνται ως πρόσχημα για την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης στα νοσοκομεία - επεκτείνεται και στους φοιτητές που σχετίζονται με τους χώρους της Υγείας - Πρόνοιας, καθώς και σε άλλες κατηγορίες υγειονομικών του ιδιωτικού τομέα και αυτοαπασχολούμενων.
Τις στοχεύσεις της κυβέρνησης, όπως αυτές αποτυπώνονται και στο μέτρο της υποχρεωτικότητας και των αναστολών, ανέδειξε το ΚΚΕ στη Βουλή κατά τη συζήτηση της τροπολογίας. Ο βουλευτής του Κόμματος Ν. Καραθανασόπουλος επεσήμανε τον εκδικητικό χαρακτήρα του μέτρου, με το οποίο αποψιλώνεται το ήδη ελλειμματικό υγειονομικό προσωπικό, ενώ έφερε και συγκεκριμένα παραδείγματα από νοσοκομεία, με κλινικές που μένουν χωρίς νοσηλευτές, με την εντατικοποίηση να χτυπάει «κόκκινο» κ.ο.κ. Και επανέλαβε τη θέση του ΚΚΕ για τον γενικό εμβολιασμό του πληθυσμού, μέτρο όμως που δεν φτάνει από μόνο του αν δεν συνοδευτεί από μέτρα θωράκισης των νοσοκομείων, λειτουργία νέων ΜΕΘ, προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, επίταξη του ιδιωτικού τομέα και ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.