Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Στην Αθήνα σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία της λυκοσυμμαχίας

Στο επίκεντρο τα νέα δολοφονικά σχέδια για τα επόμενα χρόνια

Eurokinissi

Η Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ, η ανώτατη στρατιωτική αρχή της λυκοσυμμαχίας, συνέρχεται την επόμενη βδομάδα στην Αθήνα, με οικοδεσπότη του συνεδρίου τον αρχηγό του ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κ. Φλώρο. Προγραμματίζονται επίσης μαγνητοσκοπημένος χαιρετισμός του Κυρ. Μητσοτάκη και εισαγωγική ομιλία του υπουργού Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλου.

Παρούσα θα είναι σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία της λυκοσυμμαχίας: Ο Ολλανδός ναύαρχος Rob Bauer, επικεφαλής της ΣΕ, ο Αμερικανός πτέραρχος Tod Wolters, ανώτατος συμμαχικός διοικητής Ευρώπης (SACEUR), και ο Γάλλος πτέραρχος Andre Lanata, ανώτατος συμμαχικός διοικητής Μετασχηματισμού (SACT).

Επισήμως το συνέδριο παρέχει τη δυνατότητα στους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ να συναντηθούν και να συζητήσουν θέματα «στρατηγικής σημασίας», ξεδιπλώνοντας τα σχέδια για την αντιπαράθεση με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

«Τους Αρχηγούς θα απασχολήσουν οι Επιχειρήσεις, οι Αποστολές και οι Δράσεις του ΝΑΤΟ, η Διάταξη Αποτροπής και Αμυνας της Συμμαχίας, όπως και η υλοποίηση των 2 νέων θεσμικών της προσεγγίσεων με τίτλους "Αποτροπή και Αμυνα της Ευρω-Ατλαντικής Περιοχής" και "Προεξάρχον Κείμενο Διεξαγωγής Πολέμου ΝΑΤΟ". Η Στρατιωτική Επιτροπή θα συζητήσει επίσης την πρωτοβουλία "ΝΑΤΟ 2030", καθώς και τις απορρέουσες στρατιωτικές επιπτώσεις και ευκαιρίες της», διευκρινίζεται σχετικά από το ΓΕΕΘΑ.

Θυμίζουμε ότι το «ΝΑΤΟ 2030» εγκρίθηκε στη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούνη στις Βρυξέλλες, με τη συμφωνία και της ελληνικής κυβέρνησης, προκειμένου να εισαγάγει «πρόσθετα μέτρα για να διασφαλιστεί ότι το ΝΑΤΟ θα παραμείνει ισχυρό στρατιωτικά, θα γίνει ακόμη πιο ισχυρό πολιτικά και θα υιοθετήσει μια πιο παγκόσμια προσέγγιση στην ασφάλεια», δηλαδή να απλώσει τα νύχια του σε ολόκληρο τον πλανήτη. Εξ ου και μπήκαν προτεραιότητες όπως η «ενισχυμένη αποτροπή και άμυνα» των κρατών - μελών, με τους ηγέτες να «επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους για διατήρηση κατάλληλου συνδυασμού πυρηνικών, συμβατικών και πυραυλικών αμυντικών δυνατοτήτων», προκαλώντας «σύγκρυο» για τα όσα ετοιμάζει η ιμπεριαλιστική συμμαχία προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων της.

Στην ίδια Σύνοδο αποφασίστηκε η ανανέωση της «Στρατηγικής Αντίληψης» («Strategic Concept», το δόγμα του ΝΑΤΟ), με τους ηγέτες να καλούν τον γγ της λυκοσυμμαχίας «να ηγηθεί της διαδικασίας για την ανάπτυξη της επόμενης Στρατηγικής Αντίληψης του ΝΑΤΟ εγκαίρως για την επόμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ», αφού όπως λένε «ο κόσμος έχει αλλάξει ριζικά την τελευταία δεκαετία. Το περιβάλλον ασφαλείας μας είναι πιο περίπλοκο και απρόβλεπτο από ποτέ, με μια πολύ περισσότερο διεκδικητική Ρωσία, πιο βάναυση μορφή τρομοκρατίας, συνεχιζόμενη αστάθεια στη γειτονιά μας, αυξανόμενες απειλές στον κυβερνοχώρο και υβριδικές, νέες τεχνολογίες, πανδημίες και κλιματική αλλαγή. Βασικά, η άνοδος της Κίνας μετατοπίζει ριζικά την ισορροπία ισχύος», μην κρύβοντας λόγια.

Σχετικά με την «Αποτροπή και Αμυνα της Ευρω-Ατλαντικής Περιοχής», η οποία επίσης θα συζητηθεί στην προσεχή συνάντηση στην Ελλάδα, στα σχετικά ευρωατλαντικά κείμενα τονίζεται ότι «η ικανότητα αποτροπής και άμυνας του ΝΑΤΟ υποστηρίζεται από ένα κατάλληλο μείγμα πυρηνικών, συμβατικών και πυραυλικών αμυντικών δυνατοτήτων, που αλληλοσυμπληρώνονται, και υποστηρίζεται από μια σειρά πολιτικών και στρατιωτικών πόρων για την υποστήριξη αυτών των δυνατοτήτων και της ευρύτερης δομής δυνάμεων».

Δεν περνά απαρατήρητο ότι και εκεί τονίζεται η ανάγκη ενίσχυσης της περιλάλητης «ανθεκτικότητας» («Resilience»), όρου που επαναλαμβάνουν συνεχώς τα τελευταία χρόνια οι ΝΑΤΟικοί, ως «της πρώτης γραμμής αποτροπής και άμυνας». Τονίζουν ότι «η ανθεκτικότητα επηρεάζει την ικανότητα του ΝΑΤΟ να διεξάγει τις αποστολές του και να διατηρεί την κινητικότητα των στρατευμάτων και του εξοπλισμού του», εξ ου και «απαιτεί στενή πολιτική - στρατιωτική συνεργασία».

Στην πράξη οι ΝΑΤΟικοί βάζουν θέμα: Πρώτον, μια σειρά πολιτικές υποδομές, δρόμοι, λιμένες και σιδηροδρομικά δίκτυα να κατασκευάζονται με τέτοιες προδιαγραφές που να καλύπτουν τις ανάγκες της λεγόμενης στρατιωτικής κινητικότητας, δηλαδή της απρόσκοπτης και ταχείας μεταφοράς στρατευμάτων, οπλισμού και εφοδίων προς τα ανατολικά και συνολικότερα προς τα μέτωπα των ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων. Δεύτερον, υποδομές όπως λιμένες και σιδηροδρομικά δίκτυα, μαζί και τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών, να μην πέφτουν στα χέρια επιχειρηματικών ομίλων αντίπαλων κέντρων, π.χ. σε κινεζικούς κολοσσούς.

Το δε «Προεξάρχον Κείμενο Διεξαγωγής Πολέμου ΝΑΤΟ» («ΝΑΤΟ Warfighting Capstone Concept» - NWCC) επισήμως «προσφέρει ένα όραμα καθοδήγησης του μακροπρόθεσμου πολέμου της Συμμαχίας να παραμείνει στρατιωτικά ισχυρή τώρα και στο μέλλον».

Σύμφωνα με ΝΑΤΟικές πηγές, το NWCC ως στρατιωτικό σχέδιο εστιάζει σε μια «προοπτική» συρράξεων την επόμενη 20ετία, παρέχοντας στους ΝΑΤΟικούς τα θεωρητικά και άλλα εργαλεία ώστε να έχουν το υλικό και την υποστήριξη προκειμένου να αντεπεξέλθουν με επιτυχία στις ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα τις οποίες βλέπουν να ανοίγονται μπροστά.

Σύμφωνα εξάλλου με όσα αναφέρονται από τη Διοίκηση Μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ («Allied Command Transformation» - ACT), το NWCC λειτουργεί ως «ένας φιλόδοξος "πολικός αστέρας" που περιγράφει λεπτομερώς πώς οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ πρέπει να αναπτύξουν τα στρατεύματά τους ώστε να διατηρήσουν το πλεονέκτημά τους για τα επόμενα 20 χρόνια».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ