Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη 2021 - αριθ. φύλλου: 13832

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Η ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Σε συλλαλητήριο στις 17/9 καλεί η Επιτροπή Αγώνα για τις βάσεις

ΣΕΛ.  3

Καμία αύξηση, μείωση τώρα στην τιμή του ρεύματος! Καμιά διακοπή σε λαϊκά νοικοκυριά

ΣΕΛ.  4   -   5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Κουδούνι» για αγώνες

Οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι «είμαστε έτοιμοι» για την έναρξη της σχολικής χρονιάς ακούγονται σαν πρόκληση και κοροϊδία στους εκπαιδευτικούς, στους μαθητές και τους γονείς, που καλούνται για άλλη μια χρονιά να προστατευτούν από την πανδημία με «ατομική» τους ευθύνη, αφού το κράτος δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για τα σχολεία, κι ενώ απομένουν λίγες μόνο μέρες για το πρώτο κουδούνι.

Μάλιστα, οι όροι με τους οποίους αναμένεται να ανοίξουν φέτος τα σχολεία, είναι χειρότεροι από τους περσινούς κι αυτό παρά το εμβόλιο, το οποίο η κυβέρνηση παρουσιάζει σαν «πανάκεια», επειδή αντιμετωπίζει ως «κόστος» τα μέτρα προστασίας που εδώ και 19 μήνες διεκδικούν τα σωματεία των εκπαιδευτικών, οι σύλλογοι των γονέων και οι Συντονιστικές Επιτροπές των μαθητών.

Αλλωστε, από το σύνολο των μαθητών, περίπου 800.000 της Πρωτοβάθμιας δεν προβλέπεται έτσι κι αλλιώς να εμβολιαστούν, αφού είναι κάτω των 12 ετών και χρειάζονται πολύ πιο αυξημένη, συστηματική και οργανωμένη προστασία, ενώ η κυβέρνηση περιορίζει και φέτος τα όποια μέτρα στις μάσκες και στην αυτοδιάγνωση, που δοκιμάστηκαν και αποδείχθηκε ότι δεν αρκούν.

Τα στοιχεία από τις επιστημονικές προβλέψεις και η εμπειρία από χώρες όπου τα σχολεία ήδη λειτουργούν, χτυπάνε καμπανάκι κινδύνου. Στις ΗΠΑ για παράδειγμα, με το άνοιγμα των σχολείων νόσησαν εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά και «μπούκωσαν» τα παιδιατρικά νοσοκομεία. Αντίστοιχα στη χώρα μας υπολογίζεται ότι από τις πρώτες κιόλας βδομάδες θα νοσήσει περίπου το 30% των μαθητών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διασπορά του ιού.

Αντί όμως να πάρει τα αναγκαία μέτρα για την αραίωση των μαθητών στις τάξεις, η κυβέρνηση διατηρεί «στα ύψη» τον ανώτατο αριθμό τους ανά τμήμα στα δημοτικά και ταυτόχρονα επιδίδεται σε πογκρόμ συγχωνεύσεων και κλεισίματος σχολικών μονάδων στην επαρχία, ακόμα και στις πυρόπληκτες περιοχές, με κριτήριο την εξοικονόμηση κονδυλίων, ενώ η πανδημία καλπάζει.

Εχει μάλιστα το θράσος να επικαλείται στοιχεία του ΟΟΣΑ, που δείχνουν χαμηλή συγκριτικά με άλλες χώρες αναλογία μαθητών ανά τάξη, ανακατεύοντας μήλα με πορτοκάλια, δηλαδή τα σχολεία στην επαρχία και στα απομακρυσμένα νησιά με εκείνα της Αττικής και των άλλων μεγάλων αστικών κέντρων!

Κι όχι μόνο αυτό, αλλά γεμίζει και τις αυλές των σχολείων με κοντέινερ, για να στοιβάξει νήπια και προνήπια, αξιοποιώντας τον απαράδεκτο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ για τα κοντέινερ, ο οποίος θεσμοθέτησε το δίχρονο υποχρεωτικό νηπιαγωγείο χωρίς πρόβλεψη για υποδομές και προσωπικό. Ετσι ακριβώς τον εφαρμόζει τώρα και η ΝΔ, χωρίς να δώσει ούτε ένα ευρώ.

Κι ενώ η ανησυχία μεγαλώνει πριν το πρώτο κουδούνι, η απάντηση του κρατικού μηχανισμού είναι να αυξήσει τον αριθμό των κρουσμάτων που θα κλείνει το τμήμα. Ακόμα και τώρα, που η ανάγκη της επιδημιολογικής επιτήρησης είναι ακόμα μεγαλύτερη για τους νέους και τα παιδιά, τα πρωτόκολλα για τη λειτουργία των σχολείων δεν προβλέπουν ούτε καν τον ίδιο αριθμό δωρεάν ελέγχων των εμβολιασμένων με τους ανεμβολίαστους, παρά το γεγονός ότι και οι πρώτοι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό και οι έλεγχοι θα έπρεπε να είναι μαζικοί και επαναλαμβανόμενοι για όλους στα σχολεία, με ευθύνη του κράτους.

Στα δυο χρόνια της πανδημίας στη χώρα μας, πολλά έχουμε ακούσει και όλα έχουν δοκιμαστεί... Τα αδιέξοδα της πολιτικής του κόστους - οφέλους σε βάρος της υγείας και της ασφάλειας μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών έχουν αποκαλυφτεί.

Δεν υπάρχει λοιπόν χρόνος για χάσιμο. Το κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς πρέπει να σημάνει για όλους την αφετηρία ενός νέου γύρου μαζικών, δυναμικών διεκδικήσεων και αγώνων, για μείωση των μαθητών στα τμήματα, πρόσληψη όλου του αναγκαίου εκπαιδευτικού προσωπικού, αύξηση του προσωπικού καθαριότητας, μαζικά κι επαναλαμβανόμενα τεστ με ευθύνη του ΕΟΔΥ, ουσιαστικές ιχνηλατήσεις, μέτρα στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Αλλά και μέτρα για την κάλυψη των τεράστιων μορφωτικών κενών που άφησε η τηλεκπαίδευση και η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπισή τους. Από τον επόμενο αγωνιστικό σταθμό στις 15 Σεπτέμβρη να μη λείψει κανείς!


ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ 1925 - 2021
Θα ζει πάντα στις καρδιές, στα τραγούδια και τους αγώνες του λαού
  • Χιλιάδες κόσμου, άνθρωποι όλων των ηλικιών, συνόδευσαν χτες τη σορό του στο νεκροταφείο του Γαλατά Χανίων, όπου έγινε η ταφή του
  • Παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ, Δ. Κουτσούμπα
  • Αποχαιρετισμός με ριζίτικα τραγούδια και μελωδίες από το μεγαλειώδες έργο του, που θα συντροφεύει και τις επόμενες γενιές

ΣΕΛ.  12   -   13


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Στέλνει ανήλικα παιδιά πεσκέσι για δουλειά στους μεγαλοξενοδόχους!

ΚΝΕ: 16 χρόνων πας Α' Λυκείου, όχι δούλος σε ξενοδοχείο! Σκλάβος τον 21ο αιώνα δεν θα γίνει κανένας νέος


ΣΕΛ.  9

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ