ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /24
Αναμπουμπούλα

Περίπου ως ...φυσικό φαινόμενο, που μας έπεσε από τον ουρανό, παρουσιάζονται τις τελευταίες μέρες οι μεγάλες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος και στα προϊόντα πρώτης ανάγκης, που κατατρώγουν το ρημαγμένο λαϊκό εισόδημα. Δεν είναι μόνο οι αρμόδιοι υπουργοί, που λένε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τίποτα, επειδή «το φαινόμενο είναι παγκόσμιο», αλλά και η πλειοψηφία των αστικών ΜΜΕ, που συστήνουν λίγο - πολύ υπομονή, με την ελπίδα ότι θα υπάρξει «αποκλιμάκωση των τιμών» σε μερικούς μήνες! Η άνοδος των τιμών φυσικά και είναι παγκόσμιο φαινόμενο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει αιτία. Κι αυτή δεν είναι άλλη από την ίδια τη λειτουργία του καπιταλισμού, που σ' αυτήν τη φάση «σπρώχνει» τεράστια κρατικά και ευρωπαϊκά πακέτα για τη στήριξη των «πράσινων» και «ψηφιακών» επενδύσεων, ωθώντας προς τα πάνω τον πληθωρισμό, άρα και τις τιμές των προϊόντων πρώτης ανάγκης. Αντίστοιχα στο ηλεκτρικό ρεύμα, η αύξηση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας και η πολιτική της «απελευθέρωσης» απογειώνουν τις τιμές και προκαλούν ηλεκτροσόκ στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Ακόμα κι έτσι, όμως, «ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται». Γι' αυτό δίπλα στην κυβέρνηση, που συστήνει ...καλύτερη έρευνα αγοράς πριν από τα ψώνια, και τον ΣΥΡΙΖΑ, που δεν λέει κουβέντα για τις πραγματικές αιτίες της ακρίβειας, συνέπεια της στρατηγικής που και ο ίδιος υπηρετεί, υπάρχουν και τα μονοπώλια της Ενέργειας, που με στοχευμένες καμπάνιες «παίζουν μπουνιές» για το ξαναμοίρασμα της αγοράς, ξεκινώντας βέβαια τις «προσφορές» τους από ένα σκαλοπάτι πιο πάνω, με ενσωματωμένες δηλαδή τις αυξήσεις που σιγουρεύουν την κερδοφορία τους φορτώνοντας νέα βάρη στον λαό.

Χάσμα

Κατά σχεδόν 8% αυξήθηκαν οι ενήλικες Ελληνες που κατείχαν περιουσία μικρότερη από 10.000 δολάρια (8.446 ευρώ) το 2020 σε σχέση με το 2019. Πλέον, ένας στους τέσσερις ενήλικες ανήκει σε αυτή την κατηγορία, σύμφωνα με έρευνα της «Credit Suisse», που σημαίνει ότι τα συνολικά του υπάρχοντα (εισοδήματα, καταθέσεις, ακίνητη περιουσία κάθε είδους) δεν ξεπερνάνε τα 8.500 ευρώ. Με δεδομένο μάλιστα ότι σ' αυτήν τη μαζική κατηγορία υπάρχει και μεγάλη διαστρωμάτωση, καταλαβαίνει κανείς ότι μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων φυτοζωούν χωρίς καν τα αναγκαία για την επιβίωσή τους. Αντίστροφα, λιγότεροι από 70.000 ενήλικες στη χώρα μας διαθέτουν περιουσίες από 1 έως 50 εκατ. δολάρια. Η τάση αυτή αποτυπώνεται και παγκόσμια, όπου το 1,1% του ενήλικου πληθυσμού κατέχει περιουσία συνολικού ύψους 191,6 τρισ. δολάρια, που αντιστοιχεί στο 45,8% του παγκόσμιου πλούτου! Από την άλλη, το 55% του ενήλικου πληθυσμού στον πλανήτη κατέχει μόλις το 13,7% του παγκόσμιου πλούτου. Η έρευνα διαπιστώνει μάλιστα πως όσο αυξάνεται ο παγκόσμιος πλούτος, τόσο μεγαλώνει και το χάσμα ανάμεσα σε αυτούς που τον παράγουν με τα χέρια και το μυαλό τους, από τη μια, και σε εκείνους που τον καρπώνονται, από την άλλη. Κι όπως δείχνει η σύγκριση των στοιχείων ανάμεσα στο 2019 και στο 2020, η τάση φτωχοποίησης πλατιών λαϊκών στρωμάτων επιταχύνεται σε συνθήκες πανδημίας και καπιταλιστικής κρίσης, ανεξάρτητα από την αναλογία στο μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής, φανερώνοντας τα ξεπερασμένα προ πολλού όρια αυτού του σάπιου για τις λαϊκές ανάγκες συστήματος.

Απαξίωση

Σε πρόσφατο άρθρο του, ένας γνωστός οικονομολόγος του ινστιτούτου «Μπρούγκελ» απαντάει στο πώς η «κλιματική δράση» θα επηρεάσει εισοδήματα, δουλειές και συνθήκες ζωής. Οπως γράφει, στο πλαίσιο της «πράσινης μετάβασης», «πολλές ενεργοβόρες κατοικίες (...) δύσκολα θα περάσουν τα τεστ της ουδετερότητας άνθρακα» και άρα θα «καταλήξουν αχρηστεμένα περιουσιακά στοιχεία». Προειδοποιεί επίσης ότι «ο βαθύς μετασχηματισμός των διατροφών που είναι πλούσιες σε κρέας θα διαταράξει αγροτικές και διατροφικές παραδόσεις αιώνων», κάνοντας δηλαδή το κρέας... χρυσάφι. Και καταλήγει με το εξής συμπέρασμα: «Το κόστος της μετάβασης θα είναι σημαντικό (...) Για να το πούμε με απλά λόγια, ένα σημαντικό μερίδιο του υφιστάμενου μετοχικού κεφαλαίου - κτίρια, μηχανήματα και οχήματα - θα πρέπει να πεταχτεί και να αντικατασταθεί προτού φτάσει στο τέλος της οικονομικής ζωής του. Το κατά πόσο αυτήν την απόσυρση θα την πυροδοτήσει η τιμολόγηση του διοξειδίου του άνθρακα ή οι αυστηρότεροι κανονισμοί όσον αφορά τις εκπομπές, είναι δευτερεύον». Εχουμε και λέμε λοιπόν: Για να βρουν διέξοδο τα συσσωρευμένα κεφάλαια και να ανοίξει ένας νέος κύκλος κερδοφορίας για το κεφάλαιο, είναι αναγκαίο να υπάρξει μια σαρωτική απαξίωση κεφαλαίου σε όλες του τις μορφές, όπως γίνεται τώρα με τη λεγόμενη «πράσινη μετάβαση», στο όνομα της κλιματικής αλλαγής. Το γεγονός εξάλλου ότι ο λαός φορτώνεται εξολοκλήρου τον λογαριασμό, επιβεβαιώνει ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη, ό,τι χρώμα κι αν έχει, είναι κατάμαυρη για τις πραγματικές ανάγκες του.

Πάτος

Ο ένας, σε άρθρο του στην «Καθημερινή», ερμηνεύει καταπώς τον βολεύει τα λόγια του Μίκη Θεοδωράκη και τον χαρακτηρίζει «κομμουνιστή ποιητική αδεία» για να τον διαχωρίσει από το ΚΚΕ. Επικαλείται γι' αυτό το «αποτρόπαιο πρόσωπο του ολοκληρωτισμού», που «καμιά σχέση δεν είχε με τον κομμουνισμό του Μίκη», «ξεχνώντας» ότι ο Μίκης, ανάμεσα σε πολλούς, κατήγγειλε με οργή την ταύτιση του κομμουνισμού με τον φασισμό και το κατασκεύασμα των δυο ολοκληρωτισμών, που γυρνάει το μύλο του αντικομμουνισμού και «βγάζει λάδι» τον φασισμό. Ο άλλος, στα «ΝΕΑ», ερμηνεύοντας κι αυτός τον Θεοδωράκη όπως τον βολεύει, ισχυρίζεται ότι ο Μίκης «θα χαμογελούσε αν μπορούσε να ακούσει τον ΓΓ του ΚΚΕ να χρησιμοποιεί τον επικήδειό του για να αναφερθεί στην "ανατροπή του σοσιαλισμού και τη νίκη της αντεπανάστασης στη Σοβιετική Ενωση", να επιτεθεί στην ΕΕ, να καταγγείλει την απόπειρα εξομοίωσης των ολοκληρωτισμών». Μόνο που στις συγκεκριμένες αναφορές, ο Δ. Κουτσούμπας χρησιμοποίησε στην ομιλία του φράσεις και σκέψεις του ίδιου του Μίκη. Δεν το κατάλαβε άραγε ο ...έμπειρος αρθρογράφος; Το κατάλαβε και με το παραπάνω. Αλλά η πραγματικότητα δεν κόλλαγε με όσα ήθελε να γράψει... Ετσι κάνουν οι «γραβατωμένοι» αντικομμουνιστές. Για να ξεχωρίσουν τάχα από τους άλλους, τους περιθωριακούς του πληκτρολογίου και τους γυρολόγους του αντικομμουνισμού, που τις τελευταίες μέρες στάζουν δηλητήριο, αισχρά ψέματα και φαρμάκι, ξύνοντας τον πάτο του βαρελιού με όλη τη σημασία των λέξεων.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1829 Αρχίζει η μάχη της Πέτρας στη Βοιωτία. Ηταν η τελευταία της Ελληνικής Επανάστασης και οδήγησε στην απελευθέρωση ολόκληρης της Ανατολικής Στερεάς, με εξαίρεση την Ακρόπολη των Αθηνών.

1919 Υπογράφεται μεταξύ των νικητριών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και της Αυστρίας η Συνθήκη του Σεν Ζερμέν (Αγίου Γερμανού), με την οποία διαλύθηκε η Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία και δημιουργήθηκαν τα ανεξάρτητα κράτη της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Τσεχοσλοβακίας και της Γιουγκοσλαβίας.

1920 Ιδρύεται στο Μπακού το Κομμουνιστικό Κόμμα της Τουρκίας.

1942 Η βρετανική αεροπορία ρίχνει πάνω από 100.000 εμπρηστικές βόμβες στο Ντίσελντορφ, παραδίδοντας την πόλη στις φλόγες.

1944 Γερμανικό τηλεγράφημα αναφέρει σχετικά με την αποχώρηση του γερμανικού κατοχικού στρατού από την Κρήτη και τη στάση των Βρετανών: «Οι Αγγλοι αφήνουν συνειδητά άθικτους τους ανθρώπους μας, παίρνοντας υπόψη μια επερχόμενη, που είναι και προς το αγγλικό συμφέρον, χρησιμοποίηση κατά των μπολσεβίκων».

1945 Ο Βίντκουν Κουίσλινγκ, επικεφαλής της κατοχικής κυβέρνησης της Νορβηγίας, κρίνεται ένοχος προδοσίας και καταδικάζεται σε θάνατο. Το όνομά του έγινε συνώνυμο της προδοσίας.

1945 Πενήντα χιλιάδες εργάτες απεργούν σε Αθήνα και Πειραιά με αίτημα την αύξηση των μεροκάματων, τη χορήγηση τροφίμων, την απομάκρυνση των διορισμένων εργατοπατέρων (Μακρή κ.λπ.) κ.ά. Η κυβέρνηση απαντά εντείνοντας τις διώξεις. Εκατοντάδες εργάτες συλλαμβάνονται.

1951 Με την κινητοποίηση του λαού της Αθήνας και των κρατουμένων στις φυλακές «Αβέρωφ» ματαιώνεται η εκτέλεση των Παντελή Κιουρτσή, Τηλέμαχου Μεταξωτού, Βασίλη Παπαγιαννόπουλου, Σπύρου Αντύπα, Ι. Ισαρη, Γ. Μαρτίνου, Δημήτρη Τρυφερούλη και Καβαλιεράτου.

1976 Πεθαίνει ο βραβευμένος με Οσκαρ Αμερικανός σεναριογράφος και συγγραφέας Ντάλτον Τράμπο, ο οποίος το 1947 αρνήθηκε να καταθέσει στην Επιτροπή Αντιαμερικανικών Δραστηριοτήτων σχετικά με την «κομμουνιστική διείσδυση» στον κινηματογράφο και ως εκ τούτου μπήκε στη Μαύρη Λίστα της Επιτροπής.

1981 Ο πίνακας του Πικάσο «Γκουέρνικα» επιστρέφει στην Ισπανία από τη Νέα Υόρκη όπου βρισκόταν από το 1939.

1995 Το ΝΑΤΟ εξαπολύει ρουκέτες εναντίον σερβοβοσνιακών θέσεων, συνεχίζοντας τους βομβαρδισμούς που ξεκίνησαν στις 30 Αυγούστου και διήρκεσαν έως τις 20 Σεπτέμβρη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ