Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1828 Γεννιέται ο μεγάλος Ρώσος συγγραφέας Λέον Τολστόι.

1882 Γεννιέται ο Μίλτος Μανάκης, που μαζί με τον αδερφό του, Γιαννάκη, υπήρξαν από τους πρωτοπόρους του ελληνικού κινηματογράφου.

1926 Εκδηλώνεται στρατιωτικό κίνημα υπό τους αξιωματικούς Ν. Ζέρβα και Β. Ντερτιλή, το οποίο αποτυγχάνει έπειτα από την επέμβαση του κυβερνητικού στρατού και τις λαϊκές αντιδράσεις, στις οποίες κάλεσε και πρωτοστάτησε το ΚΚΕ.

1941 Ιδρύεται στην Αθήνα ο Εθνικός Δημοκρατικός Ελληνικός Σύνδεσμος (ΕΔΕΣ) με επικεφαλής τον συνταγματάρχη Ν. Ζέρβα. Ο ΕΔΕΣ υπήρξε το κυριότερο ένοπλο στήριγμα της ελληνικής αστικής τάξης και του βρετανικού ιμπεριαλισμού στον ελλαδικό χώρο την περίοδο της Κατοχής.

1941 Γεννιέται ο Αμερικανός προγραμματιστής Ντένις Ρίτσι, δημιουργός μεταξύ άλλων της γλώσσας προγραμματισμού C κ.λπ.

1943 Με την αναγγελία της συνθηκολόγησης της Ιταλίας ξεσπούν στον Βόλο λαϊκές διαδηλώσεις. Οι διαδηλωτές ανοίγουν τις φυλακές και απελευθερώνουν τους πολιτικούς κρατούμενους. Ολος σχεδόν ο οπλισμός και τα εφόδια της ιταλικής φρουράς της πόλης στάλθηκαν με τη συνδρομή του λαού στους αντάρτες του ΕΛΑΣ στο βουνό. Οι κατοχικές αρχές, που καταλύθηκαν επί 3 μέρες, αποκαταστάθηκαν έπειτα από ισχυρή στρατιωτική παρέμβαση των Γερμανών.

1944 Λαϊκή εξέγερση στη Σόφια ανατρέπει τη φασιστική κυβέρνηση της Βουλγαρίας. Την εξουσία αναλαμβάνει το Πατριωτικό Μέτωπο, το οποίο κηρύσσει άμεσα τον πόλεμο στη Γερμανία.

1944 Τμήματα του 16ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ και της Εθνικής Πολιτοφυλακής απελευθερώνουν τη Νάουσα.

1945 Τρεις μέρες αφότου συγκροτήθηκε η Προσωρινή Κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας και χωρίς να υπάρχει στρατιωτική ανάγκη, στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ αποβιβάζονται στην Κορεατική Χερσόνησο, διορίζοντας χωριστή στρατιωτική κυβέρνηση στο νότιο τμήμα της. Ως αποτέλεσμα, η Προσωρινή Κυβέρνηση καταλύθηκε λίγους μήνες αργότερα, τον Φλεβάρη του 1946.

1948 Συγκροτείται η Λαϊκή Δημοκρατία της Βόρειας Κορέας.

1955 Συγκρούσεις ξεσπούν στην Κομματική Οργάνωση του ΚΚΕ στην Τασκένδη, ανάμεσα στους φραξιονιστές και την πλειοψηφία των πολιτικών προσφύγων, που υποστήριζε τις θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ. Αμεση ήταν η ανάμειξη κομματικών και κρατικών αξιωματούχων του Ουζμπεκιστάν υπέρ των φραξιονιστών.

1971 Οι 1.200 περίπου ποινικοί κρατούμενοι των φυλακών Αττικα της Πολιτείας της Νέας Υόρκης εξεγείρονται. Η βάρβαρη εισβολή της αστυνομίας προκαλεί σφαγή με τελικό απολογισμό 39 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

1976 Πεθαίνει ο Μάο Τσε Τουνγκ, ηγέτης της Κινεζικής Επανάστασης, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Κίνας (1943 - 1976) και Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (1949 - 1976).

2003 Πεθαίνει ο Αμερικανός φυσικός Εντουαρντ Τέλερ, «πατέρας» της αμερικανικής βόμβας υδρογόνου.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org