Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΤΡΑ
Μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση έστειλε η σύσκεψη του Εργατικού Κέντρου για την Υγεία

Τη Δευτέρα 13/9, στις 7 μ.μ., το μεγάλο παμπατραϊκό συλλαλητήριο. Προσκλητήριο αγώνα για να μην κινδυνέψει ο λαός και για άμεση ενίσχυση των νοσοκομείων της πόλης

Από τη σύσκεψη στο προαύλιο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών
Από τη σύσκεψη στο προαύλιο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών
Την απόφασή τους να μην αφήσουν τα νοσοκομεία της πόλης να ρημάξουν, τους εργαζόμενους και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα να αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα για να βρουν την «υγειά τους», διατράνωσαν συνδικαλιστές και εκπρόσωποι φορέων, που συμμετείχαν, την Τρίτη το απόγευμα, στην έκτακτη σύσκεψη που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, με αφορμή τα οξυμένα προβλήματα στο χώρο της δημόσιας Υγείας.

Ταυτόχρονα, κάλεσαν σε μαζική συμμετοχή στο μεγάλο συλλαλητήριο της Δευτέρας 13 Σεπτέμβρη στις 7 μ.μ., με αφετηρία έξω από το κτίριο του Εργατικού Κέντρου στην οδό Κολοκοτρώνη, οργανώνοντας τις μέρες μέχρι την κινητοποίηση συζήτηση με τους εργαζόμενους και τον λαό της πόλης.

Αλλωστε, είναι τέτοια η πίεση που δέχονται τα νοσηλευτικά ιδρύματα στην Πάτρα, με την κατάσταση να γίνεται επικίνδυνη και τους εργαζόμενους σε αυτά να προειδοποιούν για τα χειρότερα που έρχονται, λόγω και της εφαρμογής των μέτρων αναστολής, ζητήματα που αναδείχθηκαν και σε ομιλίες όσων πήραν τον λόγο. Ενώ το μήνυμα που στάλθηκε από τη σύσκεψη είναι ότι ο αγώνας δεν πρόκειται να σταματήσει εδώ, εφόσον αναμένεται να υπάρξει συνέχεια όλο το επόμενο διάστημα.

Η κυβέρνηση νοιάζεται για τα κέρδη των ομίλων και όχι για την υγεία του λαού


«Τους ενδιαφέρουν μόνο τα κέρδη των εφοπλιστών και των μεγάλων επιχειρήσεων του Τουρισμού. Το καλοκαίρι στοίβαζαν τον κόσμο στα πλοία και τα αεροπλάνα, σήμερα ετοιμάζονται να στοιβάξουν τα παιδιά μας χωρίς κανένα μέτρο για τον κορονοϊό στα σχολεία, και μας λένε όλοι αυτοί ότι νοιάζονται για την υγεία μας», τόνισε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, Δημήτρης Μαρμούτας, σημειώνοντας πως το ΕΚ μαζί με τους 86 φορείς που υπέγραψαν το παλαιότερο κάλεσμά του για την ενίσχυση των δομών Υγείας στην πόλη, θα συνεχίσουν τον αγώνα και τις πρωτοβουλίες.

«Σωστά μπαίνει μπροστά στη διεκδίκηση για τη στήριξη και ενίσχυση της δημόσιας Υγείας το Εργατικό Κέντρο. Εμείς θα είμαστε δίπλα, αρωγοί και στηρίζοντες, να βοηθήσουμε με όποιο τρόπο μπορούμε», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης. Εκανε ταυτόχρονα αναφορά στα μέτρα που παίρνονται για το άνοιγμα των σχολείων, καταγγέλλοντας ότι «η κυβέρνηση δεν έχει προσλάβει περισσότερους δασκάλους, καθηγητές και καθαρίστριες, δεν έχει προβλέψει να λειτουργήσουν περισσότερες αίθουσες, στοιβάζοντας στις υπάρχουσες περισσότερα παιδιά».

«Την ώρα που δίνονται δισ. ευρώ τον χρόνο από τον κρατικό προϋπολογισμό για ΝΑΤΟικές δαπάνες για χρόνια και με οποιαδήποτε κυβέρνηση, στο Νοσοκομείο του Ρίου δεν λειτουργεί η Καρδιοχειρουργική Μονάδα διότι δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό και δεν δίνουν προτεραιότητα στη δημόσια Υγεία», σημείωσε ο Χρήστος Δάβουλος, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Ιατρών Νομού Αχαΐας, παθολόγος στο ΠΝ Πατρών, τονίζοντας: «Την ίδια ώρα ετοιμάζονται να ιδιωτικοποιήσουν τομείς στο νοσοκομείο, όπως η καθαριότητα και η Τεχνική Υπηρεσία».

Στην εξουθένωση των υγειονομικών λόγω των ελλείψεων και του τρόπου που λειτουργούν σήμερα τα νοσοκομεία αναφέρθηκε ο Αντώνης Ντάσιος, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠΝ Πατρών. «Την περίοδο της πανδημίας, τα κέρδη στον ιδιωτικό τομέα Υγείας εκτοξεύτηκαν κατά 44%. Την ίδια περίοδο το ΠΝ Πατρών λειτουργεί με το 50% των δυνατοτήτων του», ανέφερε χαρακτηριστικά, απαιτώντας άμεσα προσλήψεις. «Σε αυτόν τον αγώνα έχουμε σύμμαχο το ΕΚ Πάτρας», είπε, καλώντας σε συμπόρευση το σύνολο των εργαζομένων.

Στις ελλείψεις προσωπικού στάθηκε ο διευθυντής της ΜΕΘ του ΓΝ «Αγιος Ανδρέας», Κώστας Δραγώτης, επισημαίνοντας πως στο συγκρεκριμένο νοσηλευτικό ίδρυμα, από 25 άτομα που θα έπρεπε να εργάζονται στην Πολυδύναμη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, σήμερα είναι μόλις 12! «Ψάχνουμε για κρεβάτι ΜΕΘ σε μια περιοχή που ξεκινά από το Αγρίνιο, το Μεσολόγγι, την Πάτρα ως και τον Πύργο», είπε, προσθέτοντας ότι «από τους 17 νοσηλευτές στη μονάδα Covid-19, μόνιμοι είναι μόνο οι 4. Πρόκειται για πρόβα τζενεράλε προκειμένου να περάσουν ολόκληροι τομείς της δημόσιας Υγείας, και μάλιστα οι πιο επικερδείς, στον ιδιωτικό τομέα».

«Απ' την αρχή της πανδημίας θρηνήσαμε θύματα εξαιτίας των ελλιπών μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, όταν η εργοδοσία έκρυβε τα κρούσματα. Από τότε και ενώ είμαστε στο τέταρτο κύμα, η κυβέρνηση κάνει ό,τι... καλύτερο, όχι για να ενισχύσει τα μέτρα προστασίας και τη δημόσια Υγεία αλλά για να κυριαρχήσει ο ανορθολογισμός στους χώρους δουλειάς με τον διαχωρισμό εμβολιασμένος - ανεμβολίαστος και την "ατομική ευθύνη"», ανέφερε η πρόεδρος του Σωματείου Εμπορίου - Υπηρεσιών Νομού Αχαΐας, Χριστίνα Παναγογιαννοπούλου, τονίζοντας ότι ακόμη και σήμερα ένας εργαζόμενος είναι αναγκασμένος να ξοδεύει δεκάδες ευρώ τον μήνα απ' τον πενιχρό μισθό του για τεστ, αφού κανένας δεν του τα εξασφαλίζει.

Την ανάγκη αλλαγής συσχετισμών στο συνδικαλιστικό κίνημα, προκειμένου να αντιμετωπίσει το κύμα επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι σε όλους τους τομείς, επισήμανε ο πρόεδρος του Σωματείου Μονίμων Εργαζομένων στον δήμο Πατρέων, Δημήτρης Γεωργαντόπουλος.«Οι εξελίξεις στο ΕΚ Πάτρας μάς δείχνουν τον δρόμο», είπε, μεταξύ άλλων, δηλώνοντας τη στήριξή του στη νέα πρωτοβουλία.

«Είναι στο χέρι μας να μην επιτρέψουμε να συμβούν αυτά που συμβαίνουν και θα το καταφέρουμε με την πάλη μας», τόνισε στον χαιρετισμό της η αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Γιώτα Παναγοπούλου. Αντίστοιχη αναφορά έγινε και από τον εκπρόσωπο του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Πάτρας, Περικλή Γεραλή, που κάλεσε σε γενικό ξεσηκωμό, ενώ ο συνταξιούχος Λευτέρης Απολλωνάτος αναφέρθηκε στην ταλαιπωρία που υπέστη η γυναίκα του, όταν όντας τραυματισμένη από τροχαίο στην Κεφαλονιά, δεν υπήρχε ασθενοφόρο να τη μεταφέρει στο Νοσοκομείο Ληξουρίου, ενώ σήμερα νοσηλεύεται στο ΠΝ Πατρών.

«Η κυβέρνηση να δείξει στην πυγμή της στα επιχειρηματικά συμφέροντα που λυμαίνονται και τον χώρο της Υγείας, αντί να απειλεί εργαζόμενους με αναστολές. Να εφαρμόσει εδώ και τώρα τα αιτήματα που έχουμε ως συνδικαλιστικός φορέας, που τα συνυπογράφουν δεκάδες φορείς της Πάτρας», επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο οργανωτικός γραμματέας του ΕΚ, Σωτήρης Παρίσης. Αναφέρθηκε στις ευθύνες τόσο της σημερινής όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων για τα προβλήματα που συσσωρεύονται, κάνοντας αναφορά στο κλείσιμο του Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος (επί ΣΥΡΙΖΑ, που συνεχίζει η ΝΔ), καλώντας ταυτόχρονα όλους να δυναμώσουν την πάλη για την επαναλειτουργία του.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ