Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Αγωνιστικός σταθμός και για τους φτωχούς αγρότες το συλλαλητήριο στη ΔΕΘ

Τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο των εργατικών σωματείων στα εγκαίνια της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη προετοιμάζουν και οι Αγροτικοί Σύλλογοι της περιοχής, που παράλληλα προετοιμάζουν την κλιμάκωση του αγώνα τους για την ικανοποίηση των διεκδικήσεών τους.

Στο πλαίσιο αυτό, η ανάγκη οργάνωσης του αγώνα αλλά και συντονισμού της πάλης μαζί με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, με σταθμό και αφετηρία νέων αγωνιστικών κινητοποιήσεων το συλλαλητήριο των συνδικάτων στη ΔΕΘ, αναδείχθηκε μέσα από τις συσκέψεις που πραγματοποίησε το προηγούμενο διάστημα ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», με αιχμή τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες από την απώλεια της παραγωγής που προκάλεσαν οι παγετοί και το χαλάζι, τις συνέπειες για το εισόδημά τους.

Οπως αναδείχθηκε, το 40% της αποζημίωσης δεν δόθηκε σε όλους τους πληγέντες, αλλά και σε αυτούς που δόθηκε δεν ανταποκρίνεται σε καμία περίπτωση στο πραγματικό μέγεθος της ζημιάς και στην απώλεια του εισοδήματος, παρά τις υποσχέσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για δίκαιες αποζημιώσεις και τις μεγαλοστομίες της διοίκησης του ΕΛΓΑ περί «ευχάριστων αιφνιδιασμών» κ.ά. Αυτό δείχνει για άλλη μια φορά την ανάγκη αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας και να αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς, από όλα τα φυσικά φαινόμενα και τις ασθένειες.

Ακόμα, συζητήθηκαν οι επιπτώσεις από το νέο κύμα ανατιμήσεων που φέρνει η κυβέρνηση σε καύσιμα, μέσα και εφόδια, καθώς και σε είδη πρώτης ανάγκης, αλλά και ο νέος νόμος που ιδιωτικοποιεί την Επικουρική Ασφάλιση και ρίχνει στον τζόγο τις εισφορές, τον ιδρώτα και τον κόπο των αγροτών, για να ενισχύσει την καπιταλιστική κερδοφορία και ανάπτυξη. Η συζήτηση άνοιξε και για τη νέα ΚΑΠ, που προχωρά τη συγκέντρωση της παραγωγής και της γης σε λίγα χέρια, ξεκληρίζοντας τους βιοπαλαιστές αγρότες από τα χωράφια τους.

Στο ίδιο φόντο και ο Αγροτικός Σύλλογος Κρύας Βρύσης «Ομόνοια» καλεί τους αγρότες να διαδηλώσουν μαζί με τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους συνταξιούχους, ενάντια στην πολιτική που βάζει σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή τους, ενάντια στην ακρίβεια, και να απαιτήσουν μείωση του κόστους παραγωγής, με φτηνό πετρέλαιο και ηλεκτρικό ρεύμα. Προγραμματίζει οργανωμένη μετακίνηση με λεωφορεία που θα αναχωρήσουν από τα Γιαννιτσά (παλιά αγορά) στις 15.45.

Και ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Θεσσαλονίκης καλεί σε μαζική συμμετοχή τους βιοπαλαιστές αγρότες, που δίνουν μια άνιση μάχη για την επιβίωση απέναντι στις πολιτικές που απαξιώνουν την εργασία τους, τους κόπους τους, τον τόπο τους.

Οι αγρότες διεκδικούν μεταξύ άλλων:

-- Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς από όλα τα φυσικά φαινόμενα και τις νόσους, συμψηφισμό των χρεών με τις αποζημιώσεις.

-- Κατώτατες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτικά προϊόντα οι οποίες να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα εισόδημα να ζήσουν τις οικογένειές τους.

-- Μείωση του κόστους παραγωγής, με φτηνό πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές, μείωση του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.

-- Κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης, αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

-- Να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και χωραφιών φτωχών αγροτών.

-- Να παγώσουν τα χρέη των πληττόμενων αγροτών προς εφορία, τράπεζες, ΕΦΚΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ κ.λπ.

-- Με κρατική ευθύνη να καλυφθούν οι ασφαλιστικές εισφορές των πληττόμενων αγροτών στον ΕΦΚΑ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ