Πέμπτη 19 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τα μεγάλα λόγια για την αποκατάσταση δεν πείθουν τους πυρόπληκτους της Εύβοιας

Συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Επιτροπής για τη λεγόμενη ανασυγκρότηση της Εύβοιας

INTIME NEWS

Τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η νεοσυσταθείσα Επιτροπή για τη λεγόμενη «ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας» συζήτησαν, χτες, ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, και ο πρόεδρος της Επιτροπής, Σταύρος Μπένος. Αξονες στους οποίους, αν και δεν παρουσιάστηκαν αναλυτικά, κυριαρχούν υποσχέσεις περί άμεσων ενεργειών και αποκατάστασης, που από όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας δεν μπορούν να απαντήσουν στις πραγματικές ανάγκες των πυρόπληκτων, στους οποίους εμπεδώνεται μέρα με τη μέρα η πεποίθηση ότι εάν δεν αγωνιστούν και δεν διεκδικήσουν δεν θα μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους ούτε σε 10 χρόνια.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο και για έργα υποδομών, όπως η απομάκρυνση των καμένων δέντρων για να γίνουν έργα για τη συγκράτηση των εδαφών ενόψει της αναδάσωσης αλλά και για την προστασία από πλημμυρικά φαινόμενα. Η εμπειρία βέβαια έχει δείξει πως τέτοια έργα ή δεν γίνονται με επάρκεια ώστε να υπάρχει πλήρης προστασία ή δεν γίνονται καθόλου εξαιτίας της μη χρηματοδότησης από κοινοτικά κονδύλια επειδή δεν έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα. Οσο για την αναδάσωση αξίζει να αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με πρώτες εκτιμήσεις, από τις καμένες περιοχές της Εύβοιας, ένα μεγάλο ποσοστό ήταν ή αναδασωτέες ή επρόκειτο να αναδασωθούν από παλιότερες πυρκαγιές. Κάτι που σημαίνει πως όταν δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας με επίκεντρο την πρόληψη, το αποτέλεσμα είναι μοιραίο...

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός με λόγια εντυπωσιασμού είπε ότι «με την αρωγή του κράτους και τη στήριξη θα χτίσουμε καλύτερα και ομορφότερα την Εύβοια». Δεν παρέλειψε ακόμα να αναφερθεί στην ανάγκη για συναίνεση, κάτι που προβάλλουν από κοινού με τον ΣΥΡΙΖΑ, με σκοπό να κρύψουν τις εγκληματικές τους ευθύνες για τις επαναλαμβανόμενες καταστροφές. Ανέφερε ακόμη πως αποφασίστηκε για όλες τις επιχειρήσεις, πυρόπληκτες ή μη, να μην επιστρέψουν κανένα ποσό από την επιστρεπτέα προκαταβολή.

Από την πλευρά του, ο Στ. Μπένος μίλησε για «ολιστική αντιμετώπιση της ανασυγκρότησης της Εύβοιας» και για «ευλογία συνεργιών με την προικοδότηση της Ευρώπης». Εννοώντας προφανώς τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα αξιοποιήσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και της «πράσινης μετάβασης», που στην ουσία θα ανοίξουν τον δρόμο για νέα πεδία κερδοφορίας για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Νωρίτερα, σε συνέντευξή του σε διαδικτυακό μέσο, ο Στ. Μπένος είχε δηλώσει: «Θα παραδώσω στον πρωθυπουργό την έκθεση που έχω ετοιμάσει και στην οποία τα έχω συμπεριλάβει όλα».

Κοκορομαχίες από τους υπεύθυνους της διαχρονικής τραγωδίας

Εξάλλου, χτες, με αφορμή τη μεγάλη πυρκαγιά στα Βίλια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, σε ανάρτησή του στα social media κατηγόρησε την κυβέρνηση για «λόγια και ημερήσια δελτία προπαγάνδας» αντί έργων. Για λαϊκισμό και ψηφοθηρία κατηγόρησε τον Αλ. Τσίπρα ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, αναφέροντας ότι «αυτό που κάνει ο κ. Τσίπρας είναι να αναζητά ψήφους στις στάχτες». Για να ολοκληρωθεί το κρεσέντο υποκρισίας, την ώρα που καίγονταν τα Βίλια, από τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσο Ηλιόπουλο, ο οποίος σε δήλωσή του ανέφερε: «Εστω και τώρα ας σταματήσουν τα εύκολα λόγια και ας γίνει ό,τι είναι δυνατόν για το σβήσιμο των μετώπων που για άλλη μια φορά καίνε για μέρες με ελλιπή παρουσία εναέριων μέσων».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ