Σήμερα στην Ντόχα τα ενδοϊμπεριαλιστικά παζάρια ΗΠΑ, Ρωσίας, Κίνας, Πακιστάν και άλλων «παικτών»
Copyright 2021 The Associated |
Χιλιάδες είναι οι εκτοπισμένοι από τις συγκρούσεις στο Αφγανιστάν |
Χτες οι Ταλιμπάν κατέλαβαν τη Φάρα, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας στο δυτικό Αφγανιστάν, την έβδομη πρωτεύουσα σε πέντε μέρες.
Η επέλαση των Ταλιμπάν και οι μάχες με τον κυβερνητικό στρατό εντάθηκαν από τον περασμένο Μάη, όταν οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την απόσυρση των αμερικανικών και ΝΑΤΟικών στρατιωτικών δυνάμεων, μετά από απευθείας διαπραγματεύσεις και συμφωνία με τους Ταλιμπάν. Σε διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν βρίσκεται και η Κίνα, ενώ η Ρωσία θεωρεί βέβαιη τη συμμετοχή τους σε μια μελλοντική κυβέρνηση.
Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι η κατάσταση ασφαλείας στο Αφγανιστάν «δεν βαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση», αλλά πρόσθεσε ότι οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν την ικανότητα να πολεμήσουν τους Ταλιμπάν.
Παράλληλα εξελίσσονται τα ενδοϊμπεριαλιστικά παζάρια και σήμερα συναντιέται στην Ντόχα η διευρυμένη τρόικα (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Πακιστάν) για το Αφγανιστάν.
Ο Αμερικανός ειδικός επιτετραμμένος για το Αφγανιστάν, Ζαλμάι Χαλιλζάντ, αναχώρησε για το Κατάρ, όπου θα ασκήσει «πίεση στους Ταλιμπάν να σταματήσουν τη στρατιωτική επίθεση και να διαπραγματευτούν πολιτική επίλυση» της σύγκρουσης, και «να υπάρξει δέσμευση ότι δεν θα αναγνωριστεί μια κυβέρνηση που θα επιβληθεί διά της βίας», ανακοίνωσε το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.
Το NATO, μετά από δεκαετίες ιμπεριαλιστικής επέμβασης στο Αφγανιστάν, εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για «τα υψηλά επίπεδα βίας που προκαλεί η στρατιωτική επίθεση των Ταλιμπάν», όπως δήλωσε αξιωματούχος. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ταλιμπάν «ποτέ δεν θα αναγνωριστούν από τη διεθνή κοινότητα, εάν απορρίψουν την πολιτική διαδικασία και προσπαθήσουν να καταλάβουν τη χώρα διά της βίας. Πρέπει να σταματήσουν τις επιθέσεις και να λάβουν μέρος στις ειρηνευτικές συνομιλίες καλόπιστα».
Χτες ολοκληρώθηκαν και οι πενθήμερες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ρωσίας - Τατζικιστάν - Ουζμπεκιστάν περίπου 20 χλμ. από τα σύνορα Τατζικιστάν - Αφγανιστάν, καθώς οι Ταλιμπάν καταλαμβάνουν βόρειες επαρχίες γειτονικές με την Κεντρική Ασία και «η κατάσταση στο Αφγανιστάν είναι απρόβλεπτη», όπως τόνισε ο υπουργός Αμυνας του Τατζικιστάν.
Μάλιστα στις ασκήσεις χρησιμοποιήθηκαν νέα ρωσικά πυροβόλα όπλα, φλογοβόλα και εκτοξευτές πυραύλων εδάφους - αέρος, τα οποία θα παραμείνουν στο Τατζικιστάν.
Παράλληλα, μετά τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, και η Γερμανία - που είχε τις δεύτερες μεγαλύτερες στρατιωτικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν - ανακοίνωσε ότι «εντείνει τις προσπάθειες» για να υποδεχθεί για λόγους ασφαλείας Αφγανούς που είχαν εργαστεί για τις γερμανικές Ενοπλες Δυνάμεις στο Αφγανιστάν. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 1.000 ντόπιοι είχαν εργαστεί για την υποστήριξη των γερμανικών στρατευμάτων.
Την ώρα που η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωνε πως αναφέρονται «παραβιάσεις που ενδέχεται να αποτελούν εγκλήματα πολέμου ή εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», χιλιάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες είναι εκτοπισμένοι, η Ελλάδα και άλλα 5 μέλη της ΕΕ (Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Αυστρία, Δανία) με επιστολή προς την Κομισιόν ζητούσαν να μη σταματήσουν οι απελάσεις μεταναστών προς το Αφγανιστάν από την ΕΕ.
«Το ότι κάποιες περιοχές της χώρας δεν είναι ασφαλείς δεν συνεπάγεται αυτόματα ότι κάθε υπήκοος του Αφγανιστάν δικαιούται προστασία», δήλωσε ο Βέλγος υπουργός Μετανάστευσης Σαμί Μαντί.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα απαντήσει «εν ευθέτω χρόνω» και υπενθυμίζει ότι κάθε απόφαση επιστροφής είναι «εθνική» και «μεμονωμένη», και φυσικά «σύμφωνη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία». Το θέμα ενδέχεται να συζητηθεί σε διάσκεψη των υπουργών Εσωτερικών την επόμενη Τετάρτη, 18 Αυγούστου.
«Βλέπουμε κατεστραμμένα σπίτια, ιατρικό προσωπικό και ασθενείς να αντιμετωπίζουν φοβερούς κινδύνους, νοσοκομεία, υποδομές ηλεκτροδότησης και υδροδότησης να καταστρέφονται», ανέφερε ο επικεφαλής της αποστολής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) στο Αφγανιστάν, ενώ από τις αρχές Αυγούστου έχουν νοσηλευτεί στις κλινικές της οργάνωσης πάνω από 4.000 άνθρωποι.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ τουλάχιστον 241.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τον Μάη, ενώ αναφέρει καταστροφή κατοικιών, σχολείων και κλινικών και χρήση μεγάλου αριθμού αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών.