Τετάρτη 11 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πολλά υποσχόμενο για άλλη μια χρονιά το «κόκκινο Αερόστατο»

Το «κόκκινο Αερόστατο» θα είναι και φέτος ο χώρος συνάντησης των παιδιών των μεγαλύτερων τάξεων του Δημοτικού και του Γυμνασίου στο Φεστιβάλ, ενώ αντίστοιχοι χώροι και δραστηριότητες προετοιμάζονται στις κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ σε όλες τις μεγάλες πόλεις.

Με άξονα το αγαπημένο περιοδικό των παιδιών, που επιμελείται η Διατμηματική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ για τις μικρότερες ηλικίες της νεολαίας, ο χώρος του «κόκκινου Αερόστατου» στο Πάρκο «Αντ. Τρίτσης» θα διαμορφωθεί σε γωνιές δραστηριοτήτων όπου τα παιδιά θα συμμετέχουν εναλλάξ και κυκλικά παίζοντας, συζητώντας, λέγοντας τη γνώμη τους και αφήνοντας το στίγμα τους.

Αναζητώντας ένα μεγάλο κόκκινο Αερόστατο οι μικροί επισκέπτες του Φεστιβάλ θα βρουν γύρω του καβαλέτα και μαγνητικούς πίνακες όπου θα μπορούν να πουν τη γνώμη τους για το περιοδικό, να συμπληρώσουν σχετικά ερωτηματολόγια, να εξασκηθούν σε υπολογιστές στήνοντας σελίδες του περιοδικού, φτιάχνοντας διαλόγους με φιγούρες και γραφικά που προτιμούν. Θα μπορούν να προτείνουν θέματα και αφιερώματα που θα ήθελαν να διαβάσουν στα προσεχή τεύχη του περιοδικού, να χρωματίζουν «ασπρόμαυρες» σελίδες του, να βαθμολογούν τα προηγούμενα εξώφυλλά του και φυσικά να προμηθευτούν παλιότερα τεύχη.

Είναι σίγουρο ότι εκεί θα συναντήσουν και φίλους, αφού θα υπάρχει και η γωνιά της παιδικής κατασκήνωσης, με φωτογραφίες και βιντεοπροβολή από στιγμιότυπα της κατασκήνωσης του Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου και reunion όσων συμμετείχαν.


Η στήλη που αγαπήθηκε πολύ από μικρούς και μεγάλους στα φετινά τεύχη του περιοδικού, «Το ημερολόγιο ενός απορημένου», θα έχει τη δική της γωνιά σε αυτόν τον χώρο του Φεστιβάλ, όπου θα αναδεικνύονται οι αγώνες που αναπτύχθηκαν ειδικά τα τελευταία δυο χρόνια της πανδημίας, το περιεχόμενο και τα αιτήματά τους, με τον πρωτοπόρο ρόλο του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε αυτούς. Η έκθεση που θα στηθεί σε αυτήν τη γωνιά θα διατρέχει τις μαθητικές κινητοποιήσεις, τις διαδηλώσεις με αφορμή τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης, την απεργία ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο - έκτρωμα και άλλες κινητοποιήσεις όπου οι φίλοι του «κόκκινου Αερόστατου» είχαν συχνά τη δική τους παρουσία, ενώ οι επισκέπτες του χώρου θα μπορούν να συμπληρώσουν το δικό τους ημερολόγιο, να διατυπώσουν τις δικές τους απορίες και τις αντίστοιχες απαντήσεις.

Αλλη μία από τις γωνιές του χώρου θα έχει ως άξονα το βιβλίο μας «Κι όμως, κινείται...», που ειδικά επεξεργασμένο γι' αυτές τις ηλικίες πραγματεύεται την εξέλιξη των κοινωνιών, αναδεικνύοντας ότι ο σοσιαλισμός είναι η απάντηση στις προκλήσεις της εποχής, σε όλα αυτά που ταλανίζουν τη σκέψη της νέας γενιάς. Στη γωνιά αυτή τα παιδιά θα... γκρεμίζουν τον σημερινό άδικο κόσμο και θα χτίζουν έναν άλλο κόσμο, όμορφο και δίκαιο για όλους!

«Θέλουμε να βλέπουμε τους γονείς μας κι όχι να δουλεύουν όλη μέρα», «οι γονείς μας δεν είναι παιχνίδια σας για να δουλεύουν μέχρι να χαλάσουν»... ήταν μερικά από τα συνθήματα στα πανό των φίλων του «κόκκινου Αερόστατου» τη φετινή Πρωτομαγιά. Τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν, να παίξουν και να προβληματιστούν γύρω από αυτά τα ζητήματα ξανά στην αντίστοιχη γωνιά του χώρου του Φεστιβάλ. Τι είναι εργασία; Γιατί οι μεγάλοι δουλεύουν; Πώς επηρέασε ο κορονοϊός τον χρόνο δουλειάς των γονιών και τον χρόνο που περνούν με τα παιδιά; Τι επάγγελμα θέλεις να κάνεις όταν μεγαλώσεις;... Αυτά και άλλα ερωτήματα θα δώσουν ευκαιρία για παιχνίδια, σπαζοκεφαλιές και μια σειρά από δραστηριότητες σ' αυτήν τη γωνιά, που θα αναδεικνύει την ανάγκη του ελεύθερου χρόνου.

Παράλληλα, μέσα στο τριήμερο του Φεστιβάλ στον χώρο του «κόκκινου Αερόστατου» θα δοθεί παράσταση stand up comedy και θα λειτουργήσει εργαστήρι για κρουστά, ενώ τη δική τους θέση θα έχουν και οι αθλητικές δραστηριότητες, αφού ο χώρος του «Αερόστατου» θα γειτνιάζει με αυτόν του Αθλητισμού.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΣ ΤΗΣ ΚΝΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΝΕΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ
Ξεχωρίζει το Στέκι της, η «Κόκκινη Γωνιά», στο Φεστιβάλ

Από την «Κόκκινη Γωνιά» των γυναικών στο προπέρσινο Φεστιβάλ
Από την «Κόκκινη Γωνιά» των γυναικών στο προπέρσινο Φεστιβάλ
Με σύνθημα «Να ζεις! Να τολμάς! Να προχωράς! Για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, τον σοσιαλισμό!», το 47ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που έχει ξεκινήσει το ταξίδι του σε όλη τη χώρα, κορυφώνεται στις 23, 24 και 25 Σεπτέμβρη στην Αθήνα, στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης».

Το Σάββατο 25 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος.

Ο «Ριζοσπάστης» συνεχίζει σήμερα την παρουσίαση στοιχείων του πλούσιου προγράμματος και του περιεχομένου του φετινού κεντρικού Φεστιβάλ της Αθήνας.

Σε αυτό θα ξεχωρίσει, για άλλη μια χρονιά, η «Κόκκινη Γωνιά», το Στέκι της Επιτροπής του ΚΣ για τις Νέες Γυναίκες και τα Νέα Ζευγάρια, όπου οι χιλιάδες νέες και νέοι, επισκέπτες του Φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν με τις πρωτοπόρες θέσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για την ισοτιμία των γυναικών.

Μέσα από την καλαίσθητη έκθεση που θα στηθεί στον χώρο, με τίτλο «Σοσιαλισμός... για την απελευθέρωση των γυναικών από κάθε κοινωνική ανισοτιμία», και την ξενάγηση, οι νέες εργαζόμενες, άνεργες, μαθήτριες και φοιτήτριες θα μπορούν να αναζητήσουν τις απαντήσεις στις αγωνίες, στους προβληματισμούς που έχουν για την αιτία και τη διέξοδο από τις πολύπλευρες διακρίσεις που βιώνουν σε κάθε πλευρά της ζωής τους. Να «φωτιστούν» οι οικονομικοί και κοινωνικοί καταναγκασμοί, η «μήτρα» που γεννά την πολύμορφη βία κατά των γυναικών, τις απαράδεκτες κοινωνικές αντιλήψεις για τον ρόλο της γυναίκας, τις σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων. Θα αναδεικνύεται πως η πάλη για τον σοσιαλισμό βάζει στο επίκεντρο την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των γυναικών, με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας, στην εργασία, στη μόρφωση, στην υγεία, σε κάθε πλευρά της κοινωνικής ζωής. Πως ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός είναι η κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας και βάζει τα θεμέλια για την απελευθέρωση των γυναικών από κάθε κοινωνική ανισοτιμία.


Μέσα από την έκθεση θα μπορούν να απαντηθούν ερωτήματα όπως:

 • Είναι τελικά προοδευτικό σήμερα οι νέες να δουλεύουν με ωράρια - λάστιχο στο όνομα της «συμφιλίωσης της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής»;
 • Πρέπει να είναι ατομική ευθύνη μιας νέας να επιλέξει «καριέρα ή οικογένεια», δηλαδή να μπαίνει σε αντιπαράθεση το δικαίωμα στη σταθερή δουλειά, με το δικαίωμα στην προστασία της μητρότητας;
 • Είναι πραγματική «ελευθερία» η λογική της «αυτοδιάθεσης του σώματος»;
 • Γιατί σήμερα οι γυναίκες αντιμετωπίζουν πολύμορφη βία και διακρίσεις εις βάρος τους; Ποιος είναι ο δρόμος για να αντιμετωπιστούν;
 • Είναι «πρόοδος» και «λύση» για τις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών η συμμετοχή τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων;
 • Είναι προοδευτικό σήμερα να εξαρτώνται ατομικά δικαιώματα όπως η Ασφάλιση, η σύνταξη, η κατοικία, η ιατρική περίθαλψη, η οικονομική κατάσταση ενός ανθρώπου από έναν άλλο στο πλαίσιο ενός γάμου ή συμφώνου συμβίωσης, είτε πρόκειται για ετερόφυλο ή ομόφυλο ζευγάρι;

Τις μέρες του Φεστιβάλ, τέλος, θα κυκλοφορήσει και θα διακινείται στο χώρο του Στεκιού νέα έκδοση που επιμελείται η Επιτροπή με τα υλικά της Συνόδου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, με θέμα «Η εξειδικευμένη δουλειά της ΚΝΕ στις νέες γυναίκες, όρος και προϋπόθεση για να γίνουμε πιο πολλοί και πιο ικανοί στην πάλη για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό».

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα

Από τον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας
Από τον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας
Το 47ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» πέρασε και από τον Αστακό την περασμένη Κυριακή.

Η εκδήλωση άρχισε με χαιρετισμό από τον Λεωνίδα Καραγιώργο, μέλος του Τομεακού Συμβουλίου Αιτωλοακαρνανίας της ΚΝΕ, ενώ η κεντρική ομιλία έγινε από τον Νίκο Παπαναστάση, βουλευτή του ΚΚΕ, ο οποίος στάθηκε σε όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα με τις πυρκαγιές, τονίζοντας ότι το ΚΚΕ βρίσκεται στο πλευρό των πληγέντων, η μάχη όμως συνεχίζεται και δεν χωράει καμία επανάπαυση, δεν πρέπει ο λαός να επιτρέψει να ξεχαστούν οι εγκληματικές ευθύνες της σημερινής αλλά και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με τη θεατρική παράσταση «Αθηνά Χατζηεσμέρ, ετών 17» της Θαλασσιάς Αντωνοπούλου, από την Σταματίνα Πιτσούλια, σε μουσική επιμέλεια Ελενας Γκάτση, παράσταση η οποία συγκίνησε ιδιαίτερα όσους την παρακολούθησαν. Η συναυλία από τους Dying Worms διασκέδασε τους παρευρισκόμενους και έκλεισε ευχάριστα την εκδήλωση.

Στη Θάσο στις 12 και 13 Αυγούστου

Οι εκδηλώσεις του 47ου Φεστιβάλ θα ταξιδέψουν και στη Θάσο, αύριο 12 και στις 13 Αυγούστου.

Αύριο Πέμπτη, στις 8 μ.μ. στην πλατεία Καλλιράχης, θα μιλήσει ο Γιώργος Πυργελής, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ.

Την Παρασκευή 13 Αυγούστου, στις 8 μ.μ. στις Αποθήκες Μεταλλείων στα Λιμενάρια, θα μιλήσει η Βαγγελιώ Πλατανιά, μέλος της ΚΕΟΕ του ΚΚΕ.

Και τις δυο μέρες μετά τις ομιλίες θα πραγματοποιηθεί λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι με τους «Senie penie».

Στους χώρους των εκδηλώσεων θα λειτουργούν επίσης έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής», με κλασικές αλλά και νέες εκδόσεις για όλες τις ηλικίες, και γωνιά έκθεσης για τους φοιτητικούς αγώνες του τελευταίου χρόνου.

Πάμε κόντρα στο ρεύμα δημιουργώντας ένα σύγχρονο ρεύμα αντίστασης, αγώνα, σοσιαλιστικής προοπτικής

Στην κεντρική εκδήλωση στην Ικαρία, το Σάββατο, μίλησε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Με μαζικότητα και ζωντάνια έγινε το περασμένο Σάββατο στο Καραβόσταμο Ικαρίας η κεντρική εκδήλωση του 47ου Φεστιβάλ στο νησί, όπου μίλησε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και για άλλη μια χρονιά το Φεστιβάλ αποτέλεσε μεγάλο πολιτικό και πολιτιστικό γεγονός για το νησί.

Γωνιά για τους φίλους του «κόκκινου Αερόστατου», έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής», χώρος συγκέντρωσης ειδών πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους και έκθεση για τους μεγάλους μαθητικούς αγώνες και τη συμβολή της ΚΝΕ σε αυτούς πλαισίωναν τον χώρο των εκδηλώσεων.

Στο καλωσόρισμα για την εκδήλωση η Νάσια Καραβασίλη, μέλος του ΤΣ Ικαρίας της ΚΝΕ, αναφέρθηκε στο σύνθημα του Φεστιβάλ, σημειώνοντας ότι δίνει απάντηση στο τι πρέπει να γίνει για να αλλάξουν τα πράγματα και σημείωσε ότι τα Φεστιβάλ της ΚΝΕ σε όλη την Ελλάδα αποτελούν μαχητικές συγκεντρώσεις νέων, κυψέλες συζήτησης, προβληματισμού και δράσης που δίνουν το στίγμα του ανυποχώρητου αγώνα για να ζήσουμε όπως μας αξίζει.

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε μουσικά από την Βιολέτα Ικαρη, με τραγούδια από την προσωπική της δισκογραφία καθώς και έντεχνα, παραδοσιακά και λαϊκά.

«Αυτή η μεγάλη εκδήλωση του Φεστιβάλ στην Ικαρία δείχνει τους ακατάλυτους δεσμούς του νησιού με το Κόμμα του αλλά και την ανάγκη πιο αποφασιστικά να δουλέψουμε για την ανανέωσή τους με τον πιο σίγουρο τρόπο, με γερή και μαζική Οργάνωση της ΚΝΕ, με Οργανώσεις στα Γυμνάσια και Λύκεια του νησιού», τόνισε στην ομιλία του ο Νίκος Σοφιανός και συνέχισε λέγοντας:


«Μας ικανοποιεί η ανοδική πορεία της ΚΝΕ.

 • Η μεγάλη επιτυχία του φετινού διήμερου στη Μυτιλήνη. Χιλιάδες, σε συνθήκες πανδημίας, με ευθύνη μετακινήθηκαν, διαδήλωσαν, τραγούδησαν, έζησαν τη ζεστασιά του συλλογικού αγώνα με ιδανικά με τη ζωντάνια, την ορμή της νεολαίας.
 • Η επιτυχία των μαθητικών - φοιτητικών Φεστιβάλ αλλά και των εκδηλώσεων των Φεστιβάλ σε όλη τη χώρα.
 • Μια αγωνιστική χρονιά (Λύκεια - κλειστά πανεπιστήμια - στις σχολές ΕΠΑΣ - στα ΙΕΚ) με την αγωνιστική πρωτοβουλία της ΚΝΕ διεκδικώντας αιτήματα και λύσεις απέναντι σε μια αδίστακτη κυβέρνηση που ψήφιζε νομοσχέδια κρατώντας κλειστή τη διά ζώσης εκπαίδευση.

Εκτός από τα "κύματα της πανδημίας" είχαμε αυτήν τη χρονιά και τα κύματα χιλιάδων διαδηλωτών. Με την αποφασιστική συμβολή του Κόμματος και της ΚΝΕ, χιλιάδες συγκρούστηκαν με την πολιτική κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ. Ευρύτερες δυνάμεις στα συνδικάτα συναντήθηκαν αγωνιστικά με το ΠΑΜΕ στις απεργίες που έγιναν. Η πολιτική της ΕΕ και του ΝΑΤΟ που αποτελεί "ευαγγέλιο" για το αστικό πολιτικό σύστημα αμφισβητείται από ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις.

Η κυβέρνηση της ΝΔ μία ακόμη αυτουργός στο διαρκές και κατά συρροή έγκλημα

Μπορείς, φίλοι και σύντροφοι, να περιγράψεις με τις ώρες τις συνέπειες που φέρνει η αντιλαϊκή πολιτική στη σκληρή καθημερινότητα του λαού μας, την αβεβαιότητα, τους φόβους, την απαισιοδοξία μπροστά στο άμεσο μέλλον. Εχουν μαζευτεί πολλά απ' τα χρόνια των μνημονίων - τα μεταμνημόνια -, τη διαχείριση της πανδημίας και την "περίφημη" κανονικότητα που διαφημίζει η κυβέρνηση της ΝΔ. Θα είναι χάσιμο χρόνου η περιγραφή αν δεν συνοδεύεται με απαντήσεις: Στο τι φταίει, ποιες οι αιτίες, τι να κάνουμε!

Αν δεν δεις, δεν σκεφτείς, δεν δράσεις πέρα απ' την κυρίαρχη προπαγάνδα, τα τρολ, τα viral, θα είσαι πελαγωμένος, ανήμπορος, εγκλωβισμένος στο: δεν βγάζεις άκρη, δεν βγαίνει τίποτα, δεν γίνεται αλλιώς! Πόσο συχνά τα ακούμε όλα αυτά από κόσμο που υπομένει τις συνέπειες, τα αποτελέσματα της πολιτικής αυτών που κυβερνούν σήμερα και των άλλων που κυβέρνησαν χτες!

Ας δούμε μόνο την καυτή κυριολεκτικά επικαιρότητα. Το έγκλημα κατά συρροή σε βάρος του περιβάλλοντος, της ζωής και της περιουσίας του λαού. Καίγεται η χώρα απ' άκρη σ' άκρη και είμαστε στις αρχές του Αυγούστου.

Για μία ακόμη φορά ζούμε τις τραγικές και οδυνηρές συνέπειες από την εγκληματική ανυπαρξία ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας με επίκεντρο την πρόληψη. Οι ανυπολόγιστες καταστροφές σε όλη τη χώρα έρχονται να προστεθούν στις αμέτρητες καταστροφικές συνέπειες που βιώνει ο λαός ύστερα από πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμούς.

Το ΚΚΕ εκφράζει τη συμπαράστασή του στους κατοίκους των περιοχών που πλήττονται από τις πυρκαγιές, στο προσωπικό της Πυροσβεστικής και των άλλων δημόσιων υπηρεσιών που δίνουν μια ηρωική μάχη σε δύσκολες συνθήκες.

Καλούμε τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος να συνεχίσουν μαζί με τον λαό να πρωτοστατούν για τη βοήθεια και την αλληλεγγύη σε όσους έχουν ανάγκη, για την οργάνωση της διεκδίκησης των αναγκαίων μέσων και υποδομών αντιπυρικής προστασίας και στήριξης των πληγέντων. Τους καλούμε επίσης σε όλες τις περιοχές της χώρας να είναι σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση.

Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ είναι μία ακόμη αυτουργός σε αυτό το διαρκές και κατά συρροή έγκλημα σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος, της λαϊκής περιουσίας και απειλής της ανθρώπινης ζωής, που βαραίνει διαχρονικά όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.

Τα "ακραία καιρικά φαινόμενα" και η κλιματική αλλαγή αξιοποιούνται ως εύκολες δικαιολογίες και βολικό "καταφύγιο" για να κρυφτούν οι διαχρονικές ελλείψεις, η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση υπηρεσιών, η ανεπάρκεια σε μέσα και υποδομές, η απουσία μέτρων πρόληψης. Ειδικά όσον αφορά τη Βαρυμπόμπη επρόκειτο για μια φωτιά λίγα μόλις μέτρα από τον αστικό ιστό της πρωτεύουσας, με ήπιους ανέμους και σε μία μορφολογικά προσβάσιμη περιοχή. Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, ότι "ευτυχώς δεν χάθηκαν ανθρώπινες ζωές", δείχνουν τα όρια της αντιλαϊκής πολιτικής, που στον 21ο αιώνα, παρά τις τεράστιες δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας, καταστρέφει το περιβάλλον και θέτει σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή.

Ο ενεργειακός σχεδιασμός θα πρέπει να απαλλαγεί από τους νόμους του καπιταλιστικού κέρδους

Ας πάρουμε τις εξαγγελίες μέσα σε επαναλαμβανόμενους καύσωνες, για αυξήσεις από 15% και πάνω της λιανικής τιμής του ρεύματος μαζί με τους κινδύνους για μπλακ άουτ και τις συμβουλές Μητσοτάκη "να μην ανάβουμε κουζίνα, θερμοσίφωνα και κλιματιστικό στους 26 βαθμούς"...

Πρόκειται για πολιτική της ΕΕ που εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις, πληρώνοντας τις ΑΠΕ από την τσέπη μας, επιταχύνοντας την απολιγνιτοποίηση, που πληρώνουν ήδη ακριβά και με πολλούς τρόπους οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα.

Απ' όπου κι αν το πιάσει κανείς, το ηλεκτροσόκ για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά από την πολιτική της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων στην Ενέργεια είναι μεγάλο. Η Ενέργεια γίνεται ακριβότερη για τη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία, την ώρα που μια χούφτα μονοπωλιακοί όμιλοι απολαμβάνουν τρελά κέρδη και νέα προνόμια για να κάνουν "πράσινες" επενδύσεις στην Ενέργεια, σε βάρος του περιβάλλοντος και των λαϊκών αναγκών.

Πέντε τέτοιοι όμιλοι ελέγχουν σήμερα το 50% της συνολικής ισχύος που παράγεται από ηλεκτρογεννήτριες στη χώρα μας, η προμήθεια των οποίων γίνεται αποκλειστικά από μονοπώλια του εξωτερικού, που μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η χώρα μας για να καλύψει τις ανάγκες εισάγει φυσικό αέριο για την ηλεκτροπαραγωγή, αλλά και ρεύμα που παράγεται σε άλλες χώρες, δείχνει και τον βαθμό της ενεργειακής εξάρτησης και ανασφάλειας που μεγαλώνει.

Οι εξελίξεις στην Ενέργεια αποκαλύπτουν τα αδιέξοδα που συνεπάγεται για τον λαό ο ενεργειακός σχεδιασμός με κριτήριο τα κέρδη του κεφαλαίου. Για να υπηρετήσει την ευημερία της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, ο ενεργειακός σχεδιασμός θα πρέπει να απαλλαγεί από τους νόμους της αγοράς, τους νόμους του καπιταλιστικού κέρδους, να γίνουν τα μέσα παραγωγής, οι εγχώριες ενεργειακές πηγές, οι πρώτες ύλες, τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής της Ενέργειας κοινωνική ιδιοκτησία.

Τα επιτεύγματα της επιστήμης γίνονται πεδία πολυεθνικών επιχειρηματικών ανταγωνισμών

Είμαστε στο τέταρτο κύμα της πανδημίας και μπορεί να αποκαλυφθεί σ' όποιον σκέφτεται τι σημαίνει το κέρδος πάνω από την ανθρώπινη ζωή.

Τι δυνατότητες δίνει η επιστήμη όταν σε λιγότερο από ένα χρόνο φτιάχτηκαν τόσα εμβόλια και είναι εμβολιασμένο μόλις το 14% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Τι σημαίνει τα επιτεύγματα της επιστήμης να γίνονται πεδία πολυεθνικών επιχειρηματικών ανταγωνισμών, πεδία αύξησης της ήδη τεράστιας κερδοφορίας και τα δημόσια συστήματα Υγείας να στερούνται, όπως γίνεται και στη χώρα μας.

Το δεύτερο καλοκαίρι της πανδημίας βρίσκει τα νοσοκομεία με λιγότερο μόνιμο προσωπικό από το 2019. Με νέα συρρίκνωση που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και νέες μπίζνες νοσοκομειακές για το ιδιωτικό κεφάλαιο.

Τα μεγάλα λόγια, οι σχεδιασμοί περί τείχους ανοσίας το φετινό καλοκαίρι είναι "στον αέρα". Το 50% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο ενώ τα πρωτόκολλα "κόβονται και ράβονται" για τα συμφέροντα του μεταφορικού - ξενοδοχειακού - τουριστικού κεφαλαίου.

Η κυβέρνηση άνοιξε το θέμα της υποχρεωτικότητας για να μετατοπιστεί η συζήτηση, να ενισχύσει τον κοινωνικό αυτοματισμό, να ταυτίσει οποιαδήποτε κριτική στην κυβερνητική πολιτική με ακροδεξιές, συνωμοσιολογικές, ανορθολογικές και αντιεμβολιαστικές απόψεις και κινήσεις που καθόλου αυθόρμητες δεν είναι και που η ίδια προβάλλει, αξιοποιεί και ανέχεται, αφού αποτελούν έναν βολικό αντίπαλο.

Το ΚΚΕ θεωρεί τα εμβόλια ως κατάκτηση της ανθρωπότητας και της επιστήμης, ότι έχουν αποδεδειγμένα αποτελέσματα στη μείωση ή εξάλειψη λοιμωδών νοσημάτων. Η εξασφάλιση του έγκαιρου και γενικού εμβολιασμού, στο πλαίσιο ενός σύγχρονου κρατικού συστήματος Υγείας για όλες τις λαϊκές ανάγκες, αποτελεί ανάγκη και δικαίωμα του λαού και η διασφάλισή του πρέπει να αποτελεί υποχρέωση του κράτους. Το ΚΚΕ διεκδικεί και παλεύει ώστε η ανάγκη του εμβολιασμού του λαού να συνδυάζεται με την πλήρη και δωρεάν κάλυψη όλων των λαϊκών αναγκών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ως υποχρέωση του κράτους και της κυβέρνησης και όχι ως "ατομική ευθύνη" του λαού.

Μπροστά μας έχουμε δύσκολες μέρες που θα τις συναντήσουμε με ωραίους, μεγάλους αγώνες

Μία μεγάλη αλήθεια, φίλοι και σύντροφοι, κρύβεται, επισκιάζεται: Τα κόμματα που κυβερνούν και κυβέρνησαν την πατρίδα μας (ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ) μαζί και κόμματα - αναχώματα, τα τωρινά (Βαρουφάκης - Βελόπουλος) και πόσα υπήρξαν μόνο την τελευταία δεκαετία, έχουν κοινή στρατηγική σύμπλευση, λένε "ναι" στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, στο σφιχταγκάλιασμα με τις ΗΠΑ. Στηρίζουν τους καπιταλιστές στις αλλαγές που επιχειρούν, κάτι που φαίνεται και στη στήριξη κρίσιμων νομοσχεδίων.

Με διαφορετικές φωνές λένε στον λαό μας ότι είναι μονόδρομος να αναζητά μια κυβέρνηση, έναν πρωθυπουργό, που υπηρετώντας τις ίδιες στρατηγικές επιλογές "θα τα κάνει κάπως αλλιώς", "κάπως καλύτερα", γιατί μπορεί να λέει ο πρόεδρος των βιομηχάνων ότι δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά στις προτάσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αλλά η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θέλει "να ξαναψαρέψει στα θολά" λέγοντας "ε! δεν είμαστε ίδιοι". Γιατί μπορεί Κομισιόν, ΝΑΤΟικοί, ο Αμερικανός πρεσβευτής να δίνουν συγχαρητήρια στις δύο κυβερνήσεις (σημερινή και χτεσινή), όμως ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον ριζοσπαστικό κόσμο να τον στηρίξει έστω σαν "αναγκαίο κακό".

Ακούμε και θα ακούσουμε ξανά για την περίφημη "ατομική ευθύνη". Ξεπλένουν τις ευθύνες τους με ένα όργιο προπαγάνδας που οδηγεί στο "όλοι λίγο - πολύ έχουμε ευθύνη".

Υπάρχει "ατομική ευθύνη" στον καθένα και την καθεμία για:

 • Να αντιδράσει οργανωμένα στην αντιλαϊκή λαίλαπα
 • Να μην ανεχθεί την κοροϊδία και τους στημένους δικομματικούς καβγάδες
 • Να μη χάσει κι άλλο χρόνο σε αυταπάτες και σε συγκρίσεις μικρότερου κακού.

Μπροστά μας έχουμε δύσκολες μέρες που θα τις συναντήσουμε με ωραίους, μεγάλους αγώνες.

- Να ακυρώσουμε μέτρο - μέτρο τον νόμο Χατζηδάκη στους εργασιακούς χώρους.

- Να μην προχωρήσει η ταξική κατηγοριοποίηση σχολείων και μαθητών.

- Να ανοίξει με ασφάλεια η διά ζώσης Εκπαίδευση παντού.

- Να αντιμετωπιστεί η πλήρης ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης με το νέο νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση.

Πάμε κόντρα στο ρεύμα δημιουργώντας ένα σύγχρονο ρεύμα αντίστασης, αγώνα, σοσιαλιστικής προοπτικής.

Καλή δύναμη σε όλους».

Ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις για τον Αθλητισμό

Δυο πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις για τον Αθλητισμό διοργανώθηκαν το προηγούμενο διάστημα από την Τομεακή Επιτροπή Ικαρίας του ΚΚΕ και την αντίστοιχη Τομεακή Οργάνωση της ΚΝΕ, με θέμα «Ο Αθλητισμός στο Βορειοανατολικό Αιγαίο την περίοδο του Μεσοπολέμου», όπου παρουσιάστηκαν συνοπτικά οι θέσεις του ΚΚΕ για τον Αθλητισμό.

Στην εκδήλωση των Ραχών χαιρετισμούς απηύθυναν ο Ξένος Κόχυλας από το Τομεακό Συμβούλιο Ικαρίας της ΚΝΕ και ο Βαγγέλης Λομβαρδάς από την ΤΕ Ικαρίας - Φούρνων του ΚΚΕ, ενώ στην εκδήλωση του Αγίου Κηρύκου τοποθετήθηκε εκ μέρους της ΤΕ Ικαρίας ο Νίκος Λαρδάς.

Σημείωσαν μεταξύ άλλων ότι το ΚΚΕ από τα πρώτα χρόνια της ύπαρξής του συνέδεσε τη δράση του με την ανάπτυξη του μαζικού αθλητισμού στην Ελλάδα. Οπως είπαν, από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής του και όλη την περίοδο του Μεσοπολέμου, το ΚΚΕ και η ΟΚΝΕ ανέπτυξαν πρωτοπόρα δράση στο μέτωπο του αθλητισμού, οργανώνοντας τη διεκδίκηση αλλά και τη δραστηριότητα αυτή καθ' αυτή, με ιδιαίτερη φροντίδα αλλά και δημιουργικότητα, συγκροτώντας μαζικά αθλητικά σωματεία, που προσέλκυαν νέο κόσμο και τον έφερναν σε επαφή με το ΚΚΕ, σε δύσκολες συνθήκες παρανομίας. Επεσήμαναν δε τον σημαντικό ρόλο που έπαιξαν σ' αυτήν την προσπάθεια οι πρόσφυγες.

Μιλώντας για το σήμερα, τόνισαν ότι «στη δική μας αντίληψη δεν υπάρχει εμπορευματοποιημένος αθλητισμός, για εμάς η Φυσική Αγωγή και ο Αθλητισμός είναι μια ανάγκη, ένα δικαίωμα. Ο λαός και η νεολαία θα πρέπει να μπορούν να συμμετέχουν συστηματικά σε οργανωμένες δραστηριότητες. Εδώ χρειάζεται κεντρικός σχεδιασμός, και το τελευταίο χωριό να έχει υποδομές. Για να υπάρξει κεντρικός σχεδιασμός στον Αθλητισμό πρέπει η κοινωνία να λειτουργεί για τις ανάγκες του λαού».

Αναφέρθηκαν ακόμα στις σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις που αναβαθμίστηκαν από την προηγούμενη δημοτική αρχή στο νησί και η χρήση τους ήταν δωρεάν για τους αθλητικούς συλλόγους και τη νεολαία του νησιού.

Στις εκδηλώσεις παρουσιάστηκε επίσης αρχειακό υλικό από την πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα του δημοσιογράφου Νάσου Μπράτσου γύρω από τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα. Ερευνα που ρίχνει φως στις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες της εν λόγω περιόδου, αλλά και στην αρχή του δύσκολου δρόμου που βάδισαν οι πρωτοπόροι των αθλητικών συλλόγων των νησιών του Βόρειου Αιγαίου, σε πολύ δύσκολες εποχές.Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ