Τετάρτη 11 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις για τον Αθλητισμό

Δυο πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις για τον Αθλητισμό διοργανώθηκαν το προηγούμενο διάστημα από την Τομεακή Επιτροπή Ικαρίας του ΚΚΕ και την αντίστοιχη Τομεακή Οργάνωση της ΚΝΕ, με θέμα «Ο Αθλητισμός στο Βορειοανατολικό Αιγαίο την περίοδο του Μεσοπολέμου», όπου παρουσιάστηκαν συνοπτικά οι θέσεις του ΚΚΕ για τον Αθλητισμό.

Στην εκδήλωση των Ραχών χαιρετισμούς απηύθυναν ο Ξένος Κόχυλας από το Τομεακό Συμβούλιο Ικαρίας της ΚΝΕ και ο Βαγγέλης Λομβαρδάς από την ΤΕ Ικαρίας - Φούρνων του ΚΚΕ, ενώ στην εκδήλωση του Αγίου Κηρύκου τοποθετήθηκε εκ μέρους της ΤΕ Ικαρίας ο Νίκος Λαρδάς.

Σημείωσαν μεταξύ άλλων ότι το ΚΚΕ από τα πρώτα χρόνια της ύπαρξής του συνέδεσε τη δράση του με την ανάπτυξη του μαζικού αθλητισμού στην Ελλάδα. Οπως είπαν, από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσής του και όλη την περίοδο του Μεσοπολέμου, το ΚΚΕ και η ΟΚΝΕ ανέπτυξαν πρωτοπόρα δράση στο μέτωπο του αθλητισμού, οργανώνοντας τη διεκδίκηση αλλά και τη δραστηριότητα αυτή καθ' αυτή, με ιδιαίτερη φροντίδα αλλά και δημιουργικότητα, συγκροτώντας μαζικά αθλητικά σωματεία, που προσέλκυαν νέο κόσμο και τον έφερναν σε επαφή με το ΚΚΕ, σε δύσκολες συνθήκες παρανομίας. Επεσήμαναν δε τον σημαντικό ρόλο που έπαιξαν σ' αυτήν την προσπάθεια οι πρόσφυγες.

Μιλώντας για το σήμερα, τόνισαν ότι «στη δική μας αντίληψη δεν υπάρχει εμπορευματοποιημένος αθλητισμός, για εμάς η Φυσική Αγωγή και ο Αθλητισμός είναι μια ανάγκη, ένα δικαίωμα. Ο λαός και η νεολαία θα πρέπει να μπορούν να συμμετέχουν συστηματικά σε οργανωμένες δραστηριότητες. Εδώ χρειάζεται κεντρικός σχεδιασμός, και το τελευταίο χωριό να έχει υποδομές. Για να υπάρξει κεντρικός σχεδιασμός στον Αθλητισμό πρέπει η κοινωνία να λειτουργεί για τις ανάγκες του λαού».

Αναφέρθηκαν ακόμα στις σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις που αναβαθμίστηκαν από την προηγούμενη δημοτική αρχή στο νησί και η χρήση τους ήταν δωρεάν για τους αθλητικούς συλλόγους και τη νεολαία του νησιού.

Στις εκδηλώσεις παρουσιάστηκε επίσης αρχειακό υλικό από την πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα του δημοσιογράφου Νάσου Μπράτσου γύρω από τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα. Ερευνα που ρίχνει φως στις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες της εν λόγω περιόδου, αλλά και στην αρχή του δύσκολου δρόμου που βάδισαν οι πρωτοπόροι των αθλητικών συλλόγων των νησιών του Βόρειου Αιγαίου, σε πολύ δύσκολες εποχές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ