Τετάρτη 11 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΣ ΤΗΣ ΚΝΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΝΕΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ
Ξεχωρίζει το Στέκι της, η «Κόκκινη Γωνιά», στο Φεστιβάλ

Από την «Κόκκινη Γωνιά» των γυναικών στο προπέρσινο Φεστιβάλ
Από την «Κόκκινη Γωνιά» των γυναικών στο προπέρσινο Φεστιβάλ
Με σύνθημα «Να ζεις! Να τολμάς! Να προχωράς! Για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, τον σοσιαλισμό!», το 47ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που έχει ξεκινήσει το ταξίδι του σε όλη τη χώρα, κορυφώνεται στις 23, 24 και 25 Σεπτέμβρη στην Αθήνα, στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης».

Το Σάββατο 25 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος.

Ο «Ριζοσπάστης» συνεχίζει σήμερα την παρουσίαση στοιχείων του πλούσιου προγράμματος και του περιεχομένου του φετινού κεντρικού Φεστιβάλ της Αθήνας.

Σε αυτό θα ξεχωρίσει, για άλλη μια χρονιά, η «Κόκκινη Γωνιά», το Στέκι της Επιτροπής του ΚΣ για τις Νέες Γυναίκες και τα Νέα Ζευγάρια, όπου οι χιλιάδες νέες και νέοι, επισκέπτες του Φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν με τις πρωτοπόρες θέσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για την ισοτιμία των γυναικών.

Μέσα από την καλαίσθητη έκθεση που θα στηθεί στον χώρο, με τίτλο «Σοσιαλισμός... για την απελευθέρωση των γυναικών από κάθε κοινωνική ανισοτιμία», και την ξενάγηση, οι νέες εργαζόμενες, άνεργες, μαθήτριες και φοιτήτριες θα μπορούν να αναζητήσουν τις απαντήσεις στις αγωνίες, στους προβληματισμούς που έχουν για την αιτία και τη διέξοδο από τις πολύπλευρες διακρίσεις που βιώνουν σε κάθε πλευρά της ζωής τους. Να «φωτιστούν» οι οικονομικοί και κοινωνικοί καταναγκασμοί, η «μήτρα» που γεννά την πολύμορφη βία κατά των γυναικών, τις απαράδεκτες κοινωνικές αντιλήψεις για τον ρόλο της γυναίκας, τις σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων. Θα αναδεικνύεται πως η πάλη για τον σοσιαλισμό βάζει στο επίκεντρο την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των γυναικών, με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας, στην εργασία, στη μόρφωση, στην υγεία, σε κάθε πλευρά της κοινωνικής ζωής. Πως ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός είναι η κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας και βάζει τα θεμέλια για την απελευθέρωση των γυναικών από κάθε κοινωνική ανισοτιμία.


Μέσα από την έκθεση θα μπορούν να απαντηθούν ερωτήματα όπως:

  • Είναι τελικά προοδευτικό σήμερα οι νέες να δουλεύουν με ωράρια - λάστιχο στο όνομα της «συμφιλίωσης της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής»;
  • Πρέπει να είναι ατομική ευθύνη μιας νέας να επιλέξει «καριέρα ή οικογένεια», δηλαδή να μπαίνει σε αντιπαράθεση το δικαίωμα στη σταθερή δουλειά, με το δικαίωμα στην προστασία της μητρότητας;
  • Είναι πραγματική «ελευθερία» η λογική της «αυτοδιάθεσης του σώματος»;
  • Γιατί σήμερα οι γυναίκες αντιμετωπίζουν πολύμορφη βία και διακρίσεις εις βάρος τους; Ποιος είναι ο δρόμος για να αντιμετωπιστούν;
  • Είναι «πρόοδος» και «λύση» για τις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών η συμμετοχή τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων;
  • Είναι προοδευτικό σήμερα να εξαρτώνται ατομικά δικαιώματα όπως η Ασφάλιση, η σύνταξη, η κατοικία, η ιατρική περίθαλψη, η οικονομική κατάσταση ενός ανθρώπου από έναν άλλο στο πλαίσιο ενός γάμου ή συμφώνου συμβίωσης, είτε πρόκειται για ετερόφυλο ή ομόφυλο ζευγάρι;

Τις μέρες του Φεστιβάλ, τέλος, θα κυκλοφορήσει και θα διακινείται στο χώρο του Στεκιού νέα έκδοση που επιμελείται η Επιτροπή με τα υλικά της Συνόδου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, με θέμα «Η εξειδικευμένη δουλειά της ΚΝΕ στις νέες γυναίκες, όρος και προϋπόθεση για να γίνουμε πιο πολλοί και πιο ικανοί στην πάλη για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξεχωριστή η θέση της Κόκκινης Γωνιάς για την ισοτιμία των γυναικών(20/9/2022)
Επίκαιρο workshop για φοιτητές στο Φεστιβάλ(13/8/2020)
Υπάρχουν διακρίσεις σε βάρος των γυναικών τον 21ο αιώνα;(7/3/2020)
Ειδικές εκδόσεις που θα κυκλοφορούν στο Φεστιβάλ(19/9/2019)
«Ισοτιμία»: Σύνθημα χωρίς αντίκρισμα στον καπιταλισμό(25/10/2005)
Γυναίκες του μόχθου τώρα ΚΚΕ(9/3/2000)

Κορυφή σελίδας
Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ