Τετάρτη 11 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
Γεωπολιτικές κόντρες για τη διεθνή ναυτιλία

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Σε πεδίο έντονης αντιπαράθεσης γεωπολιτικών συμφερόντων ιδιαίτερα ανάμεσα σε ΗΠΑ με Κίνα, Ρωσία και Ιράν μετατράπηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας η συζήτηση που διεξήχθη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ασφάλεια της διεθνούς ναυτιλίας.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, επικέντρωσε τα πυρά του έναντι της Κίνας κατηγορώντας την ως βασική υπεύθυνη για την έξαρση «επικίνδυνων συμβάντων» μεταξύ σκαφών ειδικά στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και για «προβοκατόρικες ενέργειες που επιδιώκουν την προώθηση παράνομων αιτημάτων στη θάλασσα». Ισχυρίστηκε ότι είναι ευθύνη «των ΗΠΑ και άλλων χωρών να υπερασπιστούν τους κανόνες που όλοι συμφωνήσαμε να ακολουθούμε για να επιλύσουμε ειρηνικά τις θαλάσσιες διαφορές».

Σε επόμενο επίπεδο κατήγγειλε το Ιράν ως «υπεύθυνο» για την επίθεση σε ισραηλινό τάνκερ στις 29 Ιούλη ανοιχτά του Ομάν δίχως να παρουσιάσει την παραμικρή απόδειξη. Μετά αναφέρθηκε και σε άλλες χώρες που προβαίνουν κατά τη γνώμη του σε «παράνομες συμπεριφορές», συμπεριλαμβάνοντας σε αυτές την Κίνα, το Ιράν και τη Ρωσία, κατηγορώντας την τελευταία για ανάλογα συμβάντα σε Μαύρη Θάλασσα, Αζοφική Θάλασσα και Στενά Κερς.

Ο Κινέζος διπλωματικός επιτετραμμένος στον ΟΗΕ, Ντάι Μπινγκ, σηκώνοντας το «γάντι» της πρόκλησης, κατήγγειλε τις ΗΠΑ πως έχουν γίνει «η μεγαλύτερη απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα» ειδικά στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Χαρακτήρισε την (προ ετών) απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου που δικαίωνε τις Φιλιππίνες έναντι της Κίνας σε θαλάσσια διαφιλονικούμενη περιοχή «άκυρη, μη δεσμευτική νομικά». Χαρακτήρισε την κατάσταση στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας «γενικά σταθερή» επισημαίνοντας τις προσπάθειες της Κίνας να φτιάξει έναν κοινό κώδικα συμπεριφοράς στη θάλασσα μεταξύ των 10 χωρών - μελών του ASEAN (Συνδέσμου χωρών της ΝΑ Ασίας). Κατηγόρησε επίσης τις ΗΠΑ πως δεν έχουν καμία αξιοπιστία, μεταξύ άλλων, επειδή δεν έχουν καν υπογράψει τη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, που έχει τεθεί σε ισχύ από το 1994.

Η Ρωσία εκπροσωπήθηκε στο ανώτατο επίπεδο, από τον Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος απέφυγε τους οξείς τόνους και τις καταγγελίες διατηρώντας ένα χαμηλό σχετικά προφίλ. Ζήτησε «ειρηνική και υπεύθυνη χρήση των θαλασσών» προσθέτοντας πως η Ρωσία, ως ηγέτιδα δύναμη στη διεθνή ναυτιλία, κάνει πολλά για να διατηρήσει και να ενισχύσει την ασφάλειά της. Δήλωσε «παρών» προκειμένου η Ρωσία να συμβάλει, όπως είπε, στην ασφάλεια της διεθνούς ναυτιλίας σε Περσικό Κόλπο, Κόλπο της Γουινέας (όπου σημειώνονται τα τελευταία χρόνια οι περισσότερες πειρατικές επιθέσεις), Ατλαντικό Ωκεανό, όπου παρατηρείται, όπως πρόσθεσε, «αυξημένος αριθμός πειρατικών επιθέσεων και ένοπλων ληστειών στη θάλασσα».

Ενδιαφέρον παρουσίασε και η τοποθέτηση της Βρετανίας, που εκπροσωπήθηκε από τον υπουργό Αμυνας, Μπεν Ουάλας. Ο Ουάλας ανήγγειλε ότι η χώρα του ετοιμάζει μια νέα «Εθνική Στρατηγική Ναυτιλιακής Ασφάλειας». Δεν παρέλειψε (δίχως αποδείξεις) να κατηγορήσει το Ιράν ως υπεύθυνο για την επίθεση drone στο ισραηλινό τάνκερ «Mercer Street» στις 29 Ιούλη, ανοιχτά του Ομάν, θεωρώντας πως πρόκειται για «σαφή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου από το Ιράν».

Ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, που είχε την προεδρία της συνεδρίασης, ανέφερε ότι η αύξηση προκλήσεων και έντασης παρατηρείται σε διαφιλονικούμενες θαλάσσιες περιοχές, όπου υπάρχει μείωση φυσικών πόρων και διεξάγονται ένοπλες συγκρούσεις (από πειρατεία έως τρομοκρατία). Στη δήλωση που εξέδωσε μετά τη λήξη της πολύωρης συνεδρίασης, κάλεσε όλες τις χώρες να εφαρμόσουν τους διεθνείς κώδικες ασφάλειας της ναυσιπλοΐας.

Επίθεση σε πλοίο στο λιμάνι της Λαττάκειας

Μερικές ώρες μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης για την ασφάλεια της διεθνούς ναυτιλίας σημειώθηκε (χτες, μετά τις 3 μ.μ. ώρα Ελλάδας) επίθεση αγνώστων σε εμπορικό σκάφος που είχε ελλιμενιστεί στο λιμάνι της Λαττάκειας στη Συρία. Η ισχυρή έκρηξη προκάλεσε σημαντικές υλικές ζημιές και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες τον ελαφρύ τραυματισμό δύο ατόμων.

Το πλοίο φέρεται πως ήταν ιρανικό και εξετάζεται αν ήταν αντίποινα για την επίθεση με drone που σημειώθηκε στις 29 Ιούλη στο ισραηλινό τάνκερ «Mercer Street» ανοιχτά των Εμιράτων, με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός Βρετανού σεκιουριτά και του Ρουμάνου καπετάνιου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επίθεση σε ιρανικό τάνκερ(2019-10-12 00:00:00.0)
Στο προσκήνιο αντιτιθέμενα συμφέροντα(2019-09-07 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι πιέσεις και οι απειλές των ΗΠΑ(2019-08-23 00:00:00.0)
Σχέδια στρατιωτικής επέμβασης με πρόσχημα την «ελευθερία της ναυσιπλοΐας»(2019-07-27 00:00:00.0)
Στο Συμβούλιο Ασφαλείας τα μέτωπα που ανοίγουν οι ΗΠΑ(2018-09-27 00:00:00.0)
«Συμμαχία των προθύμων» δολοφόνων...(2006-04-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ