Πέμπτη 29 Ιούλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ρωσία και Κίνα ενισχύουν την παρουσία τους στην Κεντρική Ασία

Τους κινδύνους «αποσταθεροποίησης» μετά την αποχώρηση του ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν συζήτησε ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης

Σε νέα φάση μπαίνει ο ανταγωνισμός των παγκόσμιων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων μετά τη σταδιακή μείωση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, ενώ εντείνεται η στρατιωτική παρουσία και ετοιμότητα της Ρωσίας και της Κίνας στην Κεντρική Ασία, οι οποίες δηλώνουν «έτοιμες» να αναλάβουν δράση για «την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή».

Την ανάγκη «να εμποδιστεί η αποσταθεροποίηση της περιοχής» της Κεντρικής Ασίας και «η δραστηριότητα των τρομοκρατικών ομάδων μετά την αποχώρηση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ και άλλων χωρών από το Αφγανιστάν» τόνισαν, χτες, οι υπουργοί Αμυνας των κρατών - μελών του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), μετά τη συνάντησή τους στην πρωτεύουσα του Τατζικιστάν, Ντουσάνμπε. Στον SCO «ηγούνται» Κίνα και Ρωσία, ενώ συμμετέχουν ακόμη το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν.

Εξάλλου, μετά τη «βιαστική απόσυρση δυνάμεων του ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν» «έχει κλιμακωθεί η πολιτική και στρατιωτική ένταση, αυξήθηκαν οι εχθροπραξίες», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ «ανησυχούν περισσότερο για τη δυνατότητα δημιουργίας νέων διαδρομών διαμετακόμισης και δομών εφοδιαστικής στα κράτη της Κεντρικής Ασίας και την ανάπτυξη στρατιωτικών βάσεων εκεί». Κάλεσε τα κράτη του SCO να βρίσκονται σε στενή επαφή προκειμένου να αποτραπεί οποιαδήποτε διείσδυση.

Η Ρωσία είναι έτοιμη να προσφέρει στο Τατζικιστάν «οποιαδήποτε βοήθεια» καθώς «επιδεινώνεται η κατάσταση ασφαλείας στο Αφγανιστάν», είπε ο Σόιγκου, προσθέτοντας ότι ήδη προετοιμάζεται να παραδώσει επιπλέον όπλα και εξακολουθεί να εκπαιδεύει το στρατιωτικό προσωπικό. Στις αρχές Αυγούστου έχουν προγραμματιστεί στρατιωτικές ασκήσεις Ρωσίας - Τατζικιστάν - Ουζμπεκιστάν στα σύνορα του Τατζικιστάν με το Αφγανιστάν.

Επαφές Ταλιμπάν στην Κίνα

Στο μεταξύ, αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν είχε συνομιλίες με τον Κινέζο ΥΠΕΞ και υψηλόβαθμους αξιωματούχους της διπλωματίας στην Κίνα, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Μοχάμαντ Ναΐμ.

Στη διάρκεια της διήμερης συνάντησης, που ξεκίνησε τη Δευτέρα, η 9μελής αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν είχε «ξεχωριστές συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών, Ουάνγκ Γι, τον υφυπουργό Εξωτερικών και τον ειδικό απεσταλμένο για το Αφγανιστάν», επισήμανε ο ίδιος.

«Πολιτική, οικονομία και ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια και των δύο χωρών, όπως και η τρέχουσα κατάσταση στο Αφγανιστάν και η ειρηνευτική διαδικασία συζητήθηκαν στη διάρκεια των συναντήσεων», δήλωσε. Πρόσθεσε ότι οι Ταλιμπάν «διαβεβαίωσαν την Κίνα ότι το έδαφος του Αφγανιστάν δεν θα χρησιμοποιηθεί για να πληγεί η ασφάλεια οποιασδήποτε χώρας».

Από την πλευρά τους οι Κινέζοι αξιωματούχοι «δεσμεύθηκαν να μην παρέμβουν στις εσωτερικές υποθέσεις του Αφγανιστάν, αλλά να βοηθήσουν στην επίλυση προβλημάτων».

Εδώ και τρεις μήνες - μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ για αλλαγή τακτικής στην περιοχή με μείωση των στρατευμάτων τους στο Αφγανιστάν - έχουν κλιμακωθεί οι μάχες μεταξύ των Ταλιμπάν και των αφγανικών κυβερνητικών δυνάμεων, ιδιαίτερα σε στρατηγικής σημασίας περιοχές και υποδομές.

«Ανησυχίες»... από τις ΗΠΑ

Κατά τ' άλλα, και ενώ οι ΗΠΑ παζαρεύουν με τους Ταλιμπάν σε διάφορα επίπεδα, ο ΥΠΕΞ τους, Αντονι Μπλίνκεν, δήλωσε από το Νέο Δελχί ότι «το Αφγανιστάν θα γίνει ένα "κράτος παρίας" αν οι Ταλιμπάν αναλάβουν διά της βίας την εξουσία» και κάλεσε όλες τις πλευρές σε διαπραγματεύσεις. Εξάλλου, η Ουάσιγκτον παραδέχεται πως οι Ταλιμπάν έχουν «στρατηγικό πλεονέκτημα».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org