Τετάρτη 11 Αυγούστου 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Αξιωματούχοι του FBI «δεσμεύτηκαν» να εξετάσουν εκ νέου τα άκρως απόρρητα έγγραφα που συντάχθηκαν στο πλαίσιο των ερευνών για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη του 2001, ώστε να αποφασίσουν αν κάποια θα μπορούσαν να αποχαρακτηριστούν. Η «δέσμευση» έρχεται υπό την έντονη πίεση οικογενειών των χιλιάδων θυμάτων, που κατηγορούν πλέον τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ότι αθετεί την υπόσχεσή του να υπάρξει περισσότερη διαφάνεια σχετικά με τον ρόλο ορισμένων χωρών στις επιθέσεις του 2001, με πρώτη τη Σαουδική Αραβία.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Βαγδάτη, Μάθιου Τόλερ, πρότεινε να γίνει το Ιράκ Ομοσπονδία με αυτόνομη κουρδική περιοχή. Η δημιουργία μιας τέτοιας οντότητας είναι ο καλύτερος τρόπος «αντιμετώπισης του ζητήματος του πλουραλισμού» στο Ιράκ, υποστήριξε.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Το Ινστιτούτο Μελετών για την Ανάπτυξη και την Ειρήνη (Indepaz) της Κολομβίας καταγγέλλει μία ακόμα δολοφονία λαϊκού αγωνιστή, την 106η για φέτος, και αναφέρει ότι οι λαϊκοί αγωνιστές - θύματα της κρατικής και παρακρατικής τρομοκρατίας έχουν φτάσει τους 1.222 από την υπογραφή της λεγόμενης ειρηνευτικής συμφωνίας του 2016 με το αντάρτικο των FARC, ανάμεσά τους και 281 αντάρτες. Μόνο μέσα στο 2021 έχουν σημειωθεί 65 δολοφονίες αγωνιστών, μαζί με συγγενείς ή συνεργάτες τους. Τελευταίο θύμα ήταν ο πρώην αντάρτης Ερνάν Βάσκες, που σπούδαζε Ιατρική στην Κούβα και δολοφονήθηκε χτες στην περιοχή Κακετά όπου πραγματοποιούσε επίσκεψη.

ΚΟΝΑΚΡΙ.-- Το πρώτο κρούσμα της νόσου του αιμορραγικού ιού Μάρμπουργκ, που θεωρείται ιδιαίτερα μολυσματική, καταγράφηκε στη Γουινέα. Θεωρείται το πρώτο κρούσμα στη Δυτική Αφρική και εντοπίστηκε πριν περάσουν δύο μήνες αφότου η Γουινέα κήρυξε το τέλος της επιδημίας Εμπολα, που είχε ξεσπάσει στις αρχές του 2021. Η ασθένεια του ιού Μάρμπουργκ εκδηλώνεται ξαφνικά, με υψηλό πυρετό, έντονες κεφαλαλγίες και αδιαθεσία.

ΠΕΚΙΝΟ - ΟΤΑΒΑ.-- Η θανατική ποινή που επιβλήθηκε πρωτοδίκως στον Καναδό Μάικλ Σπέιβορ για διακίνηση ναρκωτικών επικυρώθηκε χτες από κινεζικό εφετείο, με φόντο τη συνεχιζόμενη διπλωματική κρίση μεταξύ του Πεκίνου και της Οτάβας, που οξύνθηκε μετά τη σύλληψη της οικονομικής διευθύντριας και κόρης του ιδρυτή της κινεζικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών «Huawei», ύστερα από απαίτηση των ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ